ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσαν εγκληματική οργάνωση

Βαρύτατες κατηγορίες αντιμετωπίζουν τα οκτώ άτομα που συνελήφθησαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, ως μέλη οργάνωσης που εισήγαγε ναρκωτικά, κινητά και χρήματα στις φυλακές – Μεταξύ των συλληφθέντων τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ένας αστυνομικός και ένας αλλοδαπός βαρυποινίτης

 

Μια εξαιρετικά μεγάλη επιχείρηση, η οποία είχε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα για τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ., έλαβε χώρα στα Γιάννενα, με αποτέλεσμα την εξάρθρωση από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, μιας εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή ναρκωτικών, κινητών τηλεφώνων και χρημάτων, προερχόμενων από παράνομες δραστηριότητες, στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ιωαννίνων.

Οι οκτώ συλληφθέντες για την υπόθεση, την Τρίτη, έλαβαν προθεσμία 48 ωρών από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές των Ιωαννίνων, για να απολογηθούν την Παρασκευή, καθώς αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που εισήγαγε στο Κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων, ναρκωτικά, κινητά τηλέφωνα και χρήματα.

Η εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος με την έρευνα να έχει ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου με κεντρικό πρόσωπο έναν αλλοδαπό βαρυποινίτη που βρίσκεται έγκλειστος σε ελληνικές φυλακές σχεδόν για μία 20ετία.

Μεταξύ των συλληφθέντων όμως και εκ των πρωταγωνιστών στην εγκληματική οργάνωση, όπως αναφέρει τουλάχιστον το επίσημο δελτίο τύπου του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ περιλαμβάνονται τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ένας άνδρας και δύο γυναίκες αντίστοιχα, ένας ακόμη έγκλειστος στο Κατάστημα Κράτησης, ένας αστυνομικός, καθώς και δύο ιδιώτες. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη και άλλα οκτώ άτομα που ενεργούσαν εκτός του πλαισίου της οργάνωσης.

Το ιστορικό

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, σε Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα, με τη συνδρομή ομάδων ΕΚΑΜ και ΥΑΤ, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κέρκυρας, και αστυνομικών σκύλων, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν τα οκτώ μέλη της οργάνωσης.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με το δελτίο τύπου της αρμόδιας Υπηρεσίας, σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία – κατά περίπτωση – για εγκληματική οργάνωση, ναρκωτικά, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, όπλα, δωροληψία-δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος και παραβιάσεις των νομοθεσιών περί μετανάστευσης και περί εισαγωγή κινητών τηλεφώνων σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη οκτώ άτομα, που ενεργούσαν εκτός του πλαισίου δράσης της Οργάνωσης. Για τη διερεύνηση της υπόθεσης αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν πληροφοριακά στοιχεία και προανακριτικά δεδομένα, ενώ έγινε εφαρμογή ειδικών ανακριτικών ενεργειών από την περαιτέρω ανάλυση των οποίων προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, επιχειρησιακά δομημένης και με διαρκή δράση, τα μέλη της οποίας, τουλάχιστον από το Απρίλιο του 2023, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτή και προέβαιναν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και στην περαιτέρω νομιμοποίηση των εσόδων τους.

Η δράση της οργάνωσης

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, ο τρόπος δράσης της οργάνωσης ήταν ο εξής:

• Αρχηγός της οργάνωσης ήταν έγκλειστος του Σωφρονιστικού Καταστήματος ο οποίος συντόνιζε την εμπορία και διακίνηση των ναρκωτικών και ήταν ο τελικός αποδέκτης των εσόδων.

• Ιδιώτης, είχε αναλάβει τη διακίνηση ναρκωτικών στην Κέρκυρα, ενώ μέρος των εσόδων τα παρέδιδε στον αρχηγό της οργάνωσης.

• Αστυνομικός και ιδιώτιδα, μεσάζοντες των συναλλαγών, παραλάμβαναν τα χρηματικά ποσά και τα παρέδιδαν στον αρχηγό της οργάνωσης, είτε σε απευθείας συναντήσεις μαζί του εντός του Καταστήματος, είτε μέσω κατάθεσης στον ατομικό του λογαριασμό μέσω του Λογιστηρίου.

• Δύο Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι, αναλάμβαναν να εγγράψουν τα χρηματικά ποσά στις λογιστικές καταστάσεις του αρχηγού, κατά παράβαση των καθηκόντων τους, καθώς απέκρυπταν ή κατέγραφαν ψευδώς τα στοιχεία των καταθετών, αλλά και το ύψος του ποσού. Ένας εξ αυτών, μάλιστα, ενημέρωνε τον αρχηγό για επικείμενες έρευνες στα κελιά, ενώ του επέτρεπε την κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων.

• Έτερη υπάλληλος, συνέδραμε τον αρχηγό στην κατανάλωση των χρημάτων, για την νομιμοποίησή τους, εντός του καταστήματος.

Λόγω των οικονομικών περιορισμών που υφίστανται στα Καταστήματα Κράτησης, ο αρχηγός της οργάνωσης είχε δημιουργήσει «μαύρο ταμείο», ώστε να διαθέτει ανά πάσα στιγμή ακαταχώρητα χρηματικά ποσά, τα οποία νομιμοποιούσε μέσω κατανάλωσης προϊόντων εντός του καταστήματος.

Τα μέλη της οργάνωσης ελαχιστοποιούσαν τις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, ενώ χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις «αχυράνθρωπων» και κωδικές λέξεις ώστε να δυσχεραίνουν την αποκρυπτογράφηση τους από τις Διωκτικές Αρχές.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξακριβωθεί -7- περιπτώσεις εμπορίας-διακίνησης ναρκωτικών, -39- περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και -3- παραβιάσεις υπηρεσιακού απορρήτου.

Παράλληλα, για τον αστυνομικό-μέλος της οργάνωσης, από τις έρευνες προέκυψε η τέλεση επιπλέον περιπτώσεων παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, δωροληψίας και διακίνησης ναρκωτικών.

Από το σύνολο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 6.207,82 ευρώ, 18 κινητά, μικροποσότητες κάνναβης, ένας τρίφτης, 8 μαχαίρια, ένα ρόπαλο, δυο συσκευές Tazer, δυο χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, δυο γεμιστήρες, 302 φυσίγγια, ένα εξάρτημα σκόπευσης, ένα ρολόι αξίας και χειρόγραφες σημειώσεις.

Τα κατασχεθέντα θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση, ενώ τα χρηματικά ποσά θα αποσταλούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

 

Βασίλης Λούπας