ΔΗΜΟΙ – Αβέβαιες οι προσλήψεις μέσω ΔΥΠΑ

Στον… αέρα παραμένει το μείζον ζήτημα των προσλήψεων στους δήμους της χώρας, μέσω του προγράμματος της ΔΥΠΑ 55+, καθώς όπως έγινε γνωστό οι εγκρίσεις των προσλήψεων καθυστερούν, με αρκετές συνέπειες για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, οι δήμοι της χώρας και φυσικά και ο δήμος Ιωαννιτών, βρίσκονται μπροστά σε έναν νέο αιφνιδιασμό, καθώς ενώ τους είχε ανακοινωθεί ότι θα μπορέσουν να πάρουν προσωπικό από το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, η κυβέρνηση τους τα… γυρίζει και μιλά για πρόβλημα στην χρηματοδότηση.

Το προσωπικό αυτό από το πρόγραμμα 55+ θα στελέχωνε διάφορους τομείς της καθημερινότητας προκειμένου να μπορέσουν να βγάλουν εις πέρας δουλειά αναγκαία και επιτακτική. Από την πυροπροστασία μέχρι την καθαριότητα.

Υπενθυμίζουμε πως οι Δήμοι της χώρας, έχουν κληθεί από τον Μάρτιο να καταγράψουν τις ανάγκες τους και να προβούν σε αιτήσεις προσλήψεων μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, που αποτελεί και τον μοναδικό τρόπο να καλύψουν άμεσες ανάγκες, δεδομένης της κατάργησης του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας.

Ο Θ. Μπέγκας, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που προκύπτει με το συγκεκριμένο πρόγραμμα όταν ρωτήθηκε για το μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι της χώρας με τα ξερά χόρτα που συσσωρεύονται σε διάφορα σημεία εντός και εκτός αστικού ιστού από ιδιώτες που ανταποκρίνονται στο αίτημα να καθαρίσουν οικόπεδα και χωράφια από τα ξερά χόρτα. Από την μια τα οικόπεδα καθαρίζονται και από την άλλη τα κομμένα χόρτα και τα ξερά κλαδιά συσσωρεύονται και λειτουργούν σαν εν δυνάμει «πυριτιδαποθήκες». Μάλιστα δεκάδες είναι οι πολίτες που καλούν ζητώντας πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνουν με τα κλαδέματα και τα χορτάρια.

Ο κ. Μπέγκας εξήγησε ότι η δημοτική αρχή είχε κάνει έναν σχεδιασμό σύμφωνα με όσα τους είχε πει η κεντρική διοίκηση. Σχεδιασμός που εάν επιβεβαιωθούν τα προβλήματα με το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, τινάζεται στον αέρα. Εργαζόμενοι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αναλάμβαναν μεταξύ άλλων και εργασία στην πυροπροστασία αλλά και στην καθαριότητα. Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι οι δήμοι για ακόμη μια φορά, κατά την πάγια συνθήκη, φορτώνονται με υποχρεώσεις και ευθύνες αλλά όχι με αντίστοιχους πόρους και προσωπικό.

Όσο για τα κομμένα ξερά χορτάρια και τον κίνδυνο που υπάρχει και που όλοι αντιλαμβανόμαστε, ο δήμος σύμφωνα και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μάκη Χρυσοστόμου θα επιδιώξει συνεργασία με αδειοδοτημένη εταιρία η οποία θα αναλάβει να μαζεύει τα ξερά χορτάρια από οικόπεδα και χωράφια που καθαρίζουν οι πολίτες και θα τα εναποθέτει σε χώρο που θα της υποδειχτεί. Ο αντιδήμαρχος δεν θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, επισημαίνοντας ότι αμέσως μόλις οριστικοποιήσουν το πλαίσιο θα προχωρήσουν και σε σχετικές ανακοινώσεις.