Τρία μέτρα, ως «ανάχωμα» στις αυξήσεις των λογαριασμών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση – Προχωρά η έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο και η επιδότηση των νοικοκυριών για τους λογαριασμούς του Αυγούστου
Τις τρεις κινήσεις για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά παρουσίασε ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.
Το πρώτο μέτρο είναι η έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, η οποία είχε θεσπιστεί στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Αυτός ο φόρος θα επιβληθεί προσωρινά για τουλάχιστον 2 μήνες, ήτοι Ιούλιο και Αύγουστο. Ο υπουργός δεν ανακοίνωσε το ακριβές κόστος καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το φαινόμενο και θα πρέπει πρώτα να μετρηθεί το ύψος και στη συνέχεια θα προσδιοριστεί επακριβώς.
Το δεύτερο είναι η επιδότηση των νοικοκυριών για τους λογαριασμούς του Αυγούστου. Το πως και το πόσο θα καθοριστεί τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θέλει να γνωρίζει πως θα κινηθούν οι τιμές.
Τρίτον θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση με δεδομένο ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες της αγοράς και θα μπει πρόσθετη πρόνοια για εφαρμογή μηχανισμού παρέμβασης σε περίπτωση στρεβλώσεων που μπορεί να έρχονται και να επανέρχονται και δεν αντιμετωπίζονται από την ευρωπαϊκή οδηγία.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι στόχος είναι να διατηρηθούν οι τιμές σε προσιτό επίπεδο εξαντλώντας όλα τα διαθέσιμα μέτρα. Δέσμευση του πρωθυπουργού είναι ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο θα είναι εδώ για να παρέμβουμε σε όποια κρίση τιμών στην περιφερειακή αγορά, τονίστηκε σχετικά.
Όπως εξήγησε η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, η έκτακτη εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο θα είναι υπέρ του ταμείου ενεργειακής μετάβασης.
Η διάρκεια του μέτρου θα είναι τουλάχιστον δίμηνη με μήνα αναφοράς τον Ιούλιο. Θα υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σκοπός της εισφοράς είναι να υποστηριχθούν προσωρινά οι καταναλωτές για το έκτακτο υψηλό ενεργειακό κόστος.
Μέσω του ποσού που θα συγκεντρωθεί από την ειδική εισφορά θα επιδοτηθούν για το μήνα Αύγουστο οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα πράσινα ή κίτρινα τιμολόγια.
Το όριο κατανάλωσης για την επιδότηση θα είναι οι 500 κιλοβατώρες το μήνα.
Οι ανακοινώσεις για την περίμετρο των δικαιούχων και το ακριβές ποσό θα γίνουν μετά την ανακοίνωση των τελικών τιμών του ειδικού τιμολογίου πρώτες μέρες του Αυγούστου. Όπως διευκρίνισε η υφυπουργός η επιδότηση θα αφορά σε όλα τα νοικοκυριά ενώ τα κοινωνικά τιμολόγια θα επιδοτηθούν παραπάνω.
Πώς διαμορφώνονται
οι τιμές
Ο κ. Σκυλακάκης άρχισε χθες τις ανακοινώσεις, εξηγώντας πώς ακριβώς διαμορφώνονται οι τιμές ρεύματος και ποιοι είναι οι παράγοντες που τις επηρεάζουν.
«Το ευρωπαϊκό σύστημα, το οποίο έχει αδυναμίες, αλλά είναι υποχρεωτικό, δεν επιτρέπει κρατική ρύθμιση τιμών ή μονοπώλια. Τα κράτη – μέλη μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις, αλλά αυτές δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα. Οι τιμές διαμορφώνονται από το πόσες νέες ανανεώσιμες πηγές μπαίνουν στο σύστημα. Όσο περισσότερες μπαίνουν, τόσο θα υποχωρούν οι τιμές μακροπρόθεσμα», εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης.
Για τον λιγνίτη και για το φυσικό αέριο, οι τιμές διαμορφώνονται από δύο εξωγενείς παράγοντες, στις οποίες καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει: Οι τιμές των ρύπων και οι πανευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου σε σχέση με το 2019 έχουν διπλασιαστεί και των ρύπων έχουν τριπλασιαστεί. «Οι εξωγενείς παράγοντες λοιπόν είναι εξαιρετικά δυσμενείς. Το θετικό που έχει υπάρξει είναι ότι έχουμε πολύ περισσότερες ΑΠΕ».
Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει και ένας τρίτος σημαντικός παράγοντας: Οι διασυνδέσεις με τα συστήματα του εξωτερικού.
Τα χρωματιστά τιμολόγια
Πιο αναλυτικά, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως μία σημαντική παρέμβαση τον τελευταίο χρόνο ήταν η θέσπιση των χρωματιστών τιμολογίων, που δίνουν διάφορες επιλογές στους καταναλωτές. Το είδος του τιμολογίου δεν είναι «μία μαγική σφαίρα». Το ποιο διαλέγουμε εξαρτάται από το ενεργειακό μας προφίλ, σημείωσε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε πως ρόλο παίζει και το κατά πόσο ο καταναλωτής θέλει να αναλάβει ρίσκο.
Όσον αφορά στους αγρότες, ο υπουργός τόνισε πως τους συμφέρει να μπουν στο ΓΕΑ. Όπως είπε τους εξασφαλίζει για δύο χρόνια για όλη τους την ενέργεια τιμές προ κρίσης. Έχουν περιθώριο να μπουν έως τον Οκτώβριο, με τον κ. Σκυλακάκη να αναφέρει ότι τους παροτρύνει να μπουν άμεσα.
Διαγράφονται τα αναδρομικά χρέη ΕΤΜΕΑΡ
Σχετικά με τις επιχειρήσεις που μένουν εκτός των επιδοτήσεων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε πως οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα κληθούν να επιστρέψουν τίποτα σε σχέση με τις εκκρεμότητες του ΕΤΜΕΑΡ, «που είναι μια μεγάλη εκκρεμότητα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτή η εκκρεμότητα δεν θα επιλυθεί εις βάρος των ΜμΕ επιχειρήσεων», είπε ο κ. Σκυλακάκης, εξηγώντας πως δεν θα αναζητηθούν τα ποσά αναδρομικά.
Πρόκειται για μια νέα επιβάρυνση, η οποία θα έπεφτε – αν δεν διαγράφονταν – στις πλάτες των επιχειρήσεων μετά το «πλήγμα» των επιστροφών επιδοτήσεων που χτύπησε πρόσφατα την πόρτα χιλιάδων επιχειρήσεων με απαίτηση της Κομισιόν.
Οι αναδρομικές οφειλές αφορούν πολλά χρόνια πίσω και «το μέτρο αυτό είναι αφάνταστα ευνοϊκότερο από την όποια επιδότηση», εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης, προτρέποντας όλους τους αγρότες – τους οποίους επίσης αφορά η διαγραφή χρεών από τις αναδρομικές οφειλές ΕΤΜΕΑΡ – να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ ώστε να έχουν σημαντικά μικρότερο κόστος ρεύματος.
Ο έκτακτος φόρος
Οι επιδοτήσεις θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσω της επαναφοράς του έκτακτου τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, που είχε θεσπιστεί στην διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.
Την έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, ανακοίνωσε ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, μέτρο του οποίου ήταν εμπνευστής και όταν εφαρμόστηκε στο παρελθόν, όπως είπε.
Ο φόρος θα επιβληθεί προσωρινά για τουλάχιστον 2 μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο). Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, καθώς πρέπει πρώτα να μετρηθεί το φαινόμενο της κρίσης.
Η εισφορά θα νομοθετηθεί άμεσα και θα υπολογιστεί ανά θερμική μεγαβατώρα στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμα το φυσικό αέριο.
Η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό, τα στοιχεία θα δίνονται από το ΔΕΣΦΑ, ενώ το ύψος του τέλους θα προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες με τη νομοθέτηση του μέτρου.
Στόχος του μέτρου, είναι να συγκεντρωθούν τα ποσά που θα απαιτηθούν για να δοθούν επιδοτήσεις στους καταναλωτές για το μήνα Αύγουστο.
Θα αφορά την ποσότητα του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Τις επόμενες ημέρες, εξήγησε η κ. Σδούκου, θα προσδιοριστεί το ακριβές ύψος του έκτακτου φόρου ανά θερμική μεγαβατώρα που θα αναλογεί σε κάθε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο φόρος θα υπολογίζεται από τον ΔΕΣΦΑ.