Μεσοπρόθεσμα μέτρα για την αιθαλομίχλη μέσω των ενεργειακών προγραμμάτων

Για ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν έκανε λόγο από τα Γιάννενα η υφυπουργός Περιβάλλοντος Αλ. Σδούκου μιλώντας για τα προγράμματα που «τρέχει» το ΥΠΕΝ – Απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιο έξτρα οικονομικό κίνητρο για τους κατοίκους των Ιωαννίνων λόγω του σοβαρού προβλήματος της αιθαλομίχλης

 

 

 

Τα αυξημένα ποσοστά επιδότησης για ειδικές κατηγορίες κοινωνικών ομάδων και νοικοκυριών, όπως και την αυξημένη μοριοδότηση για τους πολίτες των Ιωαννίνων  που θα συμμετέχουν σε προγράμματα αλλαγής θέρμανσης ή θερμοσίφωνα, προέταξε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλ. Σδούκου, ως τον βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισης και των ενεργειακών αναγκών, αλλά και του φαινομένου της αιθαλομίχλης στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Ξεκαθάρισε έτσι, μετά τη συνάντησή της με τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα χθες το πρωί, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα της επανεξέτασης οικονομικών κινήτρων είτε μέσω επιπλέον επιδότησης είτε μέσω ενίσχυσης στους λογαριασμούς ρεύματος ειδικά για τους κατοίκους των Ιωαννίνων.

Η κα Σδούκου που βρέθηκε στα Γιάννενα με αφορμή την εκδήλωση της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας της βουλευτού Ιωαννίνων Μαρ. Κεφάλα, επισκέφθηκε το δημαρχείο της πόλης και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, συνοδεία της κας Κεφάλα και παρουσία του αντιδημάρχου κ. Κασσή και του ειδικού συμβούλου του δημάρχου σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Αντωνίου. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν η κα Σδούκου όπως και ο κ. Μπέγκας επιβεβαίωσαν πως το βασικό αντικείμενο της συζήτησης, ήταν η προώθηση όλων εκείνων που πρόσφατα είχαν συζητήσει στην Αθήνα με επίκεντρο τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά ζητήματα της πόλης, αλλά επίσης, το μείζον για τη δημόσια υγεία του λεκανοπεδίου ζήτημα της αιθαλομίχλης και των δυνατοτήτων αντιμετώπισής του.

Έτσι, επέμεινε στο ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τους πολίτες να αξιοποιήσουν τα προγράμματα που «τρέχουν» από το υπ. Περιβάλλοντος, κάποια από τα οποία μάλιστα δίνουν επιδοτήσεις που φτάνουν μέχρι και το 95% της συνολικής δαπάνης για τις επεμβάσεις στις κατοικίες. Πρόκειται για το νέο «Εξοικονομώ 2025» που ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου και η περίοδος των αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Μαρίου, με προϋπολογισμό 420 εκ. ευρώ. Σε αυτό προβλέπεται επιδότηση μέχρι και 95% για ειδικές κατηγορίες συμπολιτών όπως οι ανήκοντες σε ευάλωτα νοικοκυριά, επιδότηση 65% για πολύτεκνες οικογένειες και 50% για τον γενικό πληθυσμό.

Επίσης, η κα Σδούκου αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα» που επίσης «είναι στον αέρα» με επιπλέον μοριοδότηση για τους πολίτες επιβαρυμένων περιοχών από την αιθαλομίχλη όπως τα Ιωάννινα. Τέλος, ένα τρίτο πρόγραμμα στο οποίο αναφέρθηκε., είναι και αυτό της αντικατάστασης και εκσυγχρονισμού των υποδομών στα αντλιοστάσια των ΔΕΥΑ ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί και παρόμοια δυνατότητα για Νηπιαγωγεία, Παιδικούς Σταθμούς και σχολικές μονάδες.

Η επίκληση

στην ατομική ευθύνη

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, πως η κα Σδούκου έκανε επίκληση και στην ατομική και κοινωνική ευθύνη των πολιτών, με τον δήμαρχο να συνηγορεί λέγοντας πως τα στοιχεία από το Πανεπιστήμιο δείχνουν πως η χρήση τζακιών που αποτελεί τη μεγαλύτερη «πληγή» για την εμφάνιση ρύπων στην ατμόσφαιρα, δεν αφορά μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά σε μεγάλο ποσοστό, νοικοκυριά που το χρησιμοποιούν ως συντροφιά ή διασκέδαση περισσότερο.

«Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές της χώρας με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, όπως τα Ιωάννινα. Βεβαίως υπάρχει ένα χρέος της πολιτείας να βοηθήσει με μέτρα και με κίνητρα τους πολίτες να στραφούν προς φιλικότερες για το περιβάλλον μορφές θέρμανσης όμως θα βάλει στο τραπέζι και το αίσθημα της ατομικής συνείδησης και ευθύνης που έχει ο καθένας μας, που ζει σε ένα μέρος και θέλει στο μέρος το οποίο ζει καθημερινά να είναι πιο υγιές», σημείωσε η κα Σδούκου.

Ο κ. Μπέγκας χαρακτήρισε την αιθαλομίχλη μείζον πρόβλημα για την περιοχή και τόνισε τη σημασία της συλλογής επιστημονικών δεδομένων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για την κατανόηση της έκτασης και των αιτιών του φαινομένου. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου θα επιτευχθεί με τη συνεργασία, κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης και επιστημονικών φορέων. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να δοθούν οικονομικά κίνητρα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών προκειμένου αυτά να προβούν σε αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θερμαίνονται.

Οι 100 κλιματικά

ουδέτερες πόλεις

Αναφορά στη συνάντηση και στις δηλώσεις έγινε και στη μεγάλη προοπτική των Ιωαννίνων με την ένταξή της στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης με τη δυνατότητα υλοποίησης έργων και δράσεων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη. «Η συμμετοχή μας στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις είναι μια πρόκληση αλλά και μια ευκαιρία. Απαιτείται εντατική συνεργασία με άλλες πόλεις, καθώς και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, ώστε να κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον», δήλωσε ο κ. Μπέγκας.

Η υφυπουργός επισήμανε ότι η ένταξη των Ιωαννίνων στο πρόγραμμα αποτελεί δείγμα αναγνώρισης των προσπαθειών της πόλης για περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση, επιβεβαιώνοντας τη στήριξη του υπουργείου στις σχετικές πρωτοβουλίες.

Η κα Κεφάλα από την πλευρά της εξέφρασε την ανάγκη της συνεχούς συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Τα θέματα που αφορούν την περιοχή μας είναι πολλά και απαιτούν στοχευμένες παρεμβάσεις. Η συνεχής συνεργασία μεταξύ υπουργείου, δήμου και περιφέρειας είναι ο μόνος δρόμος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Σίγουρα, το θέμα της αιθαλομίχλης είναι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή για την περιοχή μας και το συζητάμε διαρκώς. Παρεμβάσεις γίνονται και θα γίνουν και άλλες στο μέλλον. Φτάνει όμως, να εντοπίσουμε και επιστημονικά από πού προέρχεται τελικά το μεγαλύτερο πρόβλημα για να είναι οι παρεμβάσεις πιο στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές».

Το φυσικό αέριο

Στη συζήτηση, τέθηκε επίσης το θέμα της προόδου των έργων φυσικού αερίου στην περιοχή, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως καθοριστικός παράγοντας για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο, θα παρακολουθηθεί στενά η εξέλιξη του έργου, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες.

«Η ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την περιοχή μας. Θα συμβάλει τόσο στην ενεργειακή εξοικονόμηση όσο και στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Είναι απαραίτητο να κινηθούμε συντονισμένα, ώστε να επιτύχουμε γρήγορα και αποτελεσματικά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Η υφυπουργός συμφώνησε ότι τα έργα φυσικού αερίου αποτελούν προτεραιότητα και δεσμεύθηκε για συνεχή συνεργασία με τον δήμο, προκειμένου να ξεπεραστούν τυχόν εμπόδια και να διασφαλιστεί η έγκαιρη ολοκλήρωση.