Μήνυμα Δένδια προς την Αλβανία για την ένταξη στην Ε.Ε.

Από τα Ιωάννινα, ο υπ. Εθνικής Άμυνας τόνισε πως «η γειτονική Αλβανία πρέπει να έχει την ανάγκη τήρησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου» – Με αναφορές στις σημερινές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα και τις προκλήσεις που έχει μπροστά της, τα μηνύματα των εκπροσώπων της Πολιτείας, της Κυβέρνησης, των κομμάτων και της αυτοδιοίκησης

 

Μήνυμα προς την Αλβανία να τηρεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο κατά την ενταξιακή της πορεία, έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας από τα Ιωάννινα, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις για την 111η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό.

Παράλληλα, με αναφορές στη μεγαλειώδη πορεία του Ελληνικού Στρατού το 1912-1913 στους Βαλκανικούς πολέμους που οδήγησαν και στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων αλλά και στις σημερινές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα και τις προκλήσεις που έχει μπροστά της, διανθίστηκαν τα μηνύματα των εκπροσώπων της Πολιτείας, της Κυβέρνησης, των κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά την επέτειο της 21ης Φεβρουαρίου.

Πιο αναλυτικά, λίγο πριν την έναρξη της παρέλασης, στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης υποδέχθηκε την Προέδρο της Δημοκρατίας μιλώντας για το μεγάλο τίμημα που πλήρως η Ήπειρος στους Βαλκανικούς πολέμους όπως και στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και στον πόλεμο της νέας εποχής που είναι η ερήμωση της υπαίθρου και η μείωση του πληθυσμού.

Ο Περιφερειάρχης δώρισε στην κα Σακελλαροπούλου μία γυναικεία ζώνη από παραδοσιακή Μετσοβίτικη φορεσιά, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή της να επισημαίνει πως η Πολιτεία ήταν και είναι πάντα παρούσα στις εκδηλώσεις στα Ιωάννινα, με ουσιαστικό και όχι μόνο με συμβολικό τρόπο.

Δηλώσεις

με επίκαιρα μηνύματα

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας τόνισε πως όπως εκείνοι που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων ήταν ισχυροί στον πόλεμο, έτσι και σήμερα οι Έλληνες θα πρέπει να είναι ισχυροί στην ειρήνη και να κάνουν το χρέος τους απέναντι σε όσους θυσιάστηκαν και απέναντι στο έθνος.

Για την ιστορική σημασία της επετείου και το νόημα του εορτασμού 111 χρόνια μετά μίλησαν ακόμη, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, ο πρόεδρος του κόμματος «Νίκη», Δημ. Νατσιός, ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» Βασίλειος Στίγκας, οι βουλευτές Ιωαννίνων Μερ. Τζούφη και Ιωάν. Τσίμαρης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμ. Μπέγκας.

Τα μηνύματα

του Ν. Δένδια

Αμέσως μετά την παρέλαση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε την 21η Φεβρουαρίου του 1913 ως σταθμό στην ελληνική ιστορία για τη νίκη στους Βαλκανικούς πολέμους και για την ενσωμάτωση της Ηπείρου στο ελληνικό κράτος.

Έδωσε όμως ιδιαίτερη βαρύτητα στη γεωπολιτική σημασία που έχει η περιφέρεια της Ηπείρου ως πύλη εισόδου και εξόδου προς τη Δύση αλλά πλέον και προς την Ανατολή και έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς τη γειτονική Αλβανία ενόψει των συζητήσεων για την ευρωπαϊκή της προοπτική, ότι το αυτονόητο που οφείλει να κάνει, είναι να σέβεται και να τηρεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Η νίκη αυτή είχε έναν ευρύτερο χαρακτήρα. Τόνωσε το εθνικό φρόνημα, δημιούργησε τη Μεγάλη Ελλάδα και σήμερα τιμάμε όσους πολέμησαν και όσους έπεσαν για να επιτευχθεί αυτή η νίκη και η απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Όμως κάθε επέτειος έχει σημασία αν την προσλαμβάνουμε στο σύγχρονο και το ευρύτερο νόημά της. Η επέτειος μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε την πολύ μεγάλη γεωπολιτική σημασία της Ηπείρου. Η Ήπειρος από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα αποτελεί πύλη ανθρώπων, πύλη εμπορίου από και προς την Δύση. Χάρη στην ένταξη της Ελλάδας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί σήμερα την πιο σημαντική πύλη προς ανατολάς. Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων δεν πρέπει απλά να αποτελεί μία ιστορική ανάμνηση. Πρέπει να νοηματοδοτεί την πορεία της Ηπείρου, μια πορεία χαραγμένη με πολλές επιτυχίες, για ένα λαμπρότερο ευρωπαϊκό μέλλον», σημείωσε ο κ. Δένδιας.