111Α ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – «Η απελευθέρωση αποτελεί ορόσημο στη μακραίωνη ιστορία μας»

Με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις στα Γιάννενα – Στη θυσία των χιλιάδων νέων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντών που έδωσαν και τη ζωή τους για την απελευθέρωση, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

 

Στις εορταστικές εκδηλώσεις της 111ης επετείου της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων παρέστη την Τρίτη και την Τετάρτη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης, με μία λαμπρή μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Η 21η Φεβρουαρίου του 1913 ήταν μία σημαδιακή ημέρα για την Ήπειρο και τα Ιωάννινα που απελευθερώθηκαν μετά από 483 ολόκληρα χρόνια, σε μία εξέλιξη που σηματοδότησε την επέκταση των συνόρων του ελληνικού κράτους και η οποία γράφτηκε με ανεξίτηλο μελάνι στην ιστορική πορεία του έθνους.

Εκατοντάδες μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, μέλη πολιτιστικών συλλόγων, εθελοντικών οργανώσεων, καθώς επίσης τμήματα και σχηματισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Εθνοφυλακής παρέλασαν στο κέντρο της πόλης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, του Προέδρου της Βουλής Κων. Τασούλα, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικ. Δένδια, της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρίας Κεφάλα, των προέδρων των κομμάτων «Νίκη» και Σπαρτιάτες κ.κ. Νατσιού και Στίγκα αντίστοιχα, εκπροσώπων του κοινοβουλίου και της αυτοδιοίκησης και πλήθους πολιτών που κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης.

Οι εκδηλώσεις ανήμερα της επετείου ξεκίνησαν το πρωί με την Δοξολογία που τελέστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και στη συνέχεια με την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Μπιζανομάχων, όπου κατέθεσε στεφάνι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη δήλωσή της η κα Σακελλαροπούλου στάθηκε στη θυσία των χιλιάδων νέων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντών που έδωσαν και τη ζωή τους για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και της Ηπείρου σε ένα χρονικό ορόσημο για την ελληνική ιστορία.

«Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό, στις 21 Φεβρουαρίου 1913, αποτελεί ορόσημο στη μακραίωνη ιστορία μας. Οι επικές μάχες του ελληνικού στρατού για την κατάληψη των οχυρών του Μπιζανίου, η μαζική συμμετοχή εθελοντών, ανδρών και γυναικών, στο μέτωπο του ηπειρωτικού αγώνα μας συγκινούν και μας συνεγείρουν. Αυτούς όσους πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για τον ιερό αυτό σκοπό, τιμάμε σήμερα. Η προσφορά τους στην πατρίδα είναι ανεκτίμητη και αποτελεί διαχρονικό παράδειγμα για όλους μας», ανέφερε η κα Σακελλαροπούλου.

Πριν την παρέλαση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου και κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο Μπιζανομάχων.