To 2023 τα δυο νοσοκομεία της πόλης συνέβαλαν σημαντικά στη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να είναι ένα από τα επτά πρώτα νοσηλευτικά ιδρύματα πανελλαδικά στον αριθμό δοτών – Ομάδα διαχείρισης δοτών από γιατρούς και νοσηλευτές συστήνεται στο «Χατζηκώστα»
Τη «σφραγίδα» των δυο νοσοκομείων των Ιωαννίνων, του Πανεπιστημιακού και του «Γ. Χατζηκώστα» φέρνει η αύξηση στη δωρεά οργάνων που καταγράφηκε το 2023 και στην περιοχή μας, τη στιγμή που η πολύτιμη και ξεχωριστή αυτή πράξη παρουσιάζει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας μεγαλύτερος αριθμός αποβιωσάντων δοτών την τελευταίας 15ετία.
Την ίδια στιγμή ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων εντείνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές του για την προώθηση της ιδέας της δωρεάς και των μεταμοσχεύσεων στους πολίτες, ενώ διευρύνει και τις συνεργασίες με τα νοσοκομεία όλης της χώρας και κυρίως με το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Ξεχωριστό και σημαντικό ρόλο στην όλη, συντονισμένη, προσπάθεια έχει διαδραματίσει και η λειτουργία σε πιλοτική βάση, από τον Απρίλιο του 2022, του θεσμού των τοπικών συντονιστών μεταμόσχευσης, με την πόλη των Ιωαννίνων, να είναι μια από τις επτά περιοχές πανελλαδικά, που έχει συμβάλλει στην αύξηση των δωρεών οργάνων.
Μάλιστα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πετά πρώτα νοσοκομεία πανελλαδικά που διακρίνονται για την συμβολή των ΜΕΘ στην δωρεά οργάνων.
Ωστόσο και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», το 2024, έγινε η πρώτη δωρεά οργάνων σε τοπικό επίπεδο, τη στιγμή που μόλις τα δυο προηγούμενα χρόνια, είχαμε στο ίδιο νοσοκομείο 4 δωρεές οργάνων από 9 διαπιστωμένους εγκεφαλικούς θανάτους.
Έτσι και όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», συστήνεται ομάδα διαχείρισης δοτών, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών που μπορεί να είναι εν δυνάμει δότες.
Η Ομάδα θα αποτελείται από δυο γιατρούς της ΜΕΘ, έναν καρδιολόγο και έναν νευρολόγο, καθώς και έναν νοσηλευτή οι οποίοι σε στενή συνεργασία με την Τοπική Συντονίστρια Μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ θα εντοπίζουν τους εν δυνάμει δότες και θα γίνεται η επαφή με το οικογενειακό περιβάλλον.
Για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα της σύστασης της ομάδας, την Πέμπτη βρέθηκε στα Γιάννενα η επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ Γιούλη Μενουδάκου, η οποία συναντήθηκε με την τοπική Συντονίστρια του ΕΟΜ στα Γιάννενα, Κωνσταντίνα Δήμου και με τον Διοικητή του νοσοκομείου «Χατζηκώστα», Σπύρο Δερδεμέζη.
Ο κ. Δερδεμέζης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική αυτή εξέλιξη, ενώ με τη σειρά της η κα Μενουδάκου αναφέρθηκε στη σημαντική συνεισφορά των δυο νοσοκομείων των Ιωαννίνων στη δωρεά οργάνων, σε πανελλαδικό επίπεδο.
Παράλληλα η προϊσταμένη του Συντονιστικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ, έκανε γνωστό πως η θετική συνεισφορά των δυο νοσοκομείων, οφείλεται στο υγειονομικό προσωπικό των ΜΕΘ αλλά και στην ευαισθητοποίηση που υπάρχει στην τοπική κοινωνία, τονίζοντας πως στην ευαισθητοποίηση των πολιτών συνέβαλαν και οι πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει ο αείμνηστος δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ.
Ακόμη η κα Μενουδάκου, τόνισε πως η ανοδική πορεία που καταγράφεται, μεταφράζεται σε έναν διπλασιασμό των δοτών οργάνων προς μεταμόσχευση μέσα στην τελευταία 4ετία.
Ενδεικτικό είναι ότι το 2020 αξιοποιήθηκαν όργανα προς μεταμόσχευση από 40 δότες σε όλη την χώρα αριθμός που το 2023 ανήλθε σε 87 δότες.
Κατά την παρουσία της στα Γιάννενα η προϊσταμένη του ΕΟΜ, έκανε ακόμη γνωστό πως το πιλοτικό πρόγραμμα των τοπικών συντονιστών μεταμοσχεύσεων σύντομα πρόκειται να επεκταθεί με 20 ακόμη συντονιστές, σε όλη τη χώρα, καθώς ο ρόλος τους έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα καθοριστικός.
Με τη σειρά τη η τοπική συντονίστρια μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ, Κωνσταντίνα Δήμου, ανέφερε πως μοναδική αρμοδιότητα των τοπικών συντονιστών μεταμοσχεύσεων οι οποίοι και έχουν εκπαιδευτεί για αυτό τον σκοπό είναι η προώθηση των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων μέσω της προσέγγισης των συγγενών, διαδικασία κάθε άλλο παρά εύκολη.
Επισήμανε δε πως με τη σωστή προσέγγιση και ενημέρωση των συγγενών ενός δυνητικού δότη η απόφαση της δωρεάς και εξασφαλίζεται αλλά διαπιστώνεται και μια προσμονή καθώς κατανοούν ότι με αυτή τους την απόφαση δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία, χαρίζουν ζωή σε άλλους ανθρώπους…
Τέλος, να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του απολογισμού, το 2023, 87 οικογένειες δοτών συναίνεσαν στη δωρεά των οργάνων τους, δίνοντας ζωή σε πάνω από 200 ασθενείς.
Άξια αναφοράς είναι η προσφορά των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της χώρας μας, από όπου ξεκινάει η δωρεά, ενώ ανάμεσά τους διακρίνονται οι ΜΕΘ του ΠΓΝ «Αττικόν» (16 δότες), του ΠΓΝ Πατρών (8 δότες), που ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» (7 δότες), ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», ΓΝΝΘ «Σωτηρία», ΠΓΝ Ιωαννίνων (από 6 δότες), ΓΝΘ «Παπαγεωργίου» (5 δότες). Οι παραπάνω δότες συνέβαλαν στην πραγματοποίηση 138 μεταμοσχεύσεων νεφρού στα ΓΝΑ «Λαϊκό», ΓΝΘ «Ιπποκράτειο», ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», ΠΓΝ Πατρών και ΠΓΝ Ιωαννίνων, 40 μεταμοσχεύσεων ήπατος στα ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» και ΓΝΑ «Λαϊκό» και 14 μεταμοσχεύσεων καρδιάς και 12 πνευμόνων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΠΑΣ