32 στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» – «Όχι» στην αναστολή του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού από το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ το οποίο απέρριψε σχετικό αίτημα υγειονομικών να «παγώσει» η εφαρμογή της απόφασης
Σε αναστολή καθηκόντων τέθηκαν από χθες οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, όπως προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και η οποία, όπως διαμηνύουν στελέχη του υπουργείου Υγείας, θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.
Ταυτόχρονα, από χθες ενεργοποιήθηκε και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.
Σε ότι αφορά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το νοσοκομείο «Χατζηκώστα», τα πρώτα στοιχεία και τα μέχρι στιγμής δεδομένα που υπάρχουν στις διοικήσεις, δείχνουν τα εξής:
– Στο γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», τίθενται σε αναστολή εργασίας 32 εργαζόμενοι από περίπου 1.000 εργαζόμενους.
– Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο από περίπου 2.450 εργαζόμενους ανεμβολίαστοι είναι συνολικά 130 εργαζόμενοι.
Την Τετάρτη στο ΠΓΝΙ, επιδόθηκαν 83 διαπιστωτικές πράξεις ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και με τους υπόλοιπους 47 όταν επιστρέψουν στην εργασία τους.
Πάντως, ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων και στα δυο νοσοκομεία έχουν κάνει το εμβόλιο και αυτό έχει μεγάλη σημασία για την λειτουργία των δυο δημόσιων ιδρυμάτων που έτσι και αλλιώς έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο φθινόπωρο .
Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις
Εξάλλου, η Ομοσπονδία προγραμματίζει νέες κινητοποιήσεις με αίτημα κανένας εργαζόμενος «να μη χάσει τη δουλειά του» και να αναδείξει «τα δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται ήδη στη Δημόσια Υγεία».
Νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων όπως και στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, υπήρξε αναστάτωση καθώς η όλη διαδικασία δημιούργησε προβληματισμό.
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΠΓΝΙ Γιώργος Φλούδας, ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιωτόπουλος αλλά και από την παράταξη του ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ ο Γιώργος Πτρέντζας.
«Όχι» και από το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ
Στο μεταξύ, «όχι» στην αναστολή του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων, είπε το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο σε σχηματισμό Ολομέλειας απέρριψε το σχετικό αίτημα υγειονομικών να «παγώσει» η εφαρμογή της σχετικής απόφασης.
Πλέον αναμένεται η κρίση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που θα συζητήσει τη σχετική αίτηση ακύρωσης στις 8 Οκτωβρίου.
Ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε κατά την άφιξή του στο υπουργείο Υγείας ότι «είναι η πρώτη ημέρα, ήρθαμε από το πρωί, εργαζόμαστε και ενημερωνόμαστε».
«Παρακολουθούμε όλη την κατάσταση και τη διαχειριζόμαστε. Καταλαβαίνετε ότι κατά βάση και εμείς αυτή τη στιγμή ενημερωνόμαστε» είπε χαρακτηριστικά και απαντώντας σε ρωτήσεις που αφορούσαν στην εφαρμογή του νόμου για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, πρόσθεσε: «Θα διαχειριστούμε όλα τα θέματα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα λειτουργίας. Ο νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί. Όταν ενημερωθούμε θα είμαστε έτοιμοι να πούμε παραπάνω πράγματα».
Το σχέδιο για τη λειτουργία του ΕΣΥ
Το υπουργείο Υγείας θα αντιμετωπίσει την επικείμενη «μεγάλη έξοδο» των ανεμβολίαστων υγειονομικών από το ΕΣΥ με ανακατανομή του προσωπικού εντός των νοσοκομείων, συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, αναπλήρωση όσων τεθούν σε αναστολή καθηκόντων με επικουρικό προσωπικό και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως εστίασης, φύλαξης κ.ά..
Πρώτο βήμα είναι η τελική καταγραφή των εμβολιασμένων. Σε αυτούς θα προστεθούν και όσοι έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό εντός του τελευταίου εξαμήνου. Όσοι δεν εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες και δεν έχουν λάβει έγκριση εξαίρεσης λόγω προβλημάτων υγείας από τις αρμόδιες επιτροπές, θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων και όπως διευκρίνισε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, με βάση το σύστημα μισθοδοσίας στον δημόσιο τομέα, που προβλέπει προκαταβολή αποδοχών δεκαπενθημέρου, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος.
Μετά την καταγραφή θα ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου, όπως αυτό έχει συνταχθεί από το υπουργείο Υγείας, τις ΥΠΕ και το κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά, με αναδιάταξη δυνάμεων και συγκεκριμένα καλύτερη κατανομή του προσωπικού εντός των μονάδων, αλλά και συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων σε επίπεδο μονάδας Υγείας ή και ΥΠΕ με μετακινήσεις του εμβολιασμένου προσωπικού, ώστε να καλυφθούν όσο γίνεται τα κενά.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας θα επιδιώξει να καλύψει κενά –κατά προτεραιότητα σε μονάδες υγείας και ειδικότητες όπου το απασχολούμενο ανεμβολίαστο προσωπικό είναι μοναδικό και δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης με μετακινήσεις και συγχωνεύσεις– με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού με τρίμηνες συμβάσεις (και δυνατότητα ανανέωσής τους για άλλους τρεις μήνες) ή και με μπλοκάκι. Σήμερα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών. Οι προσλήψεις θα γίνουν με fast track διαδικασίες και είναι ενδεικτικό ότι η υπογραφή των σχετικών εγγράφων θα γίνεται από τον διοικητή της αρμόδιας ΥΠΕ και όχι από τον υπουργό Υγείας.
Προϋπόθεση για την «επιστροφή» ενός υγειονομικού που τίθεται σε αναστολή καθήκοντος είναι να έχει εμβολιαστεί. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιδείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στο τμήμα προσωπικού του νοσοκομείου του. Ωστόσο, θα αναλάβει τα καθήκοντα που θα του ορίσει η υπηρεσία του με βάση τις ανάγκες της μονάδας Υγείας και όχι απαραίτητα τα καθήκοντα που είχε πριν τεθεί εκτός μάχης.
Αντιδράσεις
Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και της αναστολής καθηκόντων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εργαζομένων σε δημόσιες δομές υγείας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει εξαγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα Νοσοκομεία και όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος «σε περίπτωση έκδοσης απόφασης αναστολής η ΠΟΕΔΗΝ την επόμενη μέρα προχωρά σε απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας».
Ο κ. Γιαννάκος υπογράμμισε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη ροή εμβολιασμών, και ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί μια άτυπη παράταση για όσους έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού. Εκτιμά ότι περίπου 2.000 επαγγελματίες υγείας έχουν κλείσει ραντεβού και όπως σημειώνει θα είναι κέρδος για το σύστημα υγείας η παραμονή τους στις θέσεις τους.
Τέλος, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, σε σύνολο περίπου 115.000 εργαζομένων, επρόκειτο να εγκαταλείψουν χθες τις θέσεις εργασίας τους περίπου 10.000 υγειονομικοί, γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, μεταξύ των οποίων και των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, ΚΑΠΗ και μονάδες ψυχικής υγείας.