ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – Δράσεις, βραβεύσεις και… πικ νικ για τα παιδιά

Με δράσεις, βραβεύσεις και ένα… πικ νικ για μικρά παιδιά, ο Δήμος Ιωαννιτών, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Σε μήνυμά του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, αναφέρει αρχικά πως «στην πόλη μας, τα Γιάννενα, με την πλούσια φυσική ομορφιά και την ιστορική κληρονομιά, αλλά και με τον ρόλο μας, ως πόλη – πιλότος στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα, η ευθύνη μας απέναντι στο περιβάλλον είναι ακόμη μεγαλύτερη».

Και στη συνέχεια επισημαίνει και τα εξής: «Τι σημαίνει περιβάλλον για εμάς τους Γιαννιώτες; Σημαίνει Λίμνη, σημαίνει Βουνά, σημαίνει Δέντρα, σημαίνει Πάρκα, σημαίνει Φυσικό Τοπίο. Η λίμνη Παμβώτιδα, τα μοναδικά οικοσυστήματα της περιοχής, αλλά και οι δημόσιοι χώροι μας αποτελούν θησαυρούς που πρέπει να διατηρήσουμε, να προστατεύσουμε αλλά και να τους εμπλουτίσουμε  για τις μελλοντικές γενιές.

Ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά με μικρές καθημερινές πράξεις, όπως η ανακύκλωση, η μείωση της χρήσης πλαστικού και η φροντίδα των δημόσιων χώρων. Η Δημοτική μας Αρχή, πιστή στη δέσμευσή της για ένα βιώσιμο μέλλον, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, καλεί όλους τους κατοίκους, ατομικά και συλλογικά να συμμετάσχουν σε δράσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος».

Σύμφωνα με όσα κάνει γνωστά ο κ. Μπέγκας, τις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιηθεί η βράβευση των σχολείων που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανακύκλωσης followgreen, ενώ ακόμη, μαθητές της πόλης θα συμμετάσχουν σε δεντροφύτευση σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρασίνου.

Παράλληλα, για το επόμενο διάστημα, ο Δήμος Ιωαννιτών αναμένει να αποσταλούν από πολίτες οι καλές πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται σε νοικοκυριά, ώστε να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό λεύκωμα.

Τέλος, το Σάββατο 15 Ιουνίου, το πρωί, ο Δήμος Ιωαννιτών, προετοιμάζει ένα πικ νικ στο πάρκο «Λιθαρίτσια», για τα μικρά παιδιά του τόπου, τους μικρούς και εξίσου σημαντικούς Γιαννιώτες.

«Θα είναι μια μέρα γιορτής, στη λήξη του σχολικού έτους, όπου όλοι μαζί θα απολαύσουμε το φυσικό περιβάλλον, ξεκινώντας έτσι μια σειρά δράσεων που θα μας φέρουν πιο κοντά στους πολύτιμους δημόσιους χώρους μας. Σας προσκαλούμε όλους λοιπόν, να συμμετάσχετε ενεργά σε αυτές τις εκδηλώσεις και να συμβάλετε στη δημιουργία ενός καθαρότερου και πιο υγιεινού περιβάλλοντος για εμάς και τα παιδιά μας. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε τα Γιάννενα έναν πρότυπο δήμο σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και ανθεκτικότητας, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας», αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Μπέγκας

Η παράταξη «Ήπειρος Όλον»

Παράλληλα σε μήνυμά της η παράταξη «Ήπειρος Όλον» αναφέρει:

«5η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η Ήπειρος με την πλούσια φυσική, ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά οφείλει να είναι πρωτοπόρος στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η περιφερειακή αρχή αντ΄ αυτού είναι αντιμέτωπη με πρόστιμα για την καταστροφή του μοναδικού φυσικού πλούτου της Ηπείρου. Δίκη μας προτεραιότητα η ευθύνη μας στην προστασία του. Τα συμπεράσματα δικά σας…».

Η Νέα Αριστερά

Σε ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η Νέα Αριστερά αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Ημέρα Περιβάλλοντος φέτος συμπίπτει σχεδόν με το άνοιγμα της κάλπης των Ευρωεκλογών. Αυτές γίνονται κάτω από δυσοίωνες σκιές: πόλεμος στην Ευρώπη, γενοκτονία στην Παλαιστίνη, άνοδος της ακροδεξιάς εξαιτίας της αυξανόμενης έντασης των κοινωνικών ανισοτήτων και πλήθος απρόβλεπτων και όλο και εντονότερων επιπτώσεων στο αστικό και φυσικό περιβάλλον που συνδέονται με την κλιματική κρίση.

Για τη Νέα Αριστερά, η αντιμετώπιση των παραπάνω τα οποία πλήττουν ασύμμετρα τους πιο φτωχούς, αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα, βαθιά συνυφασμένη με τη στρατηγική και την καθημερινή πολιτική της. Συνδέει την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με την έννοια της κλιματικής δικαιοσύνης: η αναγκαία πράσινη μετάβαση του παραγωγικού μοντέλου να γίνει μειώνοντας τις ανισότητες, συμπεριλαμβάνοντάς μας όλες και όλους. Με τα λόγια του ΓΓ του ΟΗΕ, η ανθρωπότητα έχει κηρύξει έναν αυτοκαταστροφικό πόλεμο στη Φύση. Όση ανάγκη έχουμε για άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη, άλλη τόση έχουμε για πράξεις μονομερούς, από την πλευρά του Ανθρώπου, εκεχειρίας και συμφιλίωσης με τη Φύση.

Οι επιπτώσεις από τις καθοδηγούμενες από το κέρδος πράξεις μας, μπορούν να μετριαστούν, σε πλήθος, αλληλένδετων, πεδίων. Στην απώλεια Βιοποικιλότητας, με τον περιορισμό της εξάπλωσής μας όλο και περισσότερο στο φυσικό περιβάλλον σε αναζήτηση νέων πηγών για εξορύξεις και νέων γαιών για καλλιέργειες. Με τον δραστικό περιορισμό των αγροχημικών. Με περιορισμό της κατάληψης γης αποκαθιστώντας υποβαθμισμένες φυσικές περιοχές. Με προστατευόμενες περιοχές χωρίς «εκπτώσεις» προς οφέλους λίγων και οικονομικά κυρίαρχων, με δημοκρατία και συμπερίληψη στη διοίκησή τους. Με μείωση των αποβλήτων. Στην παραγωγή ενέργειας με την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη σταθερή εναντίωση στα πυρηνικά. Με μεροληψία προς τη διασπορά της παραγωγής, την τοπική παραγωγή και κατανάλωση, την εκτεταμένη ανάπτυξη του δικτύου και των νησιωτικών διασυνδέσεων, τη δυναμική αυτάρκεια. Με την ενίσχυση και δικτύωση κάθε μορφής σχετικών συλλογικοτήτων. Με ζώνες αποκλεισμού εγκατάστασης ΑΠΕ σε περιοχές που επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις. Με πολύπλευρες δράσεις εξοικονόμησης».