Πανελλαδική πρωτιά της Ηπείρου στην οικοδομική δραστηριότητα

Αυξήθηκαν κατά 28,6% οι οικοδομικές άδειες σε ένα χρόνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση πανελλαδικά – Θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη η αύξηση αν δεν είχε εκτοξευτεί το κόστος κατασκευής και υλικών

 

Μία μεγάλη αντίφαση που ερμηνεύεται βέβαια, αλλά έχει τη δική της θετική σημασία και αντίστοιχο πρόσημο παρουσιάζει η οικοδομική δραστηριότητα στην Ήπειρο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από τον Απρίλιο του 2022 μέχρι τον Απρίλιο του 2023 σε διάστημα ενός έτους δηλαδή, η οικοδομική δραστηριότητα στην Ήπειρο κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση πανελλαδικά, με ποσοστό 28,6% στον αριθμό των αδειών, 92% στην επιφάνεια και 108,6% στον όγκο.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ ένα μεγάλο σκέλος της αύξησης αυτής καταγράφεται εντός του 2023 στο πρώτο τετράμηνο δηλαδή, ενώ εκτός από τα Ιωάννινα η αύξηση καταγράφεται με ιδιαίτερα εντυπωσιακό ρυθμό και στη Θεσπρωτία.

Ενδεικτικό είναι ότι η οικοδομική δραστηριότητα στην Ήπειρο μόνο για το πρώτο τετράμηνο του 2023 διπλασιάστηκε σε όγκο και επιφάνεια και αυξήθηκε κατά 17,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου δωδεκαμήνου.

Το αυξημένο κόστος κατασκευής

Η αντίφαση βέβαια συνίσταται στο γεγονός, ότι η αύξηση αυτή καταγράφεται σε μία περίοδο που το κόστος κατασκευής, έχει εκτοξευτεί λόγω της αλματώδους αύξησης των οικοδομικών υλικών και ό,τι άλλο αυτή συμπαρασύρει. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν, ότι αν το κόστος παρέμενε στα ίδια επίπεδα με αυτά προ πανδημίας ή έστω σε αυτά πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η οικοδομική δραστηριότητα πανελλαδικά και όχι μόνο στην Ήπειρο θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Κατηγοριών Έργων Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών του Β΄ τριμήνου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Β΄ τριμήνου 2022, παρουσίασε αύξηση 4,5%, έναντι αύξησης 6,6% που σημειώθηκε κατά την σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2022 με το 2021.

Ο Γενικός Δείκτης κατά το Β΄ τρίμηνο 2023, σε σύγκριση με τον δείκτη του Α΄ τριμήνου 2023, παρουσίασε αύξηση 0,7%, έναντι αύξησης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2022 – Ιουνίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022, παρουσίασε αύξηση 6,2%, έναντι αύξησης 4,7% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.