Το υπ. Παιδείας, προχώρησε την Πέμπτη, στην ανακοίνωση της έγκρισης των προσωρινών αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των προτάσεων που υπεβλήθησαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης για τη «Διεθνοποίηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ» στο πλαίσιο του Έργου: «Πανεπιστήμια Αριστείας», στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τους προσωρινούς πίνακες βαθμολογικής κατάταξης των αιτήσεων εγκρίνονται 63 προτάσεις για χρηματοδότηση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών με διακεκριμένα ξένα πανεπιστήμια, από τις συνολικά 132 προτάσεις που υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των εγκεκριμένων προτάσεων ανέρχεται στο ποσό των 81 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 70 εκ. ευρώ αφορά στη συνεισφορά ΤΑΑ και 11 εκ. ευρώ στον ΦΠΑ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν για τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων εμπλουτισμένων με νέα, ειδικά αντικείμενα που δεν είναι σήμερα διαθέσιμα από τα ελληνικά ΑΕΙ, όπως προκύπτει από τους προσωρινούς πίνακες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.
Για το λόγο αυτό η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, προχώρησε στην αύξηση του προϋπολογισμού κατά 20 εκ. ευρώ. Η κα Ζαχαράκη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ευρεία συμμετοχή της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας και το υψηλό επίπεδο των υποβληθεισών προτάσεων και τόνισε: «Είναι βέβαιο ότι η συνεργασία με εγνωσμένου κύρους πανεπιστήμια του εξωτερικού θα συμβάλει στην αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών που παρέχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια με τη διεύρυνση της εξειδίκευσης που παρέχεται στους Έλληνες φοιτητές».
Η δράση «Διεθνοποίηση εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ» έχει ως στόχο την ώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας τους με εδραιωμένα, εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακά ιδρύματα της αλλοδαπής.
Ειδικότερα, αποσκοπεί στην ενίσχυση των ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που επιδιώκουν να οργανώσουν κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (Joint Master ή Dual Master) με διακεκριμένα ξένα πανεπιστήμια.Τα κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα θα πρέπει να είναι καινοτόμα, να μην παρέχονται ήδη από τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να παρέχονται με όρους προσιτούς για το κοινωνικό σύνολο (με ή χωρίς καταβολή διδάκτρων) διασφαλίζοντας τη δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες για όλους ανεξαιρέτως τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων
Σύμφωνα με την αναλυτική ανακοίνωση και την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, τα πέντε κοινά μεταπτυχιακά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οδηγούν το ΑΕΙ της Ηπείρου στο να ανοίξει νέους ορίζοντες συνεργασίας με Πανεπιστήμια από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, αλλά και με μεγάλο Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.
Συγκεκριμένα για το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίων έγκριση πήραν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ιατρική Γενετική και Γονιδιωματική» με συνεργαζόμενο ίδρυμα το Monash University στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και προϋπολογισμό 369.920 ευρώ, «Το μικροβίωμα στην υγεία και την ασθένεια» με το Imperial College του Λονδίνου και προϋπολογισμό 968.287,04 ευρώ, το πρόγραμμα «Εκπαίδευση στην ενιαία υγεία και την παγκόσμια αειφορία» με το George Mason University των ΗΠΑ και προϋπολογισμό 414.717,75 ευρώ, το πρόγραμμα «Βυζαντινές σπουδές μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης και τεχνολογιών εμβάθυνσης» με το Westfalische/ Universitat Munster στη Γερμανία και προϋπολογισμό 209.525 ευρώ και τέλος το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Μάθηση με ψηφιακά μέσα και ηλεκτρονικά παιγνίδια» με το University of Klaipeda στη Λιθουανία, το οποίο έχει προϋπολογισμό 143.622,57 ευρώ.
Βασίλης Λούπας