ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – «Καμπανάκι» από τη μικρή μείωση των εισακτέων

Θέμα βιωσιμότητας για τα τμήματα Γεωπονίας Άρτας και Λογιστικής Πρέβεζας, έθεσε ο Πρύτανης, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης – Και οικονομικό αντίκτυπο θα έχει η μείωση των φοιτητών

«Καμπανάκι» χτύπησε για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η μικρή έστω μείωση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών, τη στιγμή που η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θέτει ακόμη και θέμα βιωσιμότητας για δυο τμήματα, αυτό της Γεωπονίας Άρτας και της Λογιστικής στην Πρέβεζα.
Υπενθυμίζουμε πως η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είχε ως αποτέλεσμα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, να υπάρξει μείωση των φοιτητών που ανέρχεται στο 8% περίπου, γεγονός που μεταφράζεται σε 417 κενές θέσεις, εκ των οποίων οι 315 βρίσκονται στα δύο παραπάνω τμήματα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, το πρόβλημα βιωσιμότητας υπάρχει μόνο για τα δύο τμήματα. Ακόμη, σημείωσε ότι τόσο οι Γενικές Συνελεύσεις των τμημάτων όσο και η Σύγκλητος πρόκειται να συζητήσουν το ζήτημα και να αναζητήσουν τρόπους, ώστε να προσελκύσουν τα επόμενα χρόνια μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών.
Όπως είπε ο κ.  Αλμπάνης η μείωση των εισακτέων προφανώς θα έχει και οικονομικό αντίκτυπο, αλλά μικρό σε σχέση με άλλα ΑΕΙ, που είδαν τους φοιτητές να μειώνονται ακόμη και έως 30%.
«Είναι ένα καμπανάκι για εμάς, πρέπει να το μετρήσουμε και ελπίζω ότι θα βρούμε λύσεις», σημείωσε.
«Θα περιμέναμε μετά τις συζητήσεις που έγιναν με τους δήμους, αλλά και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε συνεργασία με την οποία έγιναν παρουσιάσεις του τμήματος, να έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, το οποίο τα ίδια τα τμήματα πρέπει να εξετάσουν σε σχέση με το επάγγελμα και τα επαγγελματικά δικαιώματα που οδηγεί το πτυχίο και να δουν τι πρόβλημα υπάρχει σε σχέση με την επιλεξιμότητα. Και στο τμήμα Γεωπονίας, η συμμετοχή από την Ήπειρο είναι πολύ μικρή. Στα παλιά τμήματα του πανεπιστημίου, ο αριθμός των φοιτητών είναι στο 35%, το υπόλοιπο από άλλες περιοχές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλμπάνης.
Παράλληλα και σε ό,τι αφορά τη Γεωπονική Σχολή, το τμήμα βρίσκεται σε καίριο σημείο του στρατηγικού σχεδιασμού του πανεπιστημίου και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου, το ίδρυμα ανέμενε ότι θα προσελκύσει περισσότερους φοιτητές.
«Θα συζητηθεί γιατί δεν είναι επιλέξιμη από τους φοιτητές, τουλάχιστον από αυτούς που προέρχονται από την Ήπειρο. Πιστεύω θα βρούμε τη λύση, αλλά θέλει προσπάθεια κυρίως από το τμήμα», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.
Αίτημα για εμβολιαστικό κέντρο
Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα ξεκινήσει με νέους όρους καθώς έχουν αποφασίσει να λειτουργήσουν δια ζώσης τα τμήματα και τα εργαστήρια.
Ο κ. Αλμπάνης αναφέρθηκε στο ξεκίνημα από τον Οκτώβριο τονίζοντας την ανάγκη να εξασφαλιστούν τόσο οι όροι και οι προϋποθέσεις για την λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου για την κάλυψη των αναγκών εμβολιασμού των φοιτητών όσο και για κινητές μονάδες που θα καλύψουν τα τμήματα σε Άρτα και Πρέβεζα.
Ακόμη, ζήτησε μέριμνα για την κάλυψη του κόστους των τεστ για τους φοιτητές που δεν θα έχουν εμβολιαστεί και που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν  μόνοι τους τα έξοδα για τα τεστ.
Υπενθυμίζουμε πως, δια ζώσης θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα και τα εργαστήρια στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας από την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, αναμένονται ωστόσο οι ρυθμίσεις που αφορούν τον εμβολιασμό φοιτητών, τη διενέργεια τεστ για τους μη εμβολιασμένους, καθώς και τις επιπτώσεις για όσους δεν κάνουν ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Ο εμβολιασμός των πανεπιστημιακών αλλά και των φοιτητών είναι προϋπόθεση για την ασφαλή δια ζώσης επαναλειτουργία των πανεπιστημίων, με το υπουργείο αλλά και την Σύνοδο Πρυτάνεων να συγκλίνουν σε αυτό.

Η Μ. Τζούφη

Επίσης, η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας για τις βάσεις των ΑΕΙ, τόνισε πως η ανακοίνωσή τους επιβεβαίωσε -δυστυχώς- τις προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών.
Η κα. Τζούφη, σημείωσε ότι το νέο εξεταστικό σύστημα της ΝΔ και η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποκλείει 18.000 υποψήφιους από τα πανεπιστήμια σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα πολλές Σχολές και Τμήματα, κυρίως στα περιφερειακά ΑΕΙ αλλά και όχι μόνο, θα έχουν ελάχιστους έως μηδενικούς εισακτέους την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
Παράλληλα επεσήμανε πως τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί αποκλεισμού των μαθητών που περνούσαν στο πανεπιστήμιο με «3» καταρρίφθηκαν. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την Αρχιτεκτονική της Ξάνθης, η οποία δε θα έχει ούτε έναν εισακτέο – απόφοιτο Γενικού Λυκείου. Ανάμεσα στα εκατοντάδες παραδείγματα, «κλασικές» σχολές όπως το Ιστορικό-Αρχαιολογικό των Ιωαννίνων θα καλύψει τις διαθέσιμες θέσεις κατά 50%.
Ακόμα υπογράμμισε ότι ο αποκλεισμός χιλιάδων μαθητών -ακόμα και αρίστων από τις σχολές της πρώτης τους προτίμησης, όπως και τα άδεια ή μισοάδεια αμφιθέατρα και εργαστήρια δεν αποτελούν παρενέργειες του νέου συστήματος Μητσοτάκη-Κεραμέως. Είναι συνειδητή επιλογή της ΝΔ και η ΕΒΕ σχεδιάστηκε ακριβώς για να μειώσει δραστικά τον αριθμό των εισακτέων στα δημόσια ΑΕΙ, αναδρομολογώντας σημαντικό μέρος της νέας γενιάς προς τα ιδιωτικά κολέγια, τη φτηνή κατάρτιση και την απλήρωτη μαθητεία.
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας