ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – Συγκρατημένη αισιοδοξία για αύξηση των εισακτέων

Η Σύγκλητος προώθησε τις προτάσεις των Τμημάτων που προβλέπουν μειωμένους συντελεστές, ενώ προχωρά και σε ενέργειες με στόχο τη σταδιακή αύξηση του αριθμού των φοιτητών – Βαρύτητα και στην ενίσχυση της παρουσίας του ιδρύματος στην Ηγουμενίτσα

 

 

Το μείζον ζήτημα της αύξησης του αριθμού των εισακτέων φοιτητών, από την επόμενη κιόλας ακαδημαϊκή χρονιά, θέτουν επιτακτικά οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σε δηλώσεις της, την Τετάρτη, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια, Άννα Μπατιστάτου, εξέφρασε την συγκρατημένη αισιοδοξία πως η μείωση των συντελεστών στις βάσεις εισαγωγής αρκετών Τμημάτων του Πανεπιστημίου μετά από αποφάσεις τους που έγιναν αποδεκτές και προωθήθηκαν από τη Σύγκλητο στο υπουργείο Παιδείας, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των εισακτέων την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Πιο αναλυτικά, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προώθησε τις προτάσεις των Τμημάτων που προβλέπουν μειωμένους συντελεστές σε σχέση με εκείνους που ίσχυαν μέχρι φέτος και την Τετάρτη, η κα. Μπατιστάτου, ρωτήθηκε για το θέμα αυτό.

Στην απάντησή της η Πρύτανης, έκανε λόγο για μία από τις πολλές ενέργειες σε επίπεδο πανεπιστημίου που στοχεύον αφενός στη συγκράτηση της μείωσης του φοιτητικού πληθυσμού και αφετέρου στην σταδιακή αύξηση του αριθμού των φοιτητών. Κράτησε αποστάσεις πάντως από την κριτική που ασκείται σε διάφορα επίπεδα με βάση την μεγάλη μείωση του αριθμού των φοιτητών λέγοντας πως οι αριθμοί σχετίζονται με τους εισακτέους που δίνει το υπ. Παιδείας σε κάθε Τμήμα και όχι με τους τελικούς εγγεγραμμένους σε κάθε Τμήμα.

«Είδαμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο υψηλός συντελεστής που έφτανε το 1,2 αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για την προσέλκυση φοιτητών σε κάποια Τμήματα. Η μείωση ευελπιστούμε, ότι θα οδηγήσει σε αντίθετο αποτέλεσμα. Ωστόσο φέτος, δεν έχουμε μείωση, αλλά αύξηση του αριθμού των φοιτητών που είναι 100 περισσότεροι από πέρυσι σε επίπεδο εγγεγραμμένων. Το μείζον θέμα όμως είναι πως πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των διδασκόντων ώστε να μπορούμε να εκπαιδεύουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας. Προσπαθούμε να έχουμε την ιδανική αναλογία μεταξύ διδασκόντων και φοιτητών και για να διατηρούμε ένα υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο ώστε να έχουμε αποφοίτους που θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της φήμης του πανεπιστημίου μας και θα μας κάνουν όλους υπερήφανους. Είμαστε και θέλουμε να το ενισχύσουμε αυτό, ένα πανεπιστήμιο που στηρίζει και στηρίζεται στην ακαδημαϊκότητά του και αυτό ήταν και είναι η διακριτή μας ταυτότητα», ανέφερε η κα Μπατιστάτου.

Προσέθεσε επιπλέον, ότι για το ζήτημα της κάλυψης των κενών θέσεων διδακτικού προσωπικού, υπάρχουν συλλογικές αποφάσεις της Συνόδου των πρυτάνεων προς το υπουργείο Παιδείας που κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως επίσης και για την αύξηση του αριθμού των διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος.

Για τη δομή στην Ηγουμενίτσα

Παράλληλα, όμως, μέσα από τις ερωτήσεις που δέχθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η κα Μπατιστάτου, και με αφορμή μία πρόσφατη εκδήλωση του Πανεπιστημίου στην Ηγουμενίτσα, σχολίασε και την κριτική που δέχεται το ακαδημαϊκό ίδρυμα της Ηπείρου από τους φορείς και παράγοντες της Θεσπρωτίας για πλήρη εγκατάλειψη των δομών του στην περιοχή.

Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου ανέφερε πως το ίδρυμα δεν εμπαίζει κανέναν σχετικά με τη θέση και το μέλλον του στην Ηγουμενίτσα, αντιθέτως στον στρατηγικό του σχεδιασμό προβλέπεται η δημιουργία συγκεκριμένων προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών αλλά και ανταλλαγών φοιτητών μέσω των οποίων θα είναι εφικτή η ενίσχυση της παρουσίας του ιδρύματος στην Ηγουμενίτσα.

«Όχι μόνο θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε, αλλά θα επιχειρήσουμε να κατοχυρώσουμε την παρουσία μας και με θεσμικό τρόπο», ανέφερε η κα Μπατιστάτου.

Για τους «αιώνιους» φοιτητές

Ένα ακόμη θέμα που απασχολεί και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι και αυτό με τους «αιώνιους» φοιτητές.

Πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις προθέσεις του για διαγραφές των «αιώνιων» φοιτητών, εκείνων δηλαδή που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, είτε σε διάστημα δύο ετών μετά την τετραετή φοίτηση (ν+2) είτε τριών ετών μετά την πενταετή ή εξαετή φοίτησή τους (ν+3).

Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη, η Πρύτανης, κα Μπατιστάτου ρωτήθηκε για τους αριθμούς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που κινούνται κοντά στη μέση τιμή των ποσοστών που αναφέρονται στα άλλα ιδρύματα της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εμφανίζει 30.244 εγγεγραμμένους φοιτητές εκ των οποίων εκείνοι που εμπίπτουν και στις δύο κατηγορίας του ν+2 και του ν+3 αντίστοιχα είναι 17.154, ποσοστό δηλαδή 56,72%.

«Αυτό που θα πρέπει να συζητήσουμε με βάση τις προτάσεις του υπουργείου, όταν θα λάβουμε πλήρη γνώση τους στη Σύνοδο είναι να εντοπίσουμε τους φοιτητές εκείνους που θέλουν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, εκείνους που τις εγκατέλειψαν στην πορεία για αντικειμενικούς λόγους και θέλουν να τις ολοκληρώσουν. Αυτοί δε μπορεί να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο με τους υπόλοιπους που έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους και δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν», ανέφερε η κα Μπατιστάτου.