ΠΑΝΩΛΗ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ – Αλώβητη η Ήπειρος, στόχος η στήριξη της κτηνοτροφίας

Η περιφέρεια μας έμεινε αλώβητη από τη νόσο και πλέον, στόχος των αρμόδιων φορέων, είναι η διαφύλαξη της κτηνοτροφίας που αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο για την τοπική οικονομία

Με το βλέμμα στραμμένο στο επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο, από την έμπρακτη στήριξη της κτηνοτροφίας, οι φορείς της Ηπείρου, εξετάζουν κάθε τρόπο, αφήνοντας σταδιακά πίσω τα μέτρα για την πανώλη των αιγοπροβάτων.
Όπως αποδείχθηκε η Ήπειρος έμεινε αλώβητη από τη νόσο και στόχος όλων είναι η διαφύλαξη της κτηνοτροφίας που αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο για την οικονομία της περιοχής.
Τα παραπάνω τόνισε σε δηλώσεις της στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, η διευθύντρια της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Ηπείρου, Κατερίνα Ντόντορου, καθώς ρωτήθηκε για την επαναξιολόγηση που θα γίνει στις 6 Σεπτεμβρίου για το θέμα της πανώλης.
Σύμφωνα με νέα απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, εκτιμώντας τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν την επιζωοτία της πανώλης μικρών μηρυκαστικών στη χώρα και με στόχο την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς του νοσήματος λαμβάνονται συγκεκριμένα μέρα για την μεταφορά κοπαδιών από τα ορεινά της Ηπείρου και τα θερινά βοσκοτόπια προς τα πεδινά.
Η Κτηνιατρική Υπηρεσία ήταν παρούσα όλο το Σαββατοκύριακο ώστε οι μετακινήσεις να γίνουν  σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που είναι αυστηρά προκειμένου να προστατευτούν τα ζώα από την πανώλη.
«Η Ήπειρος δεν είχε κρούσμα. Ωστόσο εμείς παραμένουμε σε εγρήγορση καθώς συνεχίζουμε του ελέγχους και εφαρμόζουμε όλες τις οδηγίες του Υπουργείου. Το ίδιο κάνουν και οι κτηνοτρόφοι που έδειξαν από την πρώτη στιγμή την διάθεση να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα ασφαλείας», σημειώνει η κα Ντόντορου επισημαίνοντας ότι σχετικό έγγραφο του ΥΠΑΑΤ, κάνει αναφορά σε επαναξιολόγηση που θα γίνει στις 6/09 «….θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.
Παράλληλα και σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:
– Επιτρέπονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή, καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό σε όλη την επικράτεια της χώρας, εκτός, από και εντός των ΠΕ Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας και των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνες επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες.
– Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από τους θερινούς βοσκοτόπους που βρίσκονται εντός περαιτέρω απαγορευμένων ζωνών προς σταυλικές εγκαταστάσεις εκτός αυτών, με όρους και προϋποθέσεις που θα καθορίσουν οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.
– Οι μετακινήσεις για τη σφαγή των ανωτέρω ζώων απαγορεύονται από και εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης στις ΠΕ Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, εκτός και αν τα σφάγια υποστούν θερμική επεξεργασία.
– Στις υπόλοιπες περιοχές των ΠΕ της χώρας, οι μετακινήσεις των ανωτέρω ζώων για σφαγή, επιτρέπονται με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας τόσο για τα μεταφορικά μέσα όσο και για το προσωπικό. Τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της Π.Ε. ή στο πλησιέστερο με τη συγκεκριμένη εκτροφή σφαγείο.
Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).