Παραμένει ο «κόκκινος συναγερμός» για την πανώλη

Κτηνίατροι της Περιφ. Ηπείρου στη Βόνιτσα για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων

 

Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού εξακολουθούν να βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στην Ήπειρο μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της πανώλης στα αμνοερίφια και στην περιοχή της Βόνιτσας που είναι η πιο κοντινή περιοχή στα σύνορα με την Ήπειρο. Όπως έκανε γνωστό ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης εκτός από τη Βόνιτσα, κρούσματα καταγράφονται σε Τρίκαλα, Λάρισα και Καλαμπάκα, περιοχές που επίσης γειτνιάζουν με την Ήπειρο, υπάρχει η ελπίδα όμως, ότι η ασθένεια δεν έχει εξαπλωθεί καθώς ελήφθησαν γρήγορα τα απαγορευτικά μέτρα για τις μετακινήσεις και επίσης εφαρμόζονται πολύ ισχυρά προληπτικά μέτρα. Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητήθηκε από την Περιφέρεια της Ηπείρου να συνδράμει με κτηνιάτρους και σε αυτό το πλαίσιο θα μετακινηθούν τέσσερις ίσως και περισσότεροι κτηνίατροι για να βοηθήσουν στις ιχνηλατήσεις που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή της Βόνιτσας.

Η ιχνηλάτηση της διαδρομής των άρρωστων ζώων από τη Ρουμανία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ήδη έχουν θανατωθεί περίπου 15.000 ζώα σε διάφορες περιοχές από τη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία μέχρι την Στερεά Ελλάδα, τη Δυτ. Πελοπόννησο και την Κρήτη, ωστόσο υπάρχει η ελπίδα ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου, η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί.

Ο κ. Καχριμάνης στη διάρκεια της Περιφερειακής Επιτροπής αναφέρθηκε στη διαδικασία των αποτελεσμάτων της ιχνηλάτησης που απέδειξε πως τα άρρωστα ζώα από τη Ρουμανία ήρθαν σε επαφή με εισαγόμενα αρνιά από τη Γαλλία, τέσσερα από τα οποία εισήχθησαν σε κτηνοτροφική μονάδα της Άρτας. Ο έλεγχος όμως που έγινε από τους κτηνιάτρους έδειξε πως τα ζώα είναι υγιή και προς το παρόν ο κίνδυνος για την Ήπειρο εκλείπει. Συνέστησε όμως σε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμη και στη μεταφορά του γάλακτος καθώς οι οδηγοί των βυτιοφόρων θα πρέπει να τηρούν αυστηρά μέτρα προστασίας. «Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στην ιχνηλάτηση της διαδρομής των άρρωστων ζώων και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της ασθένειας για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε όλα τα κρούσματα και να προστατεύσουμε τα υγιή ζώα», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

Μέτρα ζητούν

οι κτηνοτρόφοι

Την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των κοπαδιών από την πανώλη ζητά και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζίτσας.

«Μπορεί στην Ήπειρο προς το παρόν να μην έχει καταγραφεί κρούσμα πανώλης όμως εμείς οι κτηνοτρόφοι ανησυχούμε αφού βλέπουμε ότι τα ημίμετρα της κυβέρνησης (γενική καραντίνα, κλείσιμο σφαγείων) για την αντιμετώπισή της παίρνουν παράταση και ταυτόχρονα πληθαίνουν τα κρούσματα.

Ήδη καταγράφηκαν νέα κρούσματα την Ηλεία καθώς και στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας. Μέχρι τώρα  έχουν θανατωθεί 13.000 ζώα και έχουν εντοπιστεί 35 κρούσματα πανελλαδικά  και η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια εφησυχασμού .

Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, για ακόμη μια φορά βλέπουμε να μας πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών, αναγκάζοντάς μας να αναλάβουμε το κόστος απολύμανσης των σταβλικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού μας. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Περιφέρεια  που  καλεί εμάς τους κτηνοτρόφους να «φυλάξουμε  την Ήπειρο».

Αλήθεια η δική σας ευθύνη  ποια είναι; Τι κάνατε τόσα χρόνια για τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τις πάγιες ανάγκες; Ούτε τη στοιχειώδη ενημέρωση δεν μας κάνατε για την αντιμετώπιση της νόσου,  ενώ το προηγούμενο διάστημα διοργανώνατε ημερίδες για την νέα ΚΑΠ. Το μόνο που ξέρετε να κάνετε καλά είναι να μας βάζετε στη λογική  της ατομικής ευθύνης και να μας κουνάτε το δάχτυλο», αναφέρεται σχετικά και προσθέτουν πως άμεσα θα πρέπει να υπάρξει εντοπισμός της διαδρομής από την εισαγωγή της νόσου και τη διασπορά της στη χώρα αλλά και να ληφθούν μία σειρά από μέτρα προστασίας και πρόληψης.