ΠΑΡΚΟ ΠΥΡΣΙΝΕΛΛΑ – Στις αρχές του 2023 ξεκινούν τα έργα ανάπλασης

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών ενέκρινε τους όρους δημοπράτησης για την ανάπλαση του Πάρκου – Τι περιλαμβάνουν οι βασικοί άξονες της μελέτης που θα αλλάξουν την όψη στο Γιαννιώτικο Σαλόνι

 

Στην έγκριση των όρων δημοπράτησης για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών, στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Όπως είναι γνωστό και όπως αναφέρει και η Δημοτική Αρχή, η ανάπλαση του Πάρκου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα για το λεκανοπέδιο και αποτέλεσε προτεραιότητα για τη σημερινή δημοτική αρχή.

Με την ολοκλήρωση του διαχειριστικού σχεδίου και την έγκριση όλων των μελετών, ο φάκελος υποβλήθηκε για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Δήμος, λίγες βδομάδες μετά την ένταξη, προχωρά στη δημοπράτηση τηρώντας απαρέγκλιτα τα χρονοδιαγράμματα με σκοπό τους πρώτους μήνες του νέου έτους να έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος και να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 8.040.000 ευρώ.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, με δήλωσή του εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλες τις υπηρεσίες και τους συνεργάτες του που δούλεψαν με συνέπεια ώστε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και να δημοπρατηθεί το έργο.

«Η ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα αποτελούσε μία από τις δεσμεύσεις μας. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να δημοπρατούμε το έργο. Ένα εμβληματικό έργο για την πόλη και το λεκανοπέδιο. Το Πάρκο Πυρσινέλλα θα μεταμορφωθεί και θα αποτελέσει έναν πραγματικό πνεύμονα. Μέσα από τα έργα ανάπλασης θα γίνουν όλες οι υποδομές που θα το μετατρέψουν σε σημείο συνάντησης, ψυχαγωγίας, άθλησης ενώ θα μπορεί να φιλοξενήσει δράσεις και εκδηλώσεις όλη την διάρκεια του έτους», τονίζει ο Δήμαρχος, κ. Ελισάφ, στη δήλωσή του.

Οι άξονες της ανάπλασης

Βασικοί άξονες της μελέτης για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα είναι οι ακόλουθοι:

– Δυνατότητα σύνδεσης με παρακείμενους χώρους.

– Επανασχεδιασμός δικτύου διαδρομών: Οι επιφάνειες του δικτύου διαδρομών του Πάρκου διαμορφώνονται ως εξής:

Α. Μαλακές φυσικές διαδρομές: οι χωμάτινες διαδρομές του πάρκου που παραμένουν ως έχει.

Β. Συνδυασμός μαλακών και πιο σκληρών διαδρομών: οι δύο περιπατητικές διαδρομές (Διαδρομή μεγάλη: μήκος 1.5χλμ., Διαδρομή μικρή: μήκος 800μ.).

Γ. Σκληρές διαδρομές: σκληρές επιφάνειες που θα αντικατασταθούν.

– Χώρος στάθμευσης: Οριοθετείται ο χώρος του parking και ορίζεται η δυναμικότητά του (προβλέπονται και θέσεις ΑμεΑ).

– Ξύλινη αποθήκη: Το κτίσμα, μετά την αποκατάστασή του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης/ πληροφόρησης.

– Φυλάκιο κεντρικής εισόδου: Θα λειτουργεί ως πολύπλευρος χώρος ενημέρωσης επισκεπτών και ως χώρος φύλαξης ποδηλάτων.

– Εκπαιδευτικοί κήποι: Οι εκπαιδευτικοί αστικοί κήποι θα τοποθετηθούν στο δυτικό τμήμα του Πάρκου Πυρσινέλλα, βόρεια της κεντρικής εισόδου.

– Καθίσματα εξωτερικού χώρου: Δημιουργούνται θέσεις για παγκάκια-καθίσματα εξωτερικού χώρου σε συγκεκριμένες θέσεις του Πάρκου.

– Αξιοποίηση κεντρικού κτηρίου: Προβλέπεται η χρήση του Κεντρικού Κτηρίου ως καφέ/εστιατορίου διατηρώντας την πρότερη χρήση του, για την κάλυψη των αναγκών των επισκεπτών, καθώς και καθαίρεση του μεταλλικού στεγάστρου.

– Διατήρηση και επέκταση αθλητικών δραστηριοτήτων: Στο νότιο τμήμα του Πάρκου Πυρσινέλλα χωροθετούνται οι οργανωμένοι χώροι άθλησης.

– Πάρκο ζώων συντροφιάς: Προβλέπεται η κατασκευή Πάρκου Ζώων Συντροφιάς.

– Ανάδειξη περιοχής λίμνης – Σκηνή πολιτιστικών εκδηλώσεων: Προβλέπεται η αποκατάσταση της παραλίμνιας όχθης και της αισθητικής εικόνας της λίμνης. Επιπλέον έχει σχεδιαστεί η δημιουργία μιας υπαίθριας κατασκευής που θα μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος καθήμενων θεατών, μετατρέποντας το νησάκι της λίμνης σε σκηνή υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

– Δημιουργία παιδικής χαράς: Ο γενικός σχεδιασμός του χώρου διαμορφώνει την παιδική χαρά σε δύο τμήματα (το άνω και το κάτω). Στην παιδική χαρά προβλέπονται και θέσεις ΑμεΑ.

– Περίφραξη: Θα γίνει αντικατάσταση των στοιχείων της υφιστάμενης περίφραξης με νέου τύπου, καθώς και  επανασχεδιασμός των εισόδων του Πάρκου Πυρσινέλλα.

– Φωτισμός: Η μελέτη προβλέπει τον φωτισμό των διαδρομών του Πάρκου Πυρσινέλλα καθώς και των σημείων ενδιαφέροντος, που δημιουργούνται κατά μήκος τους.

– Διαχείριση πρασίνου: Προτείνονται δράσεις για τη διαχείριση του πρασίνου καθώς και για την εξασφάλιση συνθηκών πυρασφάλειας της δασικής βλάστησης.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας