ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ – Στη Δικαιοσύνη για την παρακράτηση του τέλους ταφής απορριμμάτων

Η μη απαρτία στη χθεσινή συνεδρίαση φέρνει νέα συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, για την προώθηση της διαδικασίας παραλαβής και πληρωμής μελετών για έργα και δράσεις που εκκρεμούν για πάνω από μία δεκαετία

Ένα νέο πρόβλημα έχει κάνει τον τελευταίο καιρό την εμφάνισή του στους μικρούς κατά βάση δήμους της χώρας, πρόβλημα που αφορά την αυξημένη κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Όμως πριν καν προλάβουν να χαρούν οι αιρετοί των μικρών κυρίως δήμων, η πολιτεία παρακράτησε ήδη το αναλογούν ποσό σε κάθε δήμο για το τέλος ταφής απορριμμάτων, με αποτέλεσμα και οι περιφερειακοί δήμοι της Ηπείρου να υφίστανται μία αφαίμαξη για την παρακράτηση του τέλους ταφής, το οποίο μάλιστα αμφισβητείται συνολικά από την ΚΕΔΕ.

Αποτέλεσμα ήταν το συλλογικό όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού έλαβε την απόφαση να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να ζητήσει να μην επιβληθεί το τέλος ταφής στους δήμους, ώστε να αποφευχθεί και η παρακράτηση θεσμοθετημένων πόρων από τους ΚΑΠ με τις περιφερειακές ενώσεις (ΠΕΔ) να τηρούν αντίστοιχη στάση, τουλάχιστον με τις μέχρι σήμερα διοικήσεις τους, οι οποίες πρόκειται να αλλάξουν τον ερχόμενο μήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η ΠΕΔ Ηπείρου που συμπαρατάσσεται με την ΚΕΔΕ όπως ανέφερε ο πρόεδρός της Χρ. Ντακαλέτσης στη διαδικασία της δικαστικής διεκδίκησης μη παρακράτησης του τέλους ταφής.

«Ενώ χαρήκαμε που πήραμε περισσότερα χρήματα από το παρελθόν, έρχεται το υπουργείο και παρακρατά περισσότερα χρήματα για το τέλος ταφής», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και δήμαρχος Δωδώνης.

Όπως ανέφερε ο κ. Ντακαλέτσης, η Ήπειρος μάλιστα έχει πολλούς περισσότερους λόγους να διαμαρτύρεται και να αγωνιά καθώς βρίσκονται σε εκκρεμότητα μία σειρά έργων υποδομής, τα οποία εφόσον ολοκληρωθούν, θα είναι εφικτό να μειώσουν το συνολικό όγκο των απορριμμάτων που καταλήγει στους ΧΥΤΥ.

«Ακόμη και με τη σύμβαση που είναι σε ισχύ με το εργοστάσιο, προβλέπεται ότι ποσοστό 40% του όγκου των απορριμμάτων που φτάνει εκεί, καταλήγει στους ΧΥΤΥ. Επίσης, δεν έχουν τεθεί ακόμη σε λειτουργία όλοι οι ΣΜΑ, οι Μονάδες Συλλογής και Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, επομένως υπάρχει μία σειρά παραμέτρων, που λειτουργούν ακόμη περισσότερο ανασταλτικά σε αυτή την προσπάθεια της αυτοδιοίκησης», ανέφερε ο κ. Ντακαλέτσης.

Έκκληση προς την Κυβέρνηση

Παράλληλα, στις δηλώσεις του την Τρίτη, ο πρόεδρος της ΠΕΔ απηύθυνε έκκληση προς την Κυβέρνηση μέσω των συναρμόδιων υπουργείων της να βρει  μία πολιτική λύση, αφουγκραζόμενη τις πραγματικές ανάγκες των δήμων, αλλά και την ίδια την ουσία της επιβολής του τέλους ταφής που επί της ουσίας αφορά τη μη εκπλήρωση υποχρεώσεων του κράτους και όχι των δήμων.

«Μπορεί επίσης να προβλέπεται, ότι τα χρήματα αυτά θα επιστρέφονται στους δήμους μέσω του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου όμως και αυτό δεν εξασφαλίζει, ότι όντως τα χρήματα θα επιστρέφονται στους δήμους. Ακόμη κι αν θα πρέπει οπωσδήποτε να παρακρατηθούν πόροι, θα πρέπει να γίνει η παρακράτηση από τα οφειλόμενα προς τους δήμους από το 2010, όταν άρχισε η αφαίμαξη με τη χρηματοδότηση των δήμων να είναι μειωμένη σε ετήσια βάση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60-70%», ανέφερε.

Για την ανακύκλωση

Καταλήγοντας ο κ. Ντακαλέτσης ρωτήθηκε και για το εάν οι κατά καιρούς παρεμβάσεις και μεγάλων αστικών δήμων και των συλλογικών οργάνων της ΚΕΔΕ προς τα συναρμόδια υπουργία για να βρεθεί λύση με τις μετρήσιμες ποσότητες της ανακύκλωσης που καταλήγουν είτε στον Εθνικό Οργανισμό είτε στην Ανταποδοτική Ανακύκλωση, έχουν αποφέρει καρπούς.

«Δυστυχώς είναι και αυτό ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τους δήμους στο οποίο δεν έχει βρεθεί λύση. Η πλατφόρμα του υπουργείου είναι ανοιχτή και δέχεται στοιχεία για τις ποσότητες που δέχεται συνολικά, όμως ο διαχωρισμός και η κατανομή των ποσοτήτων δε γίνεται με συνέπεια κάποιοι δήμοι να χάνουν ποσότητες που θα έπρεπε να προσμετρώνται σε αυτούς», ανέφερε ακόμη ο κ. Ντακαλέτσης.

Η πληρωμή των μελετών και η… απαρτία

Τέλος, την Τρίτη, επρόκειτο να συνεδριάσει η ΠΕΔ Ηπείρου με μία σειρά θεμάτων ημερήσιας διάταξης, πρώτο εκ των οποίων ήταν η ανάκληση της απόφασης που ελήφθη κατά πλειοψηφία στα μέσα Δεκεμβρίου για την προώθηση της διαδικασίας παραλαβής και πληρωμής μελετών για έργα και δράσεις που εκκρεμούν για πάνω από μία δεκαετία.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με απόφασή της έκρινε παράνομες τις αποφάσεις, καθώς στην περιλάλητη συνεδρίαση συμμετείχε και ο πρώην δημ. σύμβουλος του δήμου Ηγουμενίτσας Ιωάν. Γόγολος ο οποίος όμως είχε παραιτηθεί πριν από μερικούς μήνες και δεν είχε αντικατασταθεί όπως και θα έπρεπε.

Έτσι, η συνεδρίαση αλλά και οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί τότε κρίθηκαν παράτυπες και θα πρέπει να ανακληθούν. Στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΔ όμως χθες, το «παρών» έδωσαν μόνον ο πρόεδρος κ. Ντακαλέτσης και ο δήμαρχος Ζαγορίου Γεώρ. Σουκουβέλος. Έτσι, η ΠΕΔ θα συγκληθεί ξανά την προσεχή Παρασκευή, αν και ούτε τότε φαίνεται πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει απαρτία για να ανακληθούν οι αποφάσεις.