ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ – Να μπει «φρένο» στην κωλυσιεργία των ελεγκτικών μηχανισμών

Την αναγκαιότητα να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης ο νόμος για τις επισημάνσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου – Παρουσία του Αλ. Καχριμάνη η σημερινή ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο

Μετά από πέντε και πλέον χρόνια το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιχειρεί να θέσει σε πλήρη εφαρμογή τις διατάξεις του νόμου που είχε ψηφιστεί το 2018 για τις επισημάνσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τη σημαντική αυτή είδηση έδωσε την Τετάρτη το πρωί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος παράλληλα καταλόγισε κωλυσιεργία στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Την ίδια στιγμή, ο Περιφερειάρχης, έκανε γνωστό πως η διαδικασία των εκτεταμένων ελέγχων σε διάφορα στάδια από την παραγωγή και τη μεταφορά μέχρι τη μεταποίηση και ως την τελική πώληση στον καταναλωτή, που υλοποιείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με μία σειρά συναρμόδιων και εμπλεκόμενων υπηρεσιών, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με τον Αλ. Καχριμάνη, το ζήτημα αυτό επανεκιννήθηκε στις αρχές του μήνα, μετά από έγγραφο υπόμνημα που απέστειλε με ημερομηνία 3-1-2024, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο οποίο γίνονταν αναλυτική αναφορά  για τη μη εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας και παράλληλα υπογραμμίζονταν ότι «η επισήμανση σε κάθε προϊόν πρέπει να είναι σαφής  και δεν πρέπει να οδηγεί σε πλάνη τον καταναλωτή, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του τροφίμου (φάση, ταυτότητα, ιδιότητες, τόπο παραγωγής, τρόπο παρασκευής)».
Μετά το έγγραφο αυτό, συνέχισε ο Περιφερειάρχης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συγκάλεσε σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα, στην οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης κατά την οποία έθεσε τόσο το θέμα των επισημάνσεων, όσο και άλλα δύο ζητήματα.
«Όλα τα είδη του γάλακτος, τυριά, γιαούρτια, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, καθώς και επιδόρπια με βάση το γάλα οφείλουν να αναγράφουν επί των συσκευασιών τους τη “χώρα” προέλευσης του γάλακτος με τρόπο ανεξίτηλο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η εκτύπωση με τη μορφή inkjet, τουλάχιστον στο κύριο οπτικό πεδίο της συσκευασίας του τελικού προϊόντος, πλησίον της ονομασίας πώλησης με γραμματοσειρά μεγέθους τουλάχιστον ίδιου με αυτή», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.
Στη συνέχεια ο κ. Καχριμάνης έκανε γνωστό πως πρέπει να υπάρχουν τρεις επισημάνεις για την προέλευση του γάλακτος, ήτοι:
Προέλευση γάλακτος Ε.Ε., στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερα του ενός κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προέλευση του γάλακτος του συγκεκριμένου προϊόντος δεν είναι Ελληνική, ακόμη κι αν το τελικό προϊόν (π.χ. γάλα, γιαούρτι, τυρί κλπ) παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα.
Προέλευση γάλακτος: Όνομα χώρας, στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από μία μόνο χώρα, είτε της ΕΕ ή χώρα εκτός ΕΕ, π.χ. «Προέλευση γάλακτος: (όνομα μιας χώρας προέλευσης)».
Προέλευση γάλακτος εκτός Ε.Ε, στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερες της μιας χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δυο ακόμη ζητήματα
Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε υπόψη, ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ήταν για τα συνοδευτικά έγγραφα του εισαγόμενου γάλακτος – το λεγόμενο CMR – το οποίο θα πρέπει να είναι μηχανογραφημένο, να αναφέρεται το είδος του και να μπορούν να γίνονται έλεγχοι, όπου και όταν ζητηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, με τη συμμετοχή και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των Περιφερειών.
Το τρίτο και βασικό ζήτημα σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, ώστε να αποτρέπονται οι τριγωνικές συναλλαγές, είναι ο παραλήπτης του γάλακτος να είναι έμπορος εγγεγραμμένος στο μητρώο του ΕΛΓΟ – «Δήμητρα».
Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι θα πρέπει να απαγορευτεί στα τυροκομεία που παράγουν φέτα ΠΟΠ – όπως προβλέπεται από τον κανονισμό – να διαθέτουν στον ίδιο χώρο μηχανήματα παραγωγής ανθότυρου, ώστε να αποτρέπεται η παραγωγή τυριού μέσω της μεθόδου της υπερδιήθησης.
«Με λίγες κουβέντες, από το 2018 δεν είχε εφαρμοστεί ο Νόμος και κάποιοι δεν έκαναν ελέγχους… Ήδη ο Υπουργός και γενικά το Υπουργείο κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά», τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.
Τέλος, ο Αλ. Καχριμάνης, έκανε γνωστό πως για σήμερα Πέμπτη, έχει οριστεί νέα σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία επίσης έχει κληθεί να παραστεί.