Μεγάλη η συμμετοχή χθες, στα τεστ ταχείας ανίχνευσης κορωνοϊού που πραγματοποιήθηκαν
μετά από αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου αλλά και των δικαστικών υπαλλήλων,
για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων
Η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και την 6η ΥΠΕ θα πραγματοποιήσει από σήμερα και τις επόμενες ημέρες rapid tests σε προσωπικό των παρακάτω φορέων/υπηρεσιών:
Στα Ιωάννινα: Δικαστικό Μέγαρο (Διοικητικούς υπαλλήλους, Δικαστικούς Επιμελητές, Δικηγόροι), Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών, ΚΤΕΟ, Τελωνείο Ιωαννίνων, Δήμος Πωγωνίου (προσωπικό), Πυροσβεστικές υπηρεσίες, ΕΚΑΒ.
Στην Άρτα: 4ο Δημ. Σχολείο Άρτας, Δημ. Σχολ. Γραμμενίτσας, Δημ. Σχολείο και νηπιαγωγείο Κομποτίου, Υπηρεσίες Π.Ε. Άρτας, Υπηρεσίες Δήμου Αρταίων, Δημ. Σχολείο Καλαμιάς. Αστυνομικές Υπηρεσίες.
Στην Πρέβεζα: Ειδικό Σχολείο Πρέβεζας, Δημοτικό Σχολείου Καναλίου, Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Σαμψούντα)- Ιερείς και Ιεροψάλτες Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρέβεζας.
Το πρόγραμμα θα ανανεώνεται βάσει του προγραμματισμού. Για την προσέλευση των εργαζομένων κ.α. τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Στο Δικαστικό Μέγαρο
Στο πλαίσιο αυτό, χθες, δεκάδες τεστ ταχείας ανίχνευσης κορωνοϊού πραγματοποιήθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, που ανταποκρίθηκαν στο σχετικό αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου αλλά και των δικαστικών υπαλλήλων, για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων.
Την ικανοποίησή της για την ανταπόκριση του ΕΟΔΥ σε συνεργασία και με την περιφέρεια Ηπείρου, εξέφρασε με δηλώσεις της η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Μαρία Νάκα, σημειώνοντας πως αυτό υπακούει στην κοινή λογική, και την ανάγκη ταυτόχρονα, να υπάρχει μία όσο το δυνατόν καλύτερη χαρτογράφηση της πιθανής διασποράς του ιού και στην ευρύτερη κοινότητα, αλλά και σε περισσότερο στοχευμένες ομάδες του πληθυσμού.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η κα. Νάκα ρωτήθηκε και για το εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την λειτουργία της Δικαιοσύνης το κρίσιμο αυτό διάστημα υπακούουν και ανταποκρίνονται σε μία έτσι κι αλλιώς δύσκολη πραγματικότητα του νομικού κόσμου της χώρας, και δη των επαγγελματιών του κλάδου, που καλούνται να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στον επαγγελματικό τους βίο.
Όπως ανέφερε το σύνολο των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας με δικές τους δαπάνες προσέτρεξαν να εξοπλίσουν με συσκευές αντισηπτικών τα δικαστικά κτήρια, με μάσκες προστασίας για όλους, διεκδικώντας και απαιτώντας συνεργασία και ενημέρωση για την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και την προστασία των δικαιωμάτων τους.
«Η αναστολή των εργασιών των δικαστηρίων αποτελεί την εύκολη λύση που δεν θα πρέπει να επιδιώκει ουδεμία Κυβέρνηση γιατί η δικαιοσύνη συμβάλει στην αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων, υπερασπιζόμενη την αξία και την ελεύθερη ανάπτυξη του ανθρώπου. Καταγγέλλουμε το υπουργείο Δικαιοσύνης διότι είχε υποχρέωση να προνοήσει εγκαίρως για ειδικά μέτρα και έκδοση ειδικών ρυθμίσεων δικονομικών αστικών, διοικητικών και ποινικών, προκειμένου να υπάρχει σαφής ενημέρωση και να μη δημιουργείται αβεβαιότητα και αγωνία για το καθεστώς που θα ισχύσει την επόμενη μέρα. Να αποφευχθεί η τήρηση διαφορετικής δικονομίας σε κάθε πόλη και δικαστήριο της χώρας που κλονίζει ανεπανόρθωτα την ασφάλεια δικαίου που πρέπει να αισθάνεται ο κάθε πολίτης και όλοι οι παράγοντες της δικαιοσύνης σε μία ευνομούμενη πολιτεία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΔΣΙ.