Μέσα από το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας θα διατεθούν περίπου 60 εκ. ευρώ, στην στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης προωθώντας την υλοποίηση έργων και δράσεων στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας
Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της εκπαίδευσης, της έρευνας και παραγωγικών φορέων πραγματοποιήθηκαν, το πρωί της Τετάρτης, οι εργασίες για τη διαδικασία επιχειρηματικής ανακάλυψης για την ανάδειξη καινοτόμων έργων στους τομείς εξειδίκευσης της Ηπείρου.
Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια των εργασιών, μέσα από το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου στην στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης προωθώντας την υλοποίηση έργων και δράσεων στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, θα διατεθούν κάτι λιγότερο από 60 εκ. ευρώ.
Παράλληλα, επισημάνθηκε πως η διάρθρωση των 60 εκ. και η κατανομή γίνεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες που είναι η έρευνα, η ψηφιακή επιχειρηματικότητα, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και το ανθρώπινο δυναμικό.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης της Τετάρτης, παρουσιάστηκε η στοχοθεσία του προγράμματος με τον Περιφερειάρχη, Αλέξανδρο Καχριμάνη να αναφέρεται στα πλεονεκτήματα της Ηπείρου, αλλά κυρίως στο ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας κάθε πρόταση που θα μπορεί να έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα.
«Κάθε τόπος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Εμείς είμαστε σε ένα τόπο που μας δίνει το δικαίωμα να έχουμε ποιοτικά προϊόντα στον πρωτογενή τομέα και μια πλειάδα παραγωγής υπηρεσιών από τον τουρισμό και πλέον – με τη βοήθεια του Πανεπιστήμιου – και σε άλλους τομείς», ανέφερε.
Έτσι, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην μελέτη των τριών Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων και σε παραμέτρους που δεν θα στηρίξει η Περιφέρεια, όπως είναι για παράδειγμα η χρηματοδότηση για την ανέγερση ή ανακατασκευή ενοικιαζόμενων δωματίων στην πλατφόρμα του AirBnB.
«Μας ενδιαφέρει να κάνουμε κάτι στοχευμένο και χρήσιμο. Θα στηρίξουμε αυτά που με συνέπεια, με τοπικά προϊόντα, με οτιδήποτε έχει ο τόπος, και θα προχωρήσουμε για την επόμενη μέρα», τόνισε ο Αλ. Καχριμάνης.
Αντιθέτως σημείωσε πως η Περιφέρεια προωθεί και ενισχύει οτιδήποτε έχει να κάνει με τον ποιοτικό τουρισμό και σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται το μοντέλο υλοποίησης αντίστοιχων προτάσεων με αυτές που εφαρμόζονται στη Βόρεια Ιταλία με την χρηματοδότηση για την αναστύλωση παραδοσιακών κτηρίων σε παραδοσιακούς οικισμούς ή έστω για την αντικατάσταση της στέγης.
«Είμαστε διατεθειμένοι και αποφασισμένοι να στηρίξουμε τους πάντες, αρκεί να μας αποδείξουν ότι οι δράσεις και τα έργα που θα αναλάβουν θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.
Νωρίτερα, έκανε αναφορές στην καινοτομία με την πρόθεση της Περιφέρειας να υποστηρίξει προτάσεις που θα μετρούν μόνον αριθμούς, αλλά πρακτικά αποτελέσματα.
«Δεν είναι σήμερα η Ήπειρος αυτή που ήταν, όταν ξεκινήσαμε τη Νέα Γνώση. Έχουν γίνει πολλά βήματα. Εμείς θα στηρίξουμε τα πάντα, αρκεί να έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα για τον τόπο. Αυτή θα είναι η δικιά μας η γραμμή για όλες τις επιχειρήσεις και τα ερευνητικά κέντρα. Για το λόγο αυτό έχουμε δημιουργήσει με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Γραφείο Καινοτομίας . Και αυτό μου δίνει το δικαίωμα να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε όλα καλά», είπε χαρακτηριστικά.
Η εισήγηση του Πανεπιστημίου
Αμέσως μετά έγινε η εισήγηση της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, Άννας Μπατιστάτου που χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο του Ιδρύματος την ενίσχυση της διεπιστημονικότητας.
Τα συμπεράσματα από το έργο που έχει παραχθεί μέχρι στιγμής από το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας – Καινοτομίας οδηγούν σε τέσσερις θεματικές που είναι:
– Αγροδιατροφή – Υγεία – Ευεξία
– Βιομηχανία της εμπειρίας και βιώσιμη ανάπτυξη
– Περιβάλλον και ενέργεια
– Νέα ψηφιακή επιχειρηματικότητα
Στη γενική στόχευση του προγράμματος αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας – Καινοτομίας του Υπ. Ανάπτυξης Ευθύμιος Σακελλαρίου ενώ η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής κα Παπανικολάου ανέλυσε στη συνέχεια την κατανομή των πιστώσεων στο πρόγραμμα της «Έξυπνης Εξειδίκευσης».
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας