Σε επιλεγμένα κρεοπωλεία των Ιωαννίνων αλλά και σε κάποια καταστήματα εστίασης θα μπορούν να βρουν οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν μία διαφορετική γεύση στο πασχαλινό τραπέζι, το «ορεινό Ηπείρου», σε μία κοινή προσπάθεια της Περιφέρειας Ηπείρου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Σωματείου Κρεοπωλών Ιωαννίνων.
Μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες για τη διάσωση καταρχάς, την ανάδειξη στη συνέχεια των πλεονεκτημάτων στον διατροφικό πίνακα και εν τέλει την προώθησή του στην τοπική αγορά, κάτι ανάλογο που έγινε πριν μερικά χρόνια με το τυρί «κασκαβάλ».
Έτσι, όπως ανακοινώθηκε το πρωί της Τετάρτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Αλ. Καχριμάνης με τον πρόεδρο των Κρεοπωλών Ιωαννίνων Γ. Πέτρου και την Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αναστασία Μπαδέκα για τις ημέρες του Πάσχα, θα διατίθενται σε επιλεγμένα κρεοπωλεία της περιοχής, 50 – 60 αμνοερίφια της συγκεκριμένης φυλής σε ίδιες τιμές με τα υπόλοιπα εγχώρια αμνοερίφια, ενώ παράλληλα οι καταναλωτές θα μπορούν να γεύονται το κρέας του συγκεκριμένου αρνιού σε επιλεγμένα καταστήματα εστίασης της πόλης.
Όπως ανέφερε ο Αλ. Καχριμάνης είναι μία προσπάθεια που μόλις τώρα ξεκινά με σταθερά βήματα για να αναπτυχθεί στην πορεία πολύ περισσότερο με τη συνεργασία των άλλων υπηρεσιών όπως όμως και με τον καθοριστικό ρόλο που παίζει το Κέντρο Ζωικών και Γενετικών Πόρων στον Κατσικά, από το οποίο το αμέσως επόμενο διάστημα θα παραχωρηθούν δωρεάν ορισμένοι γεννήτορες σε κτηνοτρόφους της Ηπείρου.
Για την υψηλή διατροφική αξία του συγκεκριμένου κρέατος και τη σημασία που έχει η ανάδειξή του ως ένα προϊόν με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έκαναν λόγο τόσο ο κ. Πέτρου όσο και η κα Μπαδέκα αντίστοιχα.
Δεν υπάρχει επάρκεια αμνοεριφίων
Ερωτηθείς σχετικά για την εικόνα στην τοπική αγορά των αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα ο περιφερειάρχης παραδέχθηκε πως όπως διαπιστώνουν και οι κτηνοτρόφοι θα υπάρξουν σημαντικές ελλείψεις στις ποσότητες και των ντόπιων και των εισαγόμενων αμνοεριφίων καθώς πολλές χώρες μαστίζονται ακόμη από τις ασθένειες και έχουν απαγορευτεί οι εξαγωγές νωπών κρεάτων. «Κάθε χρόνο τα συζητάμε προτείνουμε λύσεις, μας λένε ότι έχουμε δίκιο και εμείς και οι παραγωγοί και πέρυσι συμφώνησαν όλοι να υπάρχει ξεχωριστή σφραγίδα για τα ελληνικά αμνοερίφια, αλλά το ΦΕΚ δημοσιεύτηκε μετά το Πάσχα», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.