ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ – Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συρρίκνωση της κτηνοτροφίας

Σύμφωνα με τον Αλ. Καχριμάνη, αν δεν αλλάξουν νομοθετικές ρυθμίσεις του 2016 και του 2017 δεν πρόκειται να επιτευχθεί καλύτερο αποτέλεσμα στον πρωτογενή τομέα – Νέα επίθεση σε βάρος των υπηρεσιακών παραγόντων του ΟΦΥΠΕΚΑ και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος

 

Προβληματισμένος για μια σειρά από αγροτικά ζητήματα, εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά και την ευκαιρία που είχε να συζητήσει τα συγκεκριμένα θέματα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά.

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την συρρίκνωση της ελληνικής κτηνοτροφίας, που αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων και επιβεβαιώθηκε απλώς και με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, αποδίδοντας ωστόσο ένα μερίδιο της ευθύνης για την κατάσταση αυτή, σε νομοθετικές ρυθμίσεις του 2016 και του 2017 αντίστοιχα, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Καχριμάνης τόνισε, πως αν δεν αλλάξουν οι Νόμοι και αν δε συμπληρωθεί το σύστημα ελέγχου Άρτεμις 2, δεν πρόκειται να επιτευχθεί καλύτερο αποτέλεσμα στον πρωτογενή τομέα.

«Νομίζω, ότι ο υπουργός το έχει καταλάβει, αλλά δεν ξέρω αν προλαβαίνει να τα περάσει όλα αυτά μέχρι να προκηρυχθούν εκλογές. Δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα και η κατάσταση θα είναι μόνιμα φθίνουσα. Όλα τα προϊόντα μπορεί να έρχονται από το εξωτερικό στην Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί αυτά να πωλούνται ως ελληνικά. Και δεν υπάρχει από το προσωπικό των υπουργείων, η θέληση να βοηθήσουν διαχρονικά τους ανθρώπους που πραγματικά δίνουν μάχη για την επιβίωση αλλά και για την παραγωγή των προϊόντων», σημείωσε ενώ αναφέρθηκε και στην εκπόνηση των χαρτών βόσκησης, με την ευκαιρία για τη χώρα να είναι η αξιοποίηση των 9,5 εκ. στρεμμάτων που προέκυψαν επιπλέον με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Για τους αναδασμούς

Παράλληλα, ο κ. Καχριμάνης, στη συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε ακόμη και στα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν με τη μη εφαρμογή του Νόμου 4685 του 2020 από την πλευρά των Δασικών Υπηρεσιών που παρατείνει τις εκκρεμότητες με αναδασμούς που έχει ήδη ολοκληρώσει η Περιφέρεια.

Όπως εξήγησε, με το Ν. 4685/2020 τα Δασαρχεία δεν έχουν πλέον καμία αρμοδιότητα για αναδασμούς, για κληροτεμάχια που είχαν δοθεί σε ακτήμονες, σε  παλιούς αμπελώνες, καθώς και για κτήματα που είχαν πωληθεί με άδεια υπουργού ή του κρατικού νομάρχη.

«Δε γίνεται να εκδίδονται εγκύκλιοι από τους ίδιους ανθρώπους που προσέφυγαν στα δικαστήρια και να είναι σε βάρος των ανθρώπων που θέλουν να κάνουν κάτι στην περιοχή. Εμείς έχουμε τόσους αναδασμούς έτοιμους, κανένας όμως δεν έχει τελειώσει από πλευράς των Δασικών Υπηρεσιών».

Και για τον Λούρο

Τέλος, και με αφορμή την εικόνα που όπως ισχυρίστηκε εμφανίζει ο ποταμός Λούρος μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις, όπου υπάρχει νερό στα τμήματα όπου έγιναν οι εργασίες, αλλά δεν υπάρχει σε άλλα σημεία, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, ο κ. Καχριμάνης επιτέθηκε για μία ακόμη φορά σε βάρος των υπηρεσιακών παραγόντων του ΟΦΥΠΕΚΑ και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

«Όταν κάποιος πάει να κάνει μια έρευνα, είτε αυτό λέγεται ΟΦΥΠΕΚΑ, είτε επιθεωρητές του Δημοσίου, πρέπει να την κάνουν με σκέψη, με ωριμότητα και όχι επιδερμικά», υπογράμμισε.

 

Βασίλης Λούπας