«Μπαράζ» ανακοινώσεων και στα Γιάννενα για τον τρόπο του εορτασμού της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
Εντονότατες αντιδράσεις και στα Γιάννενα, προκάλεσε η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για απαγόρευση σε όλη την επικράτεια, όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα, από τις 6:00 το πρωί της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 της 18ης Νοεμβρίου.
Μάλιστα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις: διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
Εν τω μεταξύ, χθες, πρωτοβουλία ανέλαβε ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σε μία προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση που προκάλεσε η απαγόρευση των συναθροίσεων ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και με τηλεοπτικό του μήνυμα απηύθυνε έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις για αυτοσυγκράτηση. Κάλεσε μάλιστα το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και ειδικά τους πολιτικούς αρχηγούς να επισκεφθούν από κοινού το μνημείο των ηρώων του Πολυτεχνείου και να καταθέσουν από ένα λουλούδι στη μνήμη τους, με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι πάντως που δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό, όπως έχει ήδη διαφανεί από τις πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων.
«Το πραγματικό μήνυμα των αγώνων του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία απαιτεί, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, να τιμήσουμε την ιστορία μας και την επέτειο του Πολυτεχνείου με διαφορετικό τρόπο. Φέτος δεν γιορτάσαμε ούτε την 25η Μαρτίου ούτε την 28η Οκτωβρίου. Αλλά αυτό δεν μείωσε τη σημασία τους. Ελεύθερα επιλέγουμε οι ίδιοι να περιορίσουμε κάποια δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε αλλά και το κοινό καλό», είπε, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Γιατί ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς υπευθυνότητα. Η απόφαση να μην γίνουν μαζικές εκδηλώσεις και πορεία επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο. Μόλις χθες θρηνήσαμε την απώλεια 71 συμπολιτών μας. Είναι αδιανόητο, λοιπόν, κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών. Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα προέχει το εθνικό συμφέρον, η αλληλεγγύη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά τη συνάντησή της με αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25, καθώς και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), οι οποίοι της επέδωσαν ψήφισμα με αντικείμενο την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης, τονίζοντας ότι «είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου».
Ο Μ. Ελισάφ
Χθες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πολλές ήταν οι ανακοινώσεις, αλλά και τα μηνύματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας, για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Συγκεκριμένα, με αφορμή την επέτειο ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, σε μήνυμά του αναφέρει: «Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν φέτος μας υποχρεώνουν να τιμήσουμε με διαφορετικό τρόπο την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το γεγονός αυτό δεν μειώνει τις διαχρονικές αξίες της. Αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η παιδεία. Τιμούμε λοιπόν εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν γράφοντας την αρχή του τέλους της επταετούς δικτατορίας και των δεινών για την πατρίδα μας.
Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν είναι απλά μια γιορτή μνήμης. Αποτελεί ένα μήνυμα που μένει ζωντανό. Μήνυμα ελπίδας, ευθύνης και αγώνα. Το Πολυτεχνείο αποτέλεσε την αρχή για να αλλάξει η Ελλάδα. Άνοιξε το δρόμο για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Άνοιξε το δρόμο σε νέες ιδέες και νέες διεκδικήσεις. Κι αυτό θα συμβολίζει πάντα. Τον αγώνα για περισσότερη δημοκρατία, για καλύτερη παιδεία, για ευημερία κι ανάπτυξη. Θα θυμίζει πως μετά το σκοτάδι έρχεται πάντα το φως».
Ο Θ. Μπέγκας
Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου εξέδωσε χθες και ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών», Θωμάς Μπέγκας.
Στο μήνυμά του σημειώνει: «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 αποτέλεσε την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα. Ενός αγώνα ενάντια στο ολοκληρωτικό καθεστώς που επιβλήθηκε στη χώρα, γι’ αυτό νοιώθω την ανάγκη πάνω και πρώτα από όλα να εκφράσω την ευχή «ποτέ πια φασισμός στη χώρα». Καθ’ όλη τη διάρκεια της δικτατορία πολλοί Έλληνες αντιστάθηκαν για να επανέλθει η δημοκρατία στον τόπο μας. Σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο και δυστυχώς σε τέτοιες περιόδους «ανδρώνονται» ακραίες αντιλήψεις. Άρα ένα από τα πιο σημαντικά που πρέπει να σκεφτούμε αυτή την περίοδο, όλες οι κοινωνίες, είναι ότι πρέπει να σκύψουμε με ηρεμία και σύνεση στα προβλήματα των καιρών και να δώσουμε διεξόδους στην κοινωνία και κυρίως στη νέα γενιά. Πιστεύω ότι η πλειοψηφία αυτών που τιμούν και σέβονται την επέτειο του Πολυτεχνείου δεν θεωρούν ότι ο σεβασμός, η μνήμη και η τιμή εξαντλείται σε μια πορεία το έτος 2020. Στη βάση αυτή πιστεύω ότι δεν χρειαζόμαστε καμία αστυνομική απαγόρευση για να επιλέξουμε στάση. Η δημοκρατία διαθέτει πολλές εναλλακτικές για να εκφραστεί η άποψη όλων μας, αλλά και για να αποδοθεί η τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για να τη διατηρήσουν ζωντανή».
Η παράταξη «Γιάννενα Τώρα»
Μήνυμα για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, απέστειλε χθες και η παράταξη «Γιάννενα Τώρα».
Σε αυτή σημειώνονται και τα εξής: «Οι αγώνες των φοιτητών, των νέων και των απλών ανώνυμων πολιτών κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη του 1973 για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την παιδεία αποτέλεσαν την σπίθα για την ανατροπή του ολοκληρωτισμού και έθεσαν τα θεμέλια του πολιτικού μετασχηματισμού του τόπου μας.
Κι ενώ φέτος συμπληρώνονται 47 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, το μήνυμα για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» παραμένει ακόμη επίκαιρο στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Μας υπενθυμίζει ακόμη πως ο αγώνας για την κοινωνική πρόοδο και την ευημερία είναι συνεχής και πως τιμώντας τους αγωνιστές της δημοκρατίας, τιμούμε ταυτόχρονα τον πολίτη, τον ανώνυμο Έλληνα που θέτει το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον πάνω από το ατομικό συμφέρον. Γιατί, για να έχει διάρκεια επί μακρόν η δημοκρατία σε μια χώρα, η δημοκρατία πρέπει να γίνει ήθος και συμπεριφορά».
Οι παρατάξεις της Περιφέρειας
Χθες, κοινή ανακοίνωση, για ανάκληση της αστυνομικής απαγόρευσης, εξέδωσαν τρεις παρατάξεις της Περιφέρειας.
Συγκεκριμένα, οι παρατάξεις «Κοινό των Ηπειρωτών», «Ανυπότακτη Ήπειρος» και «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο», στην ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Η γενική απαγόρευση για την πορεία του Πολυτεχνείου βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και πρέπει άμεσα να ανακληθεί. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα σε συνθήκες πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου.
Η πανδημία του κορωνοϊού είναι το πρόσχημα. Η ουσία είναι ότι θέλει να μην εκφραστεί η αντίθεση των εργαζομένων στην εγκληματική πολιτική τους. Μια πολιτική που άφησε ανοχύρωτο το σύστημα υγείας, χωρίς προσωπικό, χωρίς ΜΕΘ, χωρίς υποδομές, αδιαφορώντας για την υγεία των εργαζομένων. Μια πολιτική που μετέτρεψε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε εστίες μετάδοσης του ιού στους εργαζόμενους στα μεγάλα αστικά κέντρα…
Τον τρόπο που θα τιμήσουν οι πολίτες και οι συλλογικότητες την φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου, σε συνθήκες πανδημίας, δεν θα τον καθορίσει ο Αρχηγός της αστυνομίας αλλά η δημοκρατική μας παράδοση και το σύνταγμα της χώρας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
Μήνυμα κατά της αστυνόμευσης, εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία νομού Ιωαννίνων.
Σε αυτό αναφέρονται και τα εξής: «Όσο και αν θέλει το σύστημα και οι αρνητές των θυμάτων του Πολυτεχνείου να σβήσουν την εξέγερση του Νοέμβρη του ’73, ούτε τα κατάφεραν και ούτε θα τα καταφέρουν. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τιμάται κάθε φορά με μια μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση στους δρόμους όλων των πόλεων της πατρίδας μας.
Φέτος όλες οι κοινωνικές συλλογικότητες και τα πολιτικά κόμματα αποφάσισαν να τιμήσουν με συμβολικούς τρόπους την επέτειο της εξέγερσης, τηρώντας στο ακέραιο τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα τα οποία επιβάλλει η προστασία από την πανδημία.
Όμως το κρεσέντο αυταρχισμού του κ. Μητσοτάκη από την πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή ήρθε να απογειωθεί με μια χουντικής έμπνευσης εντολή, με ένα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» . Η νεολαία και η κοινωνική πλειοψηφία απορρίπτουν την αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική ενέργεια της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Οι δημοκρατικοί πολίτες σε όλη την χώρα δεν πρόκειται να πέσουν στο κλίμα τεχνητής πόλωσης και αποπροσανατολισμού , που επιχειρούν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοϊδης. Στηρίζουμε την απαίτηση να αποσυρθεί η αντισυνταγματική αντιδημοκρατική «απαγόρευση των συναθροίσεων»…».
Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων, τονίζει πως θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των ηρώων του Πολυτεχνείου, τιμώντας για μια ακόμη χρονιά την εξέγερση.
Στο ίδιο πλαίσιο και η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Η ΑΔΕΔΥ
Σε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, αναφέρονται μεταξύ άλλων, ζητώντας τη απόσυρση της απόφασης του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.:
«Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση.
Το Νομαρχιακό Τμήμα καλεί τους συλλόγους- μέλη του, να πάρουν μέρος στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου».
Ο Δικηγορικός Σύλλογος
Ιωαννίνων
Εξάλλου, την επαρκή αιτιολόγηση της απόφασης που έλαβε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ σχετικά με την απαγόρευση των συναθροίσεων ζητά η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συνήλθε εκτάκτως για το ζήτημα που έχει διαμορφωθεί.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μαρία Νάκα, οι όποιοι περιορισμοί του δικαιώματος σε δημόσια συνάθροιση, δε θα πρέπει να φτάνουν στο σημείο προσβολής και κατάργησης του πυρήνα του.
Έτσι, τόνισε, ότι ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα τη γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής, που είναι η μόνη που μπορεί να δικαιολογήσει την σωρευτική έκταση του τόσο δραστικού περιορισμού του συνταγματικού δικαιώματος σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση.
«Σε διαφορετική περίπτωση, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας θα πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή του ως προς την έκταση του χρονικού διαστήματος της απαγόρευσης (επί 4ήμερο περίπου), την τοπική έκταση ισχύος της (σε όλη την Επικράτεια) και τον αριθμό των προσώπων (4 και άνω), που απαγορεύεται να συμμετέχουν σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, ώστε να μην τίθενται ζητήματα αναλογικότητας», αναφέρεται σχετικά στην απόφαση της Συντονιστικής. Παράλληλα δε, η Επιτροπή κράτησε σαφείς αποστάσεις από την προσέγγιση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που κατήγγειλε ως αντισυνταγματική την εν λόγω απόφαση.
«Μας προβληματίζει η θέση συνδικαλιστικών φορέων λειτουργών της δικαιοσύνης, οι οποίοι τοποθετούνται διαφορετικά όταν η προάσπιση της δημόσιας υγείας αφορά στο μείζονος σημασίας δικαίωμα του πολίτη στην πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και διαφορετικά όταν αφορά στο δικαίωμα σε δημόσια συνάθροιση και ταυτόχρονα με τη θέση τους αυτή δύνανται να επηρεάσουν την κρίση δικαστών- μελών τους που θα κληθούν να εκδικάσουν σχετικές υποθέσεις», σημείωσε η κα. Νάκα.
Κοινή δήλωση δικηγόρων των Ιωαννίνων
Εξάλλου, χθες, το φως της δημοσιότητας είδε και μια κοινή δήλωση 50 δικηγόρων των Ιωαννίνων.
Σε αυτή σημειώνεται αρχικά πως «η επιδιωκόμενη απαγόρευση του εορτασμού του Πολυτεχνείου δεν αφορά μόνο τη 17η Νοεμβρίου. Αφορά συνολικά το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν δημόσια τα αιτήματά τους για τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε, ο κορωνοϊός έχει πολύ δρόμο μπροστά του. Αναδεικνύεται η υποκρισία της κυβέρνησης, αφού ακόμα και στον αυταρχικό νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, η πορεία του Πολυτεχνείου εξαιρείται από την υποχρέωση γνωστοποίησης στις αρχές, αναγνωρίζοντας δηλαδή ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση είναι ιδιαίτερη. Ωστόσο, το θέμα είναι ευρύτερο. Αφορά το δικαίωμα στον πυρήνα του. Η αναστολή των συναθροίσεων περιορίζεται, με ρητή αναφορά στο άρθρο 11 του Συντάγματος και στον (αντισυνταγματικό) νόμο για τις διαδηλώσεις».
Και μεταξύ άλλων, στη συνέχεια σημειώνονται και τα εξής: «Δεν είμαστε αντίθετοι στην υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, ούτε στην τήρηση των αναγκαίων πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Δεν ανεχόμαστε όμως η πανδημία να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την επιβολή διαρκών περιορισμών και μάλιστα σε καίρια ατομικά δικαιώματα και τις θεμελιώδεις λαϊκές ελευθερίες. Είναι ευθύνη των οργανώσεων του λαϊκού κινήματος να οργανώνουν κινητοποιήσεις με αυτά τα χαρακτηριστικά. Ο λαός έχει αποδείξει ότι σέβεται τα υγειονομικά πρωτόκολλα πολύ περισσότερο από την κυβέρνηση και είμαστε βέβαιοι ότι θα το ξανακάνει. Η απαγόρευση δεν έχει αφετηρία την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αυτό που χρόνια ενοχλεί, το ίδιο το περιεχόμενο του εορτασμού και το σύγχρονο μήνυμα που αντικειμενικά και αναγκαία αποκτά για τη διεκδίκηση μέτρων για την προστασία της υγείας μας.
Οι αξίες και οι ελευθερίες δεν είναι θεωρητικά σχήματα και πρέπει να προασπίζονται στην πράξη, ασχέτως θυσιών και προσωπικών φόβων για τη ζωή και την υγεία»
Οι δικηγόροι που υπογράφουν είναι οι εξής: Αναγνώστου Κων/νος, Aναγνώστου Παναγιώτα, Αναστασίου Χρήστος, Αντωνίου Χρήστος, Αυγέρη Αντιγόνη, Βαγγελή Νεκταρία, Βαρδακαστάνη Τάνια, Βασιλειάδης -Βασιλείου Γιώργος, Βασιλείου Άννα, Βέλλης Ανδρέας, Βέλλης Σπύρος, Βελογιάννη Λαμπρινή, Βλάχα Έφη, Γιογλή Αναστασία, Γκουβά Βιργινία, Δριγκόπουλος Σπύρος, Έξαρχος Τάσος, Ζόλας Διαμαντής, Ζορμπάς Παναγιώτης, Ζώη Ιωάννα, Ηλία Βασιλική, Ηλίας Πολύμερος, Κάντζιος Γιάννης, Καραμάνης Νίκος, Καραπάνος Γιάννης, Κασιούμης Γιώργος, Κασσελούρη Ιωάννα, Κατσαράκη Μαρία, Κιτσάκη Μαρία, Κρικώνη Έλενα, Κωνσταντής Γιώργος, Μάντζου Ζωή, Μάστορα Έλενα, Μπότση Ελπινίκη, Οικονόμου Παναγιώτα, Πάικας Σπύρος, Πανταζή- Μυταρέλλη Βασιλική, Παπαδόπουλος Λεωνίδας, Παπαθανασίου Άννα, Παπαλάμπρης Φρίξος, Πορίκη Γιάννα, Σίμου Ελένη, Σιόζιου Ειρήνη, Στέας Ξενοφών, Τζούμας Αλέξανδρος, Τσιάλιος Βασίλης, Τσίπη Δήμητρα, Τσιρώνης Θοδωρής, Τσουμάνης Γιώργος, Τσουμάνη Όλυ και Τσούνη Βίκη.
Ο Σύλλογος
Εργαζομένων ΟΤΑ
Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων, αναφέρονται, μεταξύ άλλων τα εξής:
«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.
Στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων. Παλεύουμε για το ψωμί στο σπίτι μας : για τους μισθούς και τα δικαιώματά μας, που ξέρουμε ότι είναι στο στόχαστρο και σε αυτή την οικονομική κρίση όπως και στην προηγούμενη… Τρίτη 17 Νοέμβρη 5.00 μ.μ. στη Δόμπολη, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους της πόλης μας, τιμάμε το παράδειγμα της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Γιατί ο «δρόμος έχει την δική του ιστορία» και θα τον διαβούμε για ακόμη μια φορά».
Το Εργατικό Κέντρο
Τέλος, σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, σημειώνονται και τα εξής:
«Η κυβέρνηση επέλεξε να μας αφήσει απροστάτευτους. Η προστασία της υγείας και της ζωής του λαού είναι κόστος και δεν χωρά στις επιλογές της. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οχτώ μήνες τώρα δεν πήραν ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο, άφησαν τα νοσοκομεία αθωράκιστα, τα σχολεία με μια μάσκα, οι χώροι εργασίας μετατράπηκαν σε εστίες υπερμετάδοσης. Και την ίδια ώρα έδωσαν σινιάλο στην εργοδοσία να ξεσαλώσει στις πλάτες μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε την περίοδο της πανδημίας τη χρυσή ευκαιρία και επιβάλλει αντιδραστικούς νόμους και αντεργατικά τερατουργήματα. Με δεκάδες Π.Ν.Π., από το Μάρτη επέβαλλε την εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό και μισά δικαιώματα, μείωση μισθών και αναστολές συμβάσεων, χιλιάδες απολύσεις, πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Ετοιμάζουν τις επόμενες μέρες να φέρουν τις «ανατροπές του αιώνα»…
Στην επίκληση της ατομικής ευθύνης από την κυβέρνηση απαντάμε με τη συλλογική ευθύνη των διεκδικήσεων μας. Με κάθε μέτρο αυτοπροστασίας στέλνουμε το μήνυμα της οργανωμένης απειθαρχίας. Τρίτη 17 Νοέμβρη 5.00 μ.μ. στη Δόμπολη, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους της πόλης μας τιμάμε το παράδειγμα της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Γιατί ο «δρόμος έχει την δική του ιστορία» και θα τον διαβούμε για ακόμη μια φορά».
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας