ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ – Αποδυνάμωση των υπηρεσιών της Ηπείρου

Σύμφωνα με την Ένωση Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος στην Ήπειρο, ο σχεδιασμός που έγινε δεν μπορεί να υλοποιηθεί και γι’ αυτόν τον λόγο μετακινούνται τα εναέρια μέσα και το προσωπικό ακόμη και για προληπτικούς λόγους

 

Σφοδρά «πυρά» σε βάρος του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, εξαπέλυσε η Ένωση Υπαλλήλων στην Περιφέρεια Ηπείρου με αφορμή τις μετακινήσεις δυνάμεων από την Ήπειρο προς κάθε περιοχή της χώρας και τη νησιωτική Ελλάδα.

Όμως μαζί με τις μετακινήσεις των πυροσβεστών, τίθεται κα ένα ακόμη μείζον ζήτημα, που προέκυψε από την περασμένη Δευτέρα, καθώς το ελικόπτερο πυρόσβεσης που είχε ως έδρα το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, μεταφέρθηκε από τα Γιάννενα στην Αθήνα.

Σύμφωνα δε με ρεπορτάζ του Ioannina TV, ο σχεδιασμός για την κατανομή των εναέριων μέσων πυρόσβεσης σε όλη τη χώρα, μπαίνοντας στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου έχει αλλάξει στην πράξη και το παράδειγμα του ελικοπτέρου των Ιωαννίνων είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά.

Εκτός από το ότι μειώνεται ο αριθμός των εναέριων μέσων που μπορούν να επιχειρήσουν στην Ήπειρο, η Ένωση Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος επισημαίνει και έναν άλλο μεγάλο κίνδυνο που είναι η αδυναμία της ταχείας αντίδρασης με την μεταφορά του προσωπικού των δασοκομάντος σε περιπτώσεις συμβάντων σε δύσβατες περιοχές.

Έτσι, σε δηλώσεις του στο Ioannina TV, ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος στην Ήπειρο Παναγιώτης Λάμπρου, τόνισε πως είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός που έγινε δεν μπορεί να υλοποιηθεί και γι’ αυτόν τον λόγο μετακινούνται τα εναέρια μέσα και το προσωπικό ακόμη και για προληπτικούς λόγους.

«Έχουμε εκτός Ηπείρου πέντε πυροσβεστικά οχήματα που πήραν εντολή με τα πληρώματά τους να μεταβούν για προληπτικούς λόγους στην Κόρινθο. Όταν έφτασαν όμως εκεί τους ειδοποίησαν να επιστρέψουν στην Αχαΐα και να επιχειρήσουν εκεί. Δόθηκε εντολή και μετακινήθηκαν πληρώματα και οχήματα από την Ήπειρο για να φτάσουν στη Σέριφο, μετά από οκτώ ώρες στο δρόμο και άλλες τόσες στο καράβι. Με τέτοια συμβάντα κανείς δεν μπορεί να μας πείσει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν σοβαρό σχεδιασμό. Με το ελικόπτερο των Ιωαννίνων μένει «γυμνή» μία ολόκληρη περιφέρεια με δύσκολο ανάγλυφο όπως η Ήπειρος και επιπλέον ακυρώνεται ο σχεδιασμός στην πράξη καθώς αυτός προβλέπει τη μεταφορά των δασοκομάντος με το συγκεκριμένο ελικόπτερο σε περιοχές που υπάρχουν πυρκαγιές για να γίνει άμεση επέμβαση», ανέφερε ο κ. Λάμπρου.

Παράλληλα, η Ένωση Πυροσβεστών Ηπείρου επαναφέρει και το τεράστιο θέμα της μέριμνας του προσωπικού που μετακινείται σε μεγάλες αποστάσεις όπως και αυτό της ημερήσιας αποζημίωσης για τα έξοδα σίτισης, η οποία ανέρχεται σε… 9 ευρώ.