Οι μαζικές αντιδράσεις της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Ηπείρου και πολιτικών παραγόντων οδήγησαν στην ανάκληση της απόφασης του Αρχηγείου για μετακινήσεις προσωπικού από την Ήπειρο, αλλά και από άλλες περιφέρειες, προς την Π.Ε. Αχαΐας… χωρίς να υπάρχουν συμβάντα πυρκαγιών
Χρειάστηκε να δουν το «φως» της δημοσιότητας οι μαζικές αντιδράσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων σε επίπεδο Ηπείρου, αλλά παράλληλα κρίθηκαν αναγκαίες και οι παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων, προκειμένου το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος να… πάρει πίσω τη διαταγή του, με βάση την οποία είχε δοθεί εντολή για μετακινήσεις προσωπικού από την Ήπειρο, αλλά και από άλλες περιφέρειες.
Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ η εντολή είχε δοθεί για… προληπτικούς λόγους και χωρίς να υπάρχουν συμβάντα πυρκαγιών, στην Π.Ε. Αχαΐας. Έτσι, τα πληρώματα των τριών πυροσβεστικών οχημάτων που ξεκίνησαν χθες τα ξημερώματα από την Ήπειρο και έφτασαν στην Αχαΐα επέστρεψαν το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από μία απίστευτη ανακολουθία του Αρχηγείου σε σχέση με όσα ο ίδιος ο Αρχηγός του Σώματος είχε δεσμευτεί και από τα Γιάννενα πριν από δύο μήνες, ότι ο νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός φέτος θα είναι διαφορετικός και σίγουρα καλύτερος από τον προηγούμενο, μειώνοντας στο ελάχιστο απαραίτητο, τον αριθμό των μετακινήσεων.
Ήταν όμως η πρώτη φορά στα χρονικά που δόθηκε εντολή για να μετακινηθεί προσωπικό από την Ήπειρο σε άλλη περιφέρεια, χωρίς να υπάρχουν καν συμβάντα όμως και μάλιστα η αρχική διαταγή αφορούσε μετακίνηση με Φύλλο Πορείας για έξι έως δέκα ημέρες.
Εκδηλώθηκαν σφοδρές αντιδράσεις και σε υπηρεσιακό και σε πολιτικό επίπεδο, αφού επρόκειτο για μία απόφαση, που ποτέ άλλοτε δεν είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν και που δημιουργούσε ξαφνικά και αναιτιολόγητα, χωρίς να υπάρχουν συμβάντα δηλαδή, μέγα ζήτημα με τη μείωση του προσωπικού.
Η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων
Μετά και τις πρώτες εντολές του Αρχηγείου η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Ηπείρου αντέδρασε άμεσα, δίνοντας εντολή στο νομικό της σύμβουλο να κινήσει τις νομικές διαδικασίες κατά της εφαρμογής της αρχικής διαταγής, η οποία εκτιμήθηκε ως παράνομη και παράτυπη, καθώς δε συντρέχουν λόγοι μετακίνησης προσωπικού, όταν δεν υπάρχουν συμβάντα.
Σε κάποιες περιφέρειες, υπήρξε μερική αποδοχή της διαταγής, με τις Ενώσεις Πυροσβεστικών Υπαλλήλων, να «παζαρεύουν» τις ημέρες παραμονής των πυροσβεστών και έτσι σε κάποιες περιπτώσεις οι δέκα ημέρες έγιναν έξι και σε άλλες τέσσερις.
Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηπείρου, Βασίλης Βράστος, ανέφερε πως το Αρχηγείο, όταν αντιλήφθηκε την άμεση αντίδραση μετέθεσε την ευθύνη στις περιφερειακές διοικήσεις καλώντας τες, να έρθουν σε συνεννόηση – διαπραγμάτευση με τις Ενώσεις των Υπαλλήλων για το πόσες ημέρες ήταν διαθέσιμοι να κάνουν τις μετακινήσεις και να συνυπογράψουν.
«Και αυτό δεν το αποδεχθήκαμε και φυσικά δεν υπογράψαμε καμία τέτοια συμφωνία, γιατί επίσης είναι παράτυπη κα τους είπαμε, ότι αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο αναλαμβάνουν πολύ μεγάλες ευθύνες. Έτσι φτάσαμε στην μετακίνηση ανά 24ωρο, που ανακλήθηκε όμως και αυτή. Μόνο για την Ήπειρο, η μετακίνηση αυτή σημαίνει, ότι μένουν εκτός υπηρεσίας, συνολικά 18 πυροσβέστες ημερησίως», ανέφερε ο κ. Βράστος που έδωσε και μία άλλη διάσταση, οικονομικού περιεχομένου.
«Για να μην έχει λανθασμένη αντίληψη και ο κόσμος, θα πρέπει να ξέρει, ότι με την διαταγή αυτή, εμείς προβλέπεται να αναλαμβάνουμε μόνοι μας, με δικά μας έξοδα τις δαπάνες σίτισης και θα κοιμόμαστε σε στρατόπεδα. Την αποζημίωση που προβλέπεται για τη μετακίνηση, θα την πληρωθούμε μετά από 18 έως 24 μήνες, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Δηλαδή, σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες για όλες τις οικογένειες, καλούνται οι πυροσβέστες να πληρώσουν κιόλας από την τσέπη τους, για να κάνουν την υπηρεσία», κατέληξε ο κ. Βράστος.