«ΣΧΕΔΙΑ» – Σταθερά και δυνατά στη «μάχη» κατά των εξαρτήσεων

Ο κομβικός ρόλος του Κέντρου Πρόληψης στην υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων αναδείχθηκε σε ημερίδα που οργανώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Η ανάγκη συνεχούς και υπεύθυνης ενημέρωσης γύρω από τα θέματα εξαρτήσεων και ο κομβικός ρόλος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία» στην υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων πρόληψης, αναδείχθηκαν στην ημερίδα με τίτλο «Οι πολλαπλές διαστάσεις της εξάρτησης. Διαχρονικές πρακτικές – Νέες προκλήσεις», που οργανώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου).
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, με ένα κοινό κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους και πολλοί νέοι, οι ομιλητές ανέδειξαν τις πολλαπλές διαστάσεις όχι μόνο της εξάρτησης από ουσίες, αλλά από κάθε μορφής εξάρτηση, με το κοινό να συμμετέχει ενεργά και να αναπτύσσεται ένας ενδιαφέρον διάλογος με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων.
Ως ένα επαχθέστατο κοινωνικό πρόβλημα χαρακτήρισε τις εξαρτήσεις ο συντονιστής διευθυντής ΕΣΥ Τμημάτων Απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, πρώην επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος εναλλακτικής θεραπείας εξαρτημένων ατόμων «Αργώ», νευρολόγος-ψυχίατρος δρ. Παναγιώτης Γεωργάκας.
«Ο άνθρωπος είναι οι σχέσεις του. Όταν οι σχέσεις αυτές δεν είναι στέρεες, ευνοείται η ανάπτυξη εξαρτήσεων», τόνισε, σημειώνοντας ότι η εξάρτηση μπορεί να είναι μια προσωπική επιλογή, η απεξάρτηση, όμως, απαιτεί μια συλλογική προσπάθεια. «Η απεξάρτηση είναι μια κινηματική μορφή αντιμετώπισης προβλημάτων», ανέφερε, ενώ μίλησε με κολακευτικά λόγια για το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία», εκφράζοντας τη χαρά του για το ότι συνεχίζει να διαθέτει μια πρωτοποριακή αντίληψη.
Στις κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις της εξάρτησης και της διαχείρισής της αναφέρθηκε ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία», καθηγητής Αγωγής Υγείας Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλειος Κούτρας, ενώ μίλησε και για τα προγράμματα πρόληψης που υλοποιούνται και τα οποία έχουν ως βασική αρχή τη θετική ενίσχυση.
Για τις βασικές αρχές και την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων πρόληψης των εξαρτήσεων από το αρχικό μοντέλο της ενημέρωσης, που τα αποτελέσματά του κρίθηκαν ανεπιτυχή, μέχρι τα προγράμματα που υλοποιούνται σήμερα, μίλησε η κοινωνιολόγος MSc Καλλιόπη Κομνηνού, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», ενώ η ψυχοπαιδαγωγός MSc Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής Ερασμία Φείδη αναφέρθηκε ειδικότερα στις καθολικές, επικεντρωμένες και ενδεδειγμένες προληπτικές παρεμβάσεις του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία».
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Σοφία Μαρκούλα ανέφερε ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις, καθώς η πανδημία όχι απλώς επέτεινε το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, αλλά μετέβαλε και τα χαρακτηριστικά του, μεταφέροντας την αποφασιστικότητα Δ.Σ. και επιστημονικού προσωπικού να δώσουν τη μάχη για την πρόληψη κάθε μορφής εξάρτησης.
«Αλλαγές στις συνήθειες των χρηστών, νέες ουσίες, πολλαπλές εξαρτήσεις δημιουργούν δεδομένα που δύσκολα αντιμετωπίζονται. Πολλοί είναι εκείνοι, που θεωρούν πως οι δυσκολίες είναι ανυπέρβλητες. Όμως η μάχη δεν είναι χαμένη. Και δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα μοιρολατρικά. “Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Πολέμα!”, έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης στην “Ασκητική”. Και εμείς μπήκαμε σε αυτή τη μάχη για να πολεμήσουμε, με στόχο να νικήσουμε. Υπάρχει η γνώση του επιστημονικού προσωπικού, υπάρχει η διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, υπάρχει και η βούληση των φορέων που συναπαρτίζουν τη “Σχεδία”, να αντιμετωπίσουν αυτή τη σοβαρή, μακροχρόνια και δυσθεράπευτη πληγή», τόνισε, μεταξύ άλλων.
Προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου, ο οποίος αναφέρθηκε στις πνευματικές διαστάσεις του προβλήματος, της αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Αγνής Νάκου, του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταύρου Νικολόπουλου, της προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Χριστίνας Τσέτσου και του αντιπροέδρου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και νεοεκλεγέντος προέδρου Σπυρίδωνα Κονιτσιώτη.
Χαιρετισμούς απέστειλαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραστούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, επίσης, ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δήμου Ιωαννιτών Δημήτρης Πάνου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων Κώστας Παργανάς και φυσικά τα μέλη του Δ.Σ. της «Σχεδίας», ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης,ο αρχιμανδρίτης Ιωήλ Κωνστάνταρος, η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ανθή Μάστακα, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χρήστος Στουγιάννος και η εκπρόσωπος των εργαζομένων Σοφία Γκόντα, η οποία συντόνισε και το πάνελ των ομιλητών. Απουσίαζε μόνο η εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Μαργαρίτα Κιτσανού, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.