Στα «ίχνη» του ΕΣΠΑ και το νέο Interreg

Τις κατευθύνσεις της νέας προγραμματικής περιόδου θα ακολουθήσει το νέο Interreg Ελλάδα – Αλβανία, με προτεραιότητα στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της «πράσινης» ανάπτυξης

 

Με συγκεκριμένες προτεραιότητες στα «ίχνη» του ΕΣΠΑ, ξεκινά το νέο Interreg Ελλάδα – Αλβανία, με τους τοπικούς φορείς να επιθυμούν να αξιοποιηθεί στο έπακρο και το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό «εργαλείο».

Όπως έγινε γνωστό, την Παρασκευή, το Interreg Ελλάδα – Αλβανία, φιλοδοξεί να ακολουθήσει τα πρότυπα και τον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ στη νέα προγραμματική περίοδο.

Ήδη, από χθες, στα Γιάννενα, οι εμπλεκόμενες περιφέρειες προχώρησαν στον στρατηγικό τους σχεδιασμό, μέσω της συνάντησης που έγινε στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, με τη συμμετοχή οκτώ περιφερειών από την Ελλάδα και την Αλβανία και με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, στην οποία έγινε μία πρώτη σταχυολόγηση των κατευθύνσεων και των προτεραιοτήτων που θα τεθούν ώστε η διεκδίκηση της χρηματοδότησης στην πορεία από έναν προϋπολογισμό πάντως, που δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός, να είναι πιο εύκολα εφαρμόσιμη.

Στη συνάντηση των Ιωαννίνων μετείχαν οι περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων από την Ελλάδα και οι περιφέρειες Αργυροκάστρου, Φίερι, Αυλώνα, Μπερατίου και Κορυτσάς από τη γειτονική Αλβανία.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης το νέο Interreg θα ακολουθήσει τις κατευθύνσεις του ΕΣΠΑ, με προτεραιότητες στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού από τη μία και του ψηφιακού μετασχηματισμού και της «πράσινης» ανάπτυξης από την άλλη.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γ. Κασαπίδης, στάθηκε στη διαφοροποίηση μεταξύ των αναγκών Ελλάδας και Αλβανίας αντίστοιχα, που αναφέρονται σε ανάδειξη περιοχών και μνημείων πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος από τη μία και της βελτίωσης βασικών υποδομών από την άλλη, με την Ελλάδα να περνά σταδιακά στην ενίσχυση προτάσεων που αφορούν νέες τεχνολογίες σε αστικές και αγροτικές περιοχές.

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Κων. Καποδίστριας τόνισε, ότι η εμπειρία που αποκτήθηκε από το προηγούμενο Interreg μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποφυγή λαθών και προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί.

«Οι άυλες δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το Interreg επιλέχθηκαν λόγω του πιλοτικού χαρακτήρα των πρώτων προγραμμάτων. Τώρα βρισκόμαστε σε μία καλύτερη φάση, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία μας και να επιλέξουμε την ένταξη έργων υποδομών σε διάφορους τομείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.