Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρ. Δήμα, μέσω της δράσης «Δημιουργία – Επέκταση- Αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ»
Μια ευχάριστη είδηση για τα Γιάννενα και την Ήπειρο, περιελάμβαναν οι δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρ. Δήμα, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός, το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας στα Γιάννενα είναι ένας από τους 14 αποδέκτης της δράσης «Δημιουργία – Επέκταση – Αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ» που τρέχει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το Πάρκο Τεχνολογίας στα Γιάννενα, όπως είχε ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην τελευταία του επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, θα έχει προϋπολογισμό 20 εκ. ευρώ.
«Η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στρατηγικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πιο συγκεκριμένα, η γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας κατάφερε να διασφαλίσει μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 (πρόγραμμα “Next Generation Eu”), την χρηματοδότηση στους τομείς της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας και των προτάσεων του προγράμματος «Σφραγίδα Αριστείας», τις μεταρρυθμίσεις για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη καθώς και την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των ερευνητικών κέντρων.
Πρόκειται για δράσεις, οι οποίες ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 418.877.510 εκ. ευρώ, ανέφερε ο κ. Δήμας.
Όσον αφορά στη δράση «Δημιουργία – Επέκταση – Αναβάθμιση των Υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ», ο προϋπολογισμός διαμορφώνεται στα 207.417.122 εκατ. ευρώ και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σύμφωνα με τα απαιτούμενα χρονικά ορόσημα.
Αποδέκτες της δράσης είναι στο σύνολο 14:
– Δέκα ερευνητικά κέντρα: το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το «Αθηνά» – Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης (ΕΚ ΑΘΗΝΑ), το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ” (ΕΚΕΒΕ ΑΛ.ΦΛΕΜΙΓΚ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙ ΠΑΣΤΕΡ), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)
– Τέσσερις τεχνολογικοί φορείς: το ΝΟΗΣΙΣ-Κέντρο Επιστήμης Θεσσαλονίκης και Μουσείο Τεχνολογίας, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε), το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (Ε.Π.Π), το «Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας» στην Περιφέρεια Ηπείρου στα Ιωάννινα.
«Στις βασικές στρατηγικές προτεραιότητες της δράσης συγκαταλέγονται αφενός η ενίσχυση των εθνικών ερευνητικών υποδομών και αφετέρου η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας των εν λόγω φορέων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο» σημειώνει ο υφυπουργός και καταλήγει σημειώνοντας ότι: «Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων έρευνας που θα προκύψουν από την υλοποίηση έργων, αναμένεται να αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητα του υψηλά καταρτισμένου ερευνητικού προσωπικού της χώρας καθώς και την θέση της οικονομίας μας, μέσω των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών».
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας