Μέχρι και την Παρασκευή το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας στις εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚΙ στη Λιμνοπούλα
Μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων με στόχο την προαγωγή ορθής οδηγικής κουλτούρας μέσω βιωματικής μάθησης, ξεκίνησε την Δευτέρα, στις εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚΙ στη Λιμνοπούλα, στα Λεμβαρχεία.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, που αποσκοπεί στην καλλιέργεια παιδείας οδικής ασφάλειας, μέσα όχι μόνο από θεωρητική, αλλά κυρίως από πρακτική προσέγγιση.
Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιωσιμότητας και Ασφάλειας «Ζήτημα Ζωής» και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.).
Οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να βιώσουν, σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας, τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τη ζωή τους η μη τήρηση βασικών κανόνων οδικής κυκλοφορίας, δοκιμάζοντας ειδικά τεχνικά και ψηφιακά μέσα, όπως:
– προσομοιωτές οδήγησης διάφορων τύπων οχημάτων (επιβατικού, μοτοσικλέτας, φορτηγού/λεωφορείου),
– προσομοιωτή ανατροπής οχήματος,
– προσομοιωτή πρόσκρουσης διπλού καθίσματος,
– συσκευή με ειδικό λογισμικό εκτίμησης ταχύτητας αντίδρασης για τη συσχέτιση της απόσπασης προσοχής και της οδικής ασφάλειας,
– συσκευή με ειδικό λογισμικό συσχέτισης βάρους και ταχύτητας πρόσκρουσης και
– γυαλιά προσομοίωσης αλκοόλ, ουσιών και κόπωσης.
Δηλώσεις για τη σημασία της δράσης απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση και στους μαθητές, όσο και στο ευρύ κοινό να σπεύσει στη Λιμνοπούλα, απηύθυναν ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, Γρηγόρης Καρράς και ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, Δημήτρης Μαυρογιώργος.
Εκ μέρους των διοργανωτών, ο συγκοινωνιολόγος Σάκης Τσιούτρας αναφέρθηκε γενικότερα στο έλλειμμα οργάνωσης και εκπαίδευσης στη χώρα μας αλλά και στην αδυναμία ή αδιαφορία της Πολιτείας να εντάξει το μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος και όχι στην ευέλικτη ζώνη.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα παρακολουθήσουν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων των Ιωαννίνων, ενώ την Πέμπτη 18 Απριλίου κατά τις ώρες 18:00-20:00, θα είναι προσβάσιμο για όλους τους πολίτες.
Τα «εργαλεία» βιωματικής εκπαίδευσης
Να σημειώσουμε πως στο πρακτικό σκέλος μία ευρεία γκάμα εργαλείων βιωματικής εκπαίδευσης θα είναι διαθέσιμη τόσο για μαθητές, όσο και πολίτες. Τα εργαλεία αυτά μεταφέρονται με τρεις εκπαιδευτικές μονάδες:
Η πρώτη κινητή εκπαιδευτική μονάδα του «Ζήτημα Ζωής» και των συνεργατών του διαθέτει:
• Έναν προσομοιωτή οδήγησης επιβατικού οχήματος / χειρισμού περονοφόρου ανυψωτικού,
• Έναν προσομοιωτή φορτηγού/λεωφορείου
• Μία συσκευή με ειδικό λογισμικό αποτροπής απόσπασης προσοχής (δεν υπάρχει τόσο ανεπτυγμένο στην Ελλάδα),
• Μία συσκευή με ειδικό λογισμικό προτροπής χρήσης μέσων συγκράτησης,
• Πέντε γυαλιά προσομοίωσης αλκοόλ, ουσιών, κόπωσης.
Η δεύτερη κινητή εκπαιδευτική του «Ζήτημα Ζωής» και των συνεργατών του διαθέτει:
• Έναν προσομοιωτή ανατροπής οχήματος με δυνατότητα περιστροφής 3-25 rpm (ο μοναδικός στην Ελλάδα με αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά),
• Έναν προσομοιωτή πρόσκρουσης διπλού καθίσματος, με δυνατότητα βιωματικής εκπαίδευσης του διπλάσιου αριθμού ατόμων στον ίδιο χρόνο και μεταβλητή ταχύτητα πρόσκρουσης.
Η τρίτη κινητή εκπαιδευτική μονάδα του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ διαθέτει:
• Έναν προσομοιωτή οδήγησης επιβατικού οχήματος.
Οι παραπάνω τρεις κινητές μονάδες διαθέτουν εξοπλισμό μοναδικό στην Ελλάδα τόσο στο σύνολό του όσο και σε τεχνικά χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων προσομοιωτές και για επαγγελματικά βαρέα οχήματα, συνεπώς είναι ιδανικές για την ταυτόχρονη ευαισθητοποίηση των νέων στα επαγγέλματα του οδηγού βαρέων οχημάτων ή/και μηχανημάτων έργου για τα οποία και σύμφωνα με την ΕΕ υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό.
Βασίλης Λούπας