ΒΕΛΛΑ – Προτάσεις για νέες δομές με παιδαγωγικό χαρακτήρα

Για Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έκανε λόγο ο μητροπολίτης κ.κ Μάξιμος, για «Κέντρο Θεολογίας» μιλούν οι Βελλαϊτες και οι Ηπειρώτες του εξωτερικού

Τα νέα της… πατήματα στον καινούργιο βηματισμό που όρισε η Πολιτεία σε συνεργασία με την Εκκλησία, επιχειρεί να βρει η Βελλά, που έπαψε να λειτουργεί ως Εκκλησιαστική Ακαδημία και θα περιμένει να περάσει το προσεχές σχολικό και ακαδημαϊκό έτος, ώστε από τον Σεπτέμβριο του 2023 να λειτουργήσει η Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών.
Οι ανακατατάξεις στην Εκκλησιαστική Ακαδημία της Βελλάς με την απόφαση του υπ. Παιδείας που βρήκε «ευήκοον ους» στην ηγεσία της Ελλαδικής Εκκλησίας, παρότι μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις για αυτή τη στάση, εξακολουθούν και να προβληματίζουν και να πλήττουν τον εγωισμό και το συναίσθημα της τοπικής κοινωνίας και της Ηπείρου, κυρίως όμως των Βελλαϊτών, που δεν κατάφεραν ούτε αυτοί, να κάμψουν τη στάση της ηγεσίας και να αποτρέψουν το κακό σενάριο.
Η προοπτική της επόμενης ημέρας για τη Βελλά ωστόσο εξακολουθεί να περιλαμβάνει, τουλάχιστον σε επίπεδο στόχευσης την παιδαγωγική εκπαίδευση, όπως ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος, που χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που έγινε το πρωί της Τρίτης στον Ιερό Ναό της Μονής, για πρώτη φορά μετά την αποκατάσταση των ζημιών, που είχε προκαλέσει ο σεισμός πριν μερικά χρόνια στο Καθολικό της.
Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα αμέσως μετά, ο κ. Μάξιμος ανέφερε, πως έστω η λειτουργία της Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών είναι μία σημαντική προοπτική, για εκείνους που θέλουν να γίνουν ιερείς και να διοριστούν, αλλά παράλληλα να έχουν και τη δυνατότητα μετά την τριετή τους φοίτηση να εγγραφούν στο 2ο έτος της Θεολογικής Σχολής.
Από την άλλη όμως, σημείωσε πως η προσπάθεια για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και υποδομών της Βελλάς δε σταματά και αναφέρθηκε στην λειτουργία του Δημόσιου ΙΕΚ Τυροκομίας – Γαλακτοκομίας και όχι μόνο.
«Θέλουμε στη Βελλά να λειτουργήσει ένα Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ανώτατης εκπαίδευσης και να ενισχυθεί το ΙΕΚ στην επαγγελματική κατάρτιση που προσφέρει στους σπουδαστές του. Εκτιμούμε, ότι στη Βελλά με τη συνεργασία των τοπικών και των κρατικών φορέων, μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι σπουδαίο, και σε πνευματικό και σε παιδαγωγικό επίπεδο, αλλά και στον παραγωγικό τομέα», ανέφερε ο κ. Μάξιμος.
Η βουλευτής
Μαρ. Κεφάλα
Η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα από την πλευρά της τόνισε, ότι μπορεί η Βελλά να έχει αποκτήσει πλέον άλλον χαρακτήρα, αυτό όμως δε σημαίνει, ότι παύει να αποτελεί ένα ιστορικό μέρος, που συνεχίζει τη λειτουργία του με άλλη μορφή και σε διαφορετική κατεύθυνση.
«Η Βελλά πράγματι άλλαξε χαρακτήρα, αλλά δεν παύει να αποτελεί έναν φωτεινό φάρο και έναν ιστορικό τόπο. Στη Βελλά συνεχίζεται η εκπαίδευση του σπουδαστών του ΙΕΚ στον πρωτογενή τομέα και με επιπλέον ειδικότητες, ενώ και από το επόμενο έτος θα λειτουργήσει η Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, που τη θεωρούμε και αυτή πολύ σημαντική», σημείωσε.
Πρόταση
για Κέντρο Θεολογίας
Την πρότασή τους για την ίδρυση ενός Κέντρου Θεολογίας, από το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα να βγαίνουν ιερείς που θα στελεχών και θα ιερουργούν σε εκκλησίες της αποδημίας σε όλον τον πλανήτη, καταθέτουν τα μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, μέσω του Γεν. Γραμματέα κ. Κωσταδήμα, που βρέθηκε στη Βελλά την Τρίτη.
«Είμαστε σε επαφές με τη Θεολογική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την πρόταση αυτή. Θεωρούμε, ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα μοντέλο, όπου για ένα έτος θα έρχονται όσοι ενδιαφέρονται στη Βελλά για να μάθουν την ελληνική γλώσσα και στη συνέχεια θα σπουδάζουν στη Θεολογική Σχολή της Βοστόνης. Έτσι, και θα διατηρήσουμε τον χαρακτήρα της Σχολής, αλλά παράλληλα και θα βρούμε ιερείς για τις εκκλησίες στο εξωτερικό», ανέφερε.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Βελλαϊτών Δημ. Φλώρος τόνισε και αυτός, ότι η προσπάθεια να πειστεί η Πολιτεία ότι αξίζει και πρέπει να μείνει η Βελλά για σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου, θα συνεχιστεί.