ΥΓΕΙΑ – Δυναμικές αντιδράσεις για το νέο νομοσχέδιο

Την Πέμπτη η νέα κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων

 

Δυναμικές είναι και στα Γιάννενα οι αντιδράσεις των νοσοκομειακών ιατρών αλλά και συνολικά των εργαζόμενων στον κλάδο της υγείας, απέναντι στο Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση και το οποίο αφορά στην δευτεροβάθμια υγεία.

Την Δευτέρα, πρώτη ημέρα των αντιδράσεων, πραγματοποιήθηκε τρίωρη στάση εργασίας στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ η κορύφωση των αντιδράσεων θα γίνει την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου με στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι.

Στα Γιάννενα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας το μεσημέρι της Πέμπτης στην κεντρική πλατεία, ενώ χθες Δευτέρα εκπρόσωποι των νοσοκομειακών ιατρών, των εργαζόμενων, μόνιμων και συμβασιούχων και της ΑΔΕΔΥ έστειλαν το μήνυμα της συμμετοχής στην κινητοποίηση, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος σε αυτήν.

Ο Χαρ. Παππάς, Γεν. Γραμματέας της ΕΙΝΗ τόνισε πως οι νοσοκομειακοί γιατροί βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, κάνοντας λόγο για ένα Νομοσχέδιο που καταργεί τη δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στη δημόσια υγεία.

«Η Κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, για να απολαμβάνουν αυτονόητες και δωρεάν μέχρι σήμερα παροχές υγείας. Ανοίγει μία πόρτα για απογευματινά ιατρεία επί πληρωμή, κάτι που δε συνιστά αναβάθμιση, αλλά κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων του ΠΓΝΙ Γ. Φλούδας από την πλευρά του χαρακτήρισε «άκυρη και άκαιρη» τη χρονική στιγμή της κατάθεσης του Νομοσχεδίου, καθώς η στελέχωση των νοσοκομείων και η βιωσιμότητά τους, δεν έχουν γίνει σαφή με βάση τα οικονομοτεχνικά στοιχεία και δεδομένα. Επίσης τόνισε πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στην εργασία τους.

Ο Γ. Πρέντζας από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών τόνισε πως το Νομοσχέδιο κατεδαφίζει ό,τι είχε απομείνει όρθιο στο ΕΣΥ, ενώ ο Αλ. Μάρκου από τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου στο ΠΓΝΙ ανέφερε, ότι παρότι υπάρχουν χρήματα διαθέσιμα, όπως αποδεικνύεται από τον εν εξελίξει διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και άλλων υπηρεσιών, το υπουργείο αρνείται να ικανοποιήσει τα δικά τους αιτήματα.

Τέλος, την πλήρη υποστήριξη στα αιτήματα των εργαζόμενων στον κλάδο υγείας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας, καλώντας τους συναδέλφους εργαζόμενους στη δημόσια διοίκηση να δώσουν δυναμικό παρών στην συγκέντρωση της Πέμπτης.

«Η κατάθεση του νομοσχεδίου – εκτρώματος, παρά την καθολική καταδίκη του από χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς και το σύνολο των εργαζομένων στο ΕΣΥ δείχνει ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει δια πυρός και σιδήρου την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της υγείας. Την πολιτική που ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Εκβιάζονται οι ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το κατακρεουργημένο εισόδημά τους για την υγεία τους. Διαφορετικά θα καταδικάζονται σε πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές για μία εξέταση, ένα χειρουργείο, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γρίβας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, σε δηλώσεις τους, οτομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζάλλας και ο Δημήτρης Παχατουρίδης μέλος του γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ έκαναν λόγο για μια κατάσταση που βάζει φωτιά στα θεμέλια της δημόσιας υγείας.

«Με καθυστέρηση 2 ετών και αφού η κυβέρνηση σφύριξε την λήξη της πανδημίας με τον θλιβερό απολογισμό των 34.000 νεκρών,  ολοκληρώνει το σχέδιο της για την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους με ότι απέμεινε  από αυτό που κάποτε λεγόταν Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Το νομοσχέδιο που νύχτα εισήγαγε η αναπ. υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα στη Βουλή είναι η χαριστική βολή στο τελευταίο αποκούμπι για τον Ελληνικό λαό, καθώς μεταξύ άλλων δίνει την δυνατότητα στους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, εργαστήρια, και ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζάλλας που εξήγησε ότι το νομοσχέδιο δεν πρέπει να αποτελέσει νόμο του κράτους.

Ο κ. Παχατουρίδης εξήγησε ότι η δημόσια υγεία ήδη «νοσεί» καθώς εκατοντάδες νέοι επιστήμονες επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό ενώ με το νομοσχέδιο αυτό γυρνάμε όπως είπε χρόνια πίσω που η υγεία ήταν για λίγους «προνομιούχους».

Το μεγάλο θέμα σύμφωνα και με τον κ. Παχατουρίδη είναι το γεγονός ότι δημιουργούνται «πελάτες» αφού όποιος δεν θα μπορεί να βρει γιατρό στο νοσοκομείο θα αναγκάζεται να πληρώσει και να πάει στο ιδιωτικό ιατρείο του εκάστοτε γιατρού «Οι ασθενείς, θα βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το  ήδη μειωμένο εισόδημά τους. Ενώ όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν θα μπαίνουν σε πολύμηνες αναμονές για εξετάσεις και χειρουργεία με κίνδυνο της υγείας τους. Ταυτόχρονα το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο με γιατρούς να τρέχουν από τα νοσοκομεία στα ιδιωτικά ιατρεία και τις κλινικές, και στον τρόπο άσκησης της Ιατρικής ειδικότητας.

Η λύση υπάρχει, όμως η κυβέρνηση στηριγμένη στις νεοφιλελεύθερες εμμονές της και στις πιέσεις του ιδιωτικών συμφερόντων αρνείται να τη δει. Και δεν είναι άλλη από την αύξηση των δαπανών για την υγεία, στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε αυτό, γενναίες αυξήσεις στους γιατρούς και υγειονομικούς και πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα εργαζομένων και πολιτών.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τελειώνει με τον τελευταίο θεματοφύλακα του κοινωνικού κράτους. Ο αγώνας ενάντια στις επιλογές αυτές αφορούν ολο τον λαό που θα πρέπει να παλέψει για το δικαίωμα του στην αξιοπρέπεια και στη ζωή.  Καλούμε σε ένα ευρύτατο συνδικαλιστικό, κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που θα διατρανώσει το «κάτω τα χέρια από το ΕΣΥ» και θα διεκδικήσει  τη συνολική αναβάθμιση της δημόσιας φροντίδας υγείας.  Είμαστε απέναντι στις επιλογές αυτές και δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί» τόνισαν καταλήγοντας τοσο ο κ. Τζάλλας όσο και ο κ. Παχατουρίδης καλώντας τον κόσμο να αντιδράσει απέναντι στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Το Εργατικό Κέντρο

Εξάλλου, ανακοίνωση και κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πέμπτης, απευθύνει και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

«Το νομοσχέδιο για την υγεία περιλαμβάνει την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών. Αν ψηφιστεί, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και την εγκατάλειψη του δημοσίου συστήματος από εξοπλισμό και υποδομές, θα οδηγήσει τους ταλαιπωρημένους άρρωστους που περιμένουν για μήνες στις λίστες αναμονής των χειρουργείων ή πανάκριβων θεραπειών, πελατεία στις μεγάλες κλινικές της ιδιωτικής υγείας. Η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ δεν είναι ένα μέτρο που αφορά κυρίως τους γιατρούς, αλλά το λαό. Επίσημα πλέον θα γίνονται βορά στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους όλοι οι ασθενείς. Η είσοδος ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης, που θα καλύπτουν τρύπες και κενά όπως – όπως στις δημόσιες μονάδες υγείας, καταδικάζει τους ασθενείς σε τραγική υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και σε επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση.