Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – Σε λειτουργία μετά από χρόνια το δίκτυο δασοπυρόσβεσης στο δασύλλιο

Για έργα θωράκισης του πρασίνου και της ανθρώπινης ζωής κάνει λόγο σε δήλωσή του ο υφ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς

 

Σε πλήρη λειτουργία μετά και την τελική δοκιμή που έγινε χθες, τέθηκε το δίκτυο δασοπυρόσβεσης στο περιαστικό δασύλλιο των Ιωαννίνων, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς.
Η τελική δοκιμή έγινε, από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου σε συνεργασία με το Δασαρχείο και το Πυροσβεστικό Σώμα και οι εργασίες αφορούσαν ένα ανενεργό για χρόνια, δίκτυο, παρότι οι υδατοδεξαμενές ήταν γεμάτες.
Οι απαραίτητες όμως εργασίες συντήρησης δεν είχαν πραγματοποιηθεί στο σύστημα αυτόματης τροφοδοσίας των πυροσβεστικών κρουνών. Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του ο κ. Αμυράς, με συντονισμένες ενέργειες του Δασαρχείου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής και συντήρησης σε έξι αντλιοστάσια πυρόσβεσης.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες μελέτες και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για τις αναγκαίες ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες στα έξι αντλιοστάσια, όπως:
● αντικατάσταση κατεστραμμένων εξαρτημάτων του δικτύου
● έλεγχος όλων των αυτοματισμών
● αντικατάσταση ηλεκτροκίνητης αντλίας σε ένα αντλιοστάσιο
● εγκατάσταση μικρής δεξαμενής 500 λίτρων για συνεχή ροή νερού
Συνέχεια προληπτικών
καθαρισμών
Συγχρόνως, αναφέρει ο κ. Αμυράς, εκτελούνται εργασίες προληπτικών καθαρισμών στα δημόσια αισθητικά δασύλλια της πόλης των Ιωαννίνων σε έκταση 1.071 στρεμμάτων με συνολικό προϋπολογισμό 100.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προστασίας Δασών «Antinero».
Έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 68% των εργασιών, όπως:
● υλοτόμηση και απομάκρυνση ξερών κωνοφόρων δέντρων
● κοπή και απομάκρυνση θαμνώδους και παρεδάφιας βλάστησης
● συλλογή και απομάκρυνση υπολειμμάτων υλοτομικών εργασιών παρελθόντων ετών, ξερών και σπασμένων κλαδιών, κάθε πιθανής εύφλεκτης ύλης
Στόχος των παραπάνω εργασιών είναι:
● η πρόληψη έναρξης και διάδοσης πυρκαγιάς
● η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών εγκατάστασης και ανάπτυξης πλατύφυλλων δύσφλεκτων ειδών
● η περαιτέρω αισθητική εξυγίανση του δάσους
● η βελτίωση των συνθηκών αναψυχής
● ο περιορισμός της προσβολής από φλοιοφάγα έντομα
Ο κ. Αμυράς σε γραπτή του δήλωση αναφέρει: «Κάνουμε τα πάντα για την αντιπυρική θωράκιση των δασυλλίων στα Ιωάννινα. Πολύ γρήγορα χάρη στην άψογη συνεργασία του Δασαρχείου, της Περιφέρειας και της Πυροσβεστικής έγιναν οι απαραίτητες επισκευές και τώρα το δίκτυο δασοπυρόσβεσης βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Προστατεύουμε το πράσινο. Προστατεύουμε τις ανθρώπινες ζωές. Αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ