Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ – «Προεκλογικό πυροτέχνημα η διεύρυνση στο Εξοικονομώ»

Για δύο χαμένες χρονιές για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών κάνει λόγο ο Τομέας Περιβάλλοντος του κόμματος

Mε κοινή τους δήλωση ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτη Πέρκα, αναφέρονται «στην πραγματική πορεία» του Εξοικονομώ. Αφορμή για την παρέμβαση στάθηκαν οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ την Τετάρτη σχετικά με την ένταξη ως δικαιούχων, του συνόλου των επιλαχόντων της διαδικασίας, το προηγούμενο διάστημα.
«Το ΥΠΕΝ αποκρύπτει ότι το “Εξοικονομώ 2021” δεν υπήρξε, γιατί η κυβέρνηση των αρίστων δεν έκανε προκήρυξη προγράμματος και δεν υπήρξε χρηματοδότηση για εξοικονόμηση ενέργειας στις κατοικίες το 2021. Μιλάμε λοιπόν για πρόγραμμα του 2022.
Και όλα αυτά ενώ το Εξοικονομώ του κ. Χατζηδάκη του 2020 παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στις πληρωμές.
Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη είχαμε δύο χαμένες χρονιές για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Δύο χρονιές χαμένες και για τον χώρο της κατασκευής, που δεν έχει πληρωθεί ακόμα και για έργα που έχει εκτελέσει.
Ενώ το ΥΠΕΝ δεν έχει δώσει λύσεις για την αύξηση στις τιμές των υλικών, που πλήττει ιδιαίτερα τα ευάλωτα νοικοκυριά, και δημιουργεί αδιέξοδα και στο πρόγραμμα του 2020 και στο νέο του 2022.
Ο κ. Σκρέκας προσπάθησε όμως σήμερα με ένα προεκλογικό πυροτέχνημα να παραπλανήσει με την ανακοίνωση ένταξης των επιλαχόντων σε ένα πρόγραμμα που δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα ούτε οι επιτυχόντες! Και όλα αυτά ενώ οι αιτήσεις έκλεισαν το Μάρτιο, και άρα η κυβέρνηση είναι 5 μήνες χαμένη στο λαβύρινθο που δημιούργησε και ενώ τα νοικοκυριά υποφέρουν από την ακρίβεια και τη ρήτρα Μητσοτάκη.
Η πραγματικότητα είναι ότι απέτυχαν στο πολυδιαφημισμένο σύστημα αξιολόγησης με το ΤΕΕ με τα δήθεν αντικειμενικά κριτήρια, απέτυχαν και στην κατανομή των χρημάτων ανά περιφερειακή ενότητα. Και πολύ φοβόμαστε ότι οι αυξημένοι πόροι που με μεγάλη καθυστέρηση ανακοίνωσε σήμερα (σ.σ. προχθές) το ΥΠΕΝ θα μείνουν στα λόγια.
Ντρέπονται να παραδεχτούν ότι το πρόγραμμα εξοικονομώ όπως δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε αποτελεσματικά καλύπτοντας και ολοκληρώνοντας ετήσια προγράμματα. Ντρέπονται και να παραδεχτούν ότι τρία χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτα για το Εξοικονομώ στα Δημόσια Κτίρια και στην Επιχειρηματικότητα.
Μέσα στην πλήρη αποτυχία τους, που κοστίζει πανάκριβα στην ελληνική κοινωνία, οφείλουν έστω και τώρα να παραδεχτούν και να υλοποιήσουν τη μόνη εφικτή λύση, όπως την προτείνει διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: ένα πρόγραμμα Εξοικονομώ για την κατοικία ανοικτό στις αιτήσεις, που θα τρέχει όλο το χρόνο και θα τροφοδοτείται σταθερά από το Ταμείο Ανάκαμψης και από άλλους κοινοτικούς και εθνικούς πόρους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ