«Η γυναίκα στο προσκήνιο» στην ημερίδα του Δήμου Ζίτσας με ομιλητή τον υφυπουργό, Γ. Κώτσηρα
«Η γυναίκα στο προσκήνιο» ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσαν ο Δήμος Ζίτσας, το Κέντρο Κοινότητας και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων με ομιλητές τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Γεώργιο Κώτσηρα, τον Αντιεισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων Ευάγγελο Μάστακα και την Επιμελήτρια Β΄ ΕΣΥ ΚΟΚΕΨΥΠΕ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Ιουλιανή Κούλουρου.
Στη διάρκεια της ημερίδας αναδείχθηκαν ζητήματα για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία καθώς και τα φαινόμενα της έμφυλης – ενδοοικογενειακής βίας τα οποία παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια .
Τους ομιλητές και συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος ο οποίος αφού τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους, στο χαιρετισμό του στάθηκε στο ρόλο που διαδραματίζει η τοπική αυτοδιοίκηση στην αντιμετώπιση και εξάλειψη των φαινομένων βίας λέγοντας: «Η τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα οι Δήμοι λόγω ακριβώς της εγγύτητας που έχουν με τον πολίτη μπορούν να συμβάλουν στην προαγωγή της αντίληψης για την ισότητα. Μάλιστα μέσω των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών τους συχνά απλώνουν ομπρέλα προστασίας στα θύματα της έμφυλης-οικογενειακής βίας».
Στην ημερίδα απεύθυναν χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Χριστιάνα Καλογήρου, η Βουλευτής Ιωαννίνων Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα, η Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Γιούλα Μητροκώστα και ο επικεφαλής της «Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας» Βασίλης Γαρδίκος, ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γεώργιος Αμυράς, η Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα και ο Βουλευτής Ιωαννίνων Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης.
Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Κώτσηρας ο οποίος αναφέρθηκε στις πολιτικές της κυβέρνησης αφενός για την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου που αφορά στα ειδεχθή εγκλήματα και αφετέρου για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που ενισχύει την προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία.
Ειδικότερα ο κ. Κώτσηρας ανέφερε μεταξύ άλλων «Η πολιτεία οφείλει να ευαισθητοποιεί την κοινωνία και να βρίσκει λύσεις προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο να περιορίσουμε φαινόμενα βίας, πολλώ δε μάλλον να φτάσουμε να τα εξαλείψουμε. Η κυβέρνηση με το προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του Πρωθυπουργού έχει επενδύσει στο να καταφέρουμε με οριζόντιο τρόπο να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα. Ήδη υπάρχει το Εθνικό Σχέδιο δράσης με τη συμμετοχή 11 Υπουργείων ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης στις πρόσφατες αλλαγές στον ποινικό κώδικα έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην αντιμετώπιση της βίας μέσα από το νόμο αυστηροποιώντας τις ποινές για αδικήματα που αφορούν στη βία κατά των γυναικών και των παιδιών».
Στη συνέχεια, ο Αντιεισαγγελέας Εφετών Ευάγγελος Μάστακας αναφέρθηκε στην ποινική αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών δίνοντας έμφαση στην πρόληψη. «Το δικαστικό Σώμα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάτσακας, βρίσκεται σε επαγρύπνηση και επιφυλακή μετά τα δεκάδες περιστατικά κακοποίησης και δολοφονίας γυναικών τον περασμένο χρόνο. Πολλές φορές χρησιμοποιείται ως άλλοθι η πανδημία, ο εγκλεισμός, αλλά και ο αλκοολισμός ή οι ψυχικές ασθένειες. Όμως οι δράστες δεν ξεκίνησαν να κακοποιούν λόγω των παραπάνω συνθηκών γι’ αυτό οι γυναίκες θα πρέπει να δείχνουν μηδενική ανοχή και να αρχίσουν να μιλούν από την πρώτη στιγμή γιατί συνήθως η βία κλιμακώνεται και αρκετές φορές οδηγεί στο θάνατο. Σε μια ιδανική κοινωνία θα πρέπει η πρόληψη να υπερισχύει της καταστολής. Όσο πιο επιτυχημένη είναι η πρόληψη τόσο μειώνεται η καταστολή. Δυστυχώς όμως δε ζούμε σε ιδανική κοινωνία γι αυτό θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός όλων των φορέων, ευαισθητοποίηση των κοινωνιών και να επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας».
Ακολούθως η παιδοψυχολόγος επιμελήτρια Β΄ ΕΣΥ Ιουλιανή Κούλλουρου στην ομιλία της αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια στην εφηβεία, τους προβληματισμούς αλλά και το ρόλο της οικογένειας, του εκπαιδευτικού συστήματος και εν γένει του κοινωνικού περίγυρου στη διαμόρφωση χαρακτήρων και στη διαχείριση του εύθραυστου ψυχικού κόσμου των εφήβων.
Το συντονισμό της ημερίδας είχε η αντιδήμαρχος Γιαννούλα Γεωργούλη η οποία κλείνοντας τις εργασίες υπογράμμισε: «είναι πλέον ξεκάθαρη η ηθική, προσωπική και συλλογική, κοινωνική μας ευθύνη στην πάταξη της έμφυλης βίας και των διακρίσεων με γνώμονα το φύλο. Σήμερα μέσα από αυτή τη συζήτηση αναδείχθηκε πως η γυναίκα βρίσκεται στο προσκήνιο και θα πρέπει να παραμείνει εκεί».
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν αντιδήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων, η Πρόεδρος του ΚΕ.Θ.Ι., εκπρόσωπος της 8η Μ/Π Ταξιαρχίας, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, συλλόγων και φορέων.