Διαβεβαιώσεις από τον Στ. Πέτσα, στην έκτακτη συνάντηση δημάρχων που συγκάλεσε η ΚΕΔΕ, για περαιτέρω ενίσχυση των δήμων με πόρους και προσωπικό – Απαιτείται σχέδιο άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των Δήμων, υποστηρίζει η ΚΕΔΕ
Περαιτέρω στήριξη των δήμων για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, «γενναίες» λύσεις στο πρόβλημα υποστελέχωσης των ΟΤΑ, παρεμβάσεις το επόμενο δίμηνο στο θέμα τις ανακατανομής αρμοδιοτήτων και λύσεις σε επιμέρους ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην Έκτακτη Συνάντηση Δημάρχων που συγκάλεσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από την ενεργειακή κρίση.
«Το κεντρικό κράτος θα χρειαστεί να στηρίξει την Αυτοδιοίκηση και αυτό θα κάνει, αλλά λελογισμένα και με σύνεση», επισήμανε ο κ. Πέτσας και διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον Μάιο θα υπάρξει νέα ένεση ρευστότητας στους δήμους πέραν της έκτακτης ενίσχυσης 114 εκ. ευρώ ως πρόσθετη ΚΑΠ και 14 εκ. ευρώ για τις δαπάνες των σχολείων.
Για το θέμα των αρμοδιοτήτων, είπε ότι έως το τέλος Μαΐου θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την ανακατανομή τις από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις τις τα υπουργεία και την Αυτοδιοίκηση, ενώ το υπόλοιπο σκέλος (μεταξύ κεντρικής διοίκησης και ΟΤΑ) αναμένεται να έχει ρυθμιστεί έως το φθινόπωρο.
Προανήγγειλε διπλή παρέμβαση στο θέμα των δανείων που χορηγεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με επιμήκυνση έως και 20 έτη τις διάρκειας αποπληρωμής και με ένα «πιο λελογισμένο» επιτόκιο δανεισμού.
Για την ενίσχυση των οφειλών τρίτων τις τις δήμους, οι οποίες – τις είπε – είναι πάνω από 3 δις. ενώ εισπράττονται κάθε χρόνιο μόλις 146 εκ. ευρώ, ανέφερε ότι γίνεται επεξεργασία διαφόρων λύσεων με πιο πιθανή τη δημιουργία τις μόνιμου μηχανισμού τιτλοποίησης των εσόδων.
Σχετικά με το τέλος παρεπιδημούντων σημείωσε ότι επεκτείνεται η περσινή ρύθμιση σε πιο μόνιμη βάση ώστε να υπολογίζεται το τέλος επί των δηλώσεων του ΦΠΑ με βάση το τι «κόβει» το κάθε κατάστημα, ενώ προανήγγειλε ότι από το β’ εξάμηνο του 2022 θα μπορέσει να είναι αυτόματης απόδοσης μέσω μιας πλατφόρμας τις τις δήμους.
Αναφορικά με το τέλος ταφής απορριμμάτων, ο κ. Πέτσας είπε ότι δεν μπορεί να καταργηθεί καθώς είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση και έχει συνδεθεί με το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν συνεννοήσεις με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα στην κατεύθυνση τις κλιμακωτής και πιο ήπιας χρέωσης.
Διαβεβαίωσε για «σοβαρή και όχι διακοσμητική» αύξηση τις κρατικής χρηματοδότησης μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από το 2023 και υποσχέθηκε παρεμβάσεις το β’ εξάμηνο του 2022 για την κάλυψη των κενών των δήμων με υπαλλήλους σε συγκεκριμένες ειδικότητες «όχι μόνο μηχανικούς και χειριστές μηχανημάτων αλλά και το διοικητικό και οικονομικό προσωπικό».
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», εκτιμώντας ότι η απορρόφηση των κονδυλίων θα φτάσει τα 4,1 δις. ευρώ χάρη στην αύξηση τις υπερδέσμευσης στα 3,5 δις. ευρώ και τις μεταφορές έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ.
Έως το τέλος του μήνα – προσέθεσε – αναμένεται να εκδοθεί η πρόσκληση για την οδοποιία με έμφαση στην οδική ασφάλεια, ύψους 225 εκ. ευρώ που μαζί με την υπερδέσμευση θα φτάσει τα 315 εκ. ευρώ.
Η ΚΕΔΕ
Την ίδια στιγμή, τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και τα οποία πλήττουν καθολικά και καθοριστικά και τους δήμους της χώρας, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, περιέγραψε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, διατυπώνοντας παράλληλα τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης για την εφαρμογή ενός εκτάκτου σχεδίου δράσης, το οποίο θα ανανεώνεται αναλόγως με τις εξελίξεις.
Ειδικότερα, το άνοιγμα των λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης προκαλούν πολλαπλά εγκεφαλικά στους Δημάρχους, επισήμανε αναφερόμενος στα νέα δεδομένα και τις έκτακτες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί, ο κ. Παπαστεργίου.
«Αρδεύσεις, κολυμβητήρια, καύσιμα, σχολικά κτίρια, οδοφωτισμός ανεβάζουν τα κόστη στα ύψη» ανέφερε, παρατηρώντας ότι η kWh από 6,3 λεπτά, έφτασε τα 26 σήμερα. Έτσι δηλαδή οι δήμοι από 360 εκ. ευρώ το χρόνο για ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση, αν όλη η χρονιά πάει έτσι και δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές, το κόστος θα εκτοξευτεί στο 1 δις ευρώ!
Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι η καταβολή από το ΥΠΕΣ μιας επιπλέον δόσης ΚΑΠ ως ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και πρότεινε μετά το Πάσχα να επανεκτιμηθούν τα νέα δεδομένα από την επιτροπή ΥΠΕΣ και Οικονομικών και να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί άμεσα ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των δήμων.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι ακόμη πιο επιτακτική είναι η ενίσχυση των ΔΕΥΑ της χώρας, εκεί όπου αναλογικά το κόστος του ρεύματος είναι ακόμη μεγαλύτερο. «Η μόνη ρεαλιστική λύση, είπε, είναι μία γενναία επιδότηση της kWh όπως ακριβώς έγινε χθες με αρκετές κατηγορίες επαγγελματιών, αλλιώς τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να σκάνε λογαριασμοί ρεύματος και διακοπές σε βασικές υποδομές».
Ωστόσο, σημείωσε, κοινή λύση για δήμους και ΔΕΥΑ, είναι η ενεργειακή αυτονόμησή τους, με τη δημιουργία ειδικού προγράμματος με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης, για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων στο πλαίσιο λειτουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων και μέσω του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Έτσι θα εξασφαλίσουν επάρκεια ενέργειας για τις ανάγκες τους αλλά και δωρεάν απόδοση ενός ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας σε φτωχά νοικοκυριά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση του απαραίτητου ηλεκτρικού χώρου από τον ΔΕΔΔΗΕ για τις ανάγκες των δήμων.
Επίσης ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε την αναγκαιότητα δημιουργίας κοινής πλατφόρμας από τη ΡΑΕ, στην οποία όλοι οι πάροχοι θα ανεβάζουν σε πραγματικό χρόνο λογαριασμούς και πληρωμές. «Για να ξέρουμε, είπε, κι εμείς σε πρώτο χρόνο πόσα χρήματα μας οφείλονται από τους παρόχους, με βάση τα χρήματα που έχουν πληρωθεί από τους δημότες μας. Για να μην πάθουμε ξανά όσα πάθαμε στο παρελθόν».
Ο θεσμικός εκσυγχρονισμός
Σε αφορά στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση αλλά ακόμη εκκρεμούν και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης εκ μέρους της πολιτείας, ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι «αν στα οικονομικά είμαστε σε μία συνεννόηση, δυστυχώς στο θέμα της καταστατικής θέσης μας, στο θέμα των αρμοδιοτήτων και των όποιων αλλαγών σε αυτές, η αλήθεια είναι πως ΔΕΝ είδαμε καμία πρόοδο», χρειάζεται περισσότερη δουλειά και προσπάθεια. Δουλειά που πρέπει να γίνει τώρα».
Δεύτερο και σημαντικό ζήτημα που παραμένει άλυτο είναι το τέλος ταφής απορριμμάτων, για το οποίο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε την αναστολή εφαρμογής του.
«Πραγματικά το θεωρώ πέρα από κάθε λογική να συζητάμε ακόμη για το τέλος ταφής, την ώρα που γύρω μας όλα τα σκιάζει η ενεργειακή φοβέρα. Δηλαδή λίγα πληρώνουν οι πολίτες μας αυτό το διάστημα, που εμείς θα πάμε να βάλουμε στους λογαριασμούς άλλα 80-100 εκ. για να πληρωθούν οι ευθύνες του ίδιου του κράτους που συνεχίζει να μην βάζει μια στοιχειώδη τάξη στην αγορά της ανακύκλωσης; Σε μία αγορά όπου η εισφοροδιαφυγή στο κομμάτι της ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας ξεπερνά το 45%; Ποιος φταίει για αυτό, οι δήμοι; Δηλαδή ο διπλασιασμός της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη το τελευταίο διάστημα είναι περιβαλλοντικά συμβατή; Και το μόνο ασύμβατο και επιλήψιμο σε μία Ελλάδα σείεται συθέμελα, είναι το ποσοστό ανακύκλωσης; Καταλαβαίνω απόλυτα τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο ταμείο ανάκαμψης για το τέλος ταφής, όμως η λύση δεν μπορεί να είναι η επιβολή του και μάλιστα σε αυτό το ύψος. Όχι έτσι, όχι τόσο, όχι τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.