Το νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας επισκέφθηκε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε συνάντηση με την αρμόδια υπουργό Σοφία Ζαχαράκη και την υφυπουργό Μαρία Κεφάλα.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε στον πρωθυπουργό τον προγραμματισμό των δράσεών της σε θέματα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός αμέσως μετά η συνάντηση ευχήθηκε καλή δύναμη στην υπουργό, την υφυπουργό και τους Γεν. Γραμματείς λέγοντας ότι πρέπει να καλύψουν ένα κενό συγκεντρώνοντας πολιτικές που ήταν κατακερματισμένες σε πολλά και διαφορετικά υπουργεία.
«Δεν αναφερόμαστε μόνο στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο αυξάνεται κατά 8% και το οποίο αποτελεί μία κατάκτηση που θέλω να θυμίσω ότι για πρώτη φορά σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από μία προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Οι πολιτικές συνολικά για το παιδί, ζητήματα τα οποία αφορούν την ένταξη στην κοινωνική και στην οικονομική ζωή των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια την προηγούμενη τετραετία, να βγάλουμε στην επιφάνεια προβλήματα με τα οποία ενδεχομένως άλλες κυβερνήσεις να μην ήθελαν να ασχοληθούν.
Για μας δεν υπάρχουν αόρατοι συμπολίτες μας, συμπολίτες μας οι οποίοι δεν αξίζουν της φροντίδας και της προστασίας του κράτους. Είναι μία ευκαιρία να πειραματιστούμε και με πολύ καινοτόμες πολιτικές. Ζητήματα, ας πούμε, τα οποία έχουν να κάνουν με την ενεργό γήρανση, που τόσο σημαντικά είναι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κοινωνίες οι οποίες πια διαβιούν όπως και η δική μας. Θέλουμε οι πιο ηλικιωμένοι συμπολίτες μας να αισθάνονται ότι μπορούν να είναι πραγματικά παραγωγικοί και χρήσιμοι και να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής.
Και φυσικά τα ζητήματα τα οποία αφορούν οριζόντια την ισότητα. Εκεί δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας, δεν κάνουμε εκπτώσεις. Και στα ζητήματα που αφορούν συνολικά τις συμπεριληπτικές μας πολιτικές, έχουμε θέσει τον στόχο της φιλοδοξίας μας πολύ ψηλά. Την εφαρμογή της στρατηγικής μας για τους ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας.
Οπότε, είναι ένα Υπουργείο το οποίο τώρα ξεκινάει, τώρα χτίζεται. Θα το χτίσουμε και θα το οικοδομήσουμε σωστά και είμαι σίγουρος ότι είναι ένα Υπουργείο το οποίο πολύ σύντομα θα έχει να επιδείξει σημαντικό και μετρήσιμο έργο.
Και η στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία είναι μια στρατηγική την οποία θέλω να την τονίσουμε, γιατί είναι μία στρατηγική η οποία ξεκίνησε πάλι την προηγούμενη τετραετία, από τον προκάτοχο του Σταύρου Παπασταύρου.
Είναι μία στρατηγική η οποία απαιτεί έναν κεντρικό συντονισμό από το Μέγαρο Μαξίμου. Έχει ήδη αρχίσει και αποδίδει, γνωρίζουν οι συμπολίτες μας με αναπηρία ότι για πρώτη φορά, οριζόντια και σε επίπεδο πολλών διαφορετικών παρεμβάσεων, γίνονται πράγματα για να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη. Αλλά επειδή δυστυχώς ήμασταν πολύ πίσω, έχουμε σημαντικό χαμένο έδαφος ακόμα να καλύψουμε».
Η Μαρ. Κεφάλα
«Με την υπουργό κα Ζαχαράκη και τους Γενικούς Γραμματείς θα εργαστούμε και θα συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι όλες και όλοι οι συμπολίτες μας θα ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, θα έχουν ίσες ευκαιρίες σε όσα δικαιούνται και σε όσα επιδιώκουν. Η ελληνική κοινωνία είναι από την ιστορία της συμπεριληπτική, όμως η διαφορετικότητα γεννά πάντα εντάσεις. Εμείς θα εργαστούμε για να προστατέψουμε τον καθένα και την καθεμία από τις νέες, αλλά και τις πιο επίμονες διακρίσεις. Θα εργαστούμε για την ισότιμη αξιοποίηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και γενικότερα για την ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή.
Και βέβαια για ένα κράτος, το οποίο θα βρίσκεται δίπλα σε κάθε πολίτη, ιδιαίτερα στους πιο ευάλωτους. Στόχος μας είναι κανείς να μην μείνει πίσω. Όλοι μαζί μπροστά. Σταθερά και τολμηρά. Όπως εξάλλου δεσμευθήκαμε στον ελληνικό λαό», αναφέρει σε δήλωσή της η κα Κεφάλα.