ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – Σε μηδενική βάση τα χρέη, για τις νέες ΔΕΥΑ

Άμεσα σε διαβούλευση από την Κυβέρνηση, το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην ύδρευση – «Όχι» στο νομοσχέδιο από την ΠΕΔ Ηπείρου, που κάνει γνωστό πως οι ΔΕΥΑ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας του υπέρογκου ενεργειακού κόστους και της υποχρηματοδότησης

 

Σε διαβούλευση θα τεθεί μέσα στις επόμενες ώρες το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της ύδρευσης, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης σε ομιλία του στην ημερίδα με θέμα «Νερό: Πηγή Ζωής και Πολύτιμος πόρος σε περιβάλλον κλιματικής αλλαγής».

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε, μετά την υλοποίησή της μεταρρύθμισης, φορείς τοπικούς ύδρευσης με πλήρη ιδιοκτησία από την τοπική αυτοδιοίκηση α’ βαθμού χωρίς κανενός άλλου είδους παρέμβαση», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Θα είναι ΔΕΥΑ, όμως οι καινούριες ΔΕΥΑ που επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση από πλευράς χρεών. Οι αδυναμίες των δομών των ΔΕΥΑ και των δημοτικών υπηρεσιών είναι τα πολύ μεγάλα χρέη στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και οι τεχνικές υπηρεσίες τους».

Παράλληλα εξήγησε ότι πριν από την ενεργειακή κρίση τα χρέη ήταν 147 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2022 υπήρξε μία μικρή αύξηση, περίπου 30-40 εκατομμύρια ευρώ και μετά το 2023 και το 2024 η αύξηση προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε στα 100 εκατομμύρια τον χρόνο και τώρα τα χρέη προσεγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Από την ώρα που θα πάμε σε μηδενική βάση χρεών και θα έχουμε συνέπεια αποπληρωμής των υποχρεώσεων προς τους παρόχους θα έχουμε και καλύτερη δυνατότητα σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ, πρόσθεσε.

Ακόμη είπε ότι με ένα ειδικό πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν πόροι 40 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος των επιχειρήσεων ύδρευσης και θα υπάρξει αποκοπή των προσλήψεων του προσωπικού από τον ετήσιο προγραμματισμό του υπουργείου Εσωτερικών.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία εμπεριέχει όλη την πολυπλοκότητα που μπορεί κανείς να φανταστεί γιατί είναι η πολυπλοκότητα της δημοκρατίας να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο επίπεδο απόδοσης και ποιότητας και ποσότητας και τιμών στο νερό», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ανέφερε ότι δεν χάνει η τοπική αυτοδιοίκηση την εξουσία του νερού αλλά μπαίνουν κάποιοι κανόνες.

«Θα ήθελα να απευθυνθώ στη λογική και τη βαθιά υπευθυνότητα που εμπεριέχει ένα δημοκρατικό σύστημα, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση για να κάνουμε αυτή τη μεταρρύθμιση και να την κάνουμε να πετύχει. Βάζουμε ένα τεράστιο ποσό, 250 εκατομμύρια, εκ των οποίων 150 εκατομμύρια θα είναι επιδότηση και τα υπόλοιπα 100 θα είναι μακροχρόνιος πολύ χαμηλότοκος δανεισμός. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπουμε όλος ο τομέας να κάνει ένα καινούριο ξεκίνημα», υπογράμμισε.

Όπως είπε, άλλωστε, είναι σημαντικό να έχουμε σε αυτό το ξεκίνημα τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί στο τέλος η επιτυχία δεν θα είναι ενός υπουργού, ενός υπουργείου θα είναι των 100 ή 80 ή 70 ΔΕΥΑ οι οποίες θα παραμείνουν και οι οποίες θα έχουν προσφέρει πολύ καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες στους δημότες τους για αυτό το κρίσιμο θέμα.

«Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και θα συνεχίσει, όπως είναι αυτονόητο, να το προστατεύει ως δημόσιο αγαθό» τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας.

«Το νερό κατηγορηματικά και ξεκάθαρα είναι δημόσιο αγαθό και με αυτή την έννοια κανείς δε δικαιούται να το εμπορεύεται», επισήμανε ο κ. Γκιουλέκας και ανέφερε ότι μεγάλη περιβαλλοντική πρόκληση είναι η ρύπανση των υδάτων με τοξικά απόβλητα και από την άλλη η αλόγιστη χρήση νερού σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Η ΠΕΔ για τη μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγα 24ωρα το Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου εξέφρασε ομόφωνα την πλήρη αντίθεσή του στο προωθούμενο σχέδιο νόμου  του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αφορά στον «εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης» στο οποίο – μεταξύ άλλων – προβλέπεται κατά κανόνα η λειτουργία μιας Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά Περιφερειακή Ενότητα, με την υποχρεωτική συνένωση όλων των υπαρχόντων ΔΕΥΑ και υπηρεσιών ύδρευσης των οικείων ΟΤΑ.

Στην παρούσα χρονική περίοδο, οι ΔΕΥΑ και οι υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης των Δήμων, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας του υπέρογκου ενεργειακού κόστους, της έλλειψης προσωπικού και της υποχρηματοδότησης των αναγκαίων έργων υποδομής για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων.

Η πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά αυτά τα προβλήματα, με την κατάλληλη στελέχωση των επιχειρήσεων και υπηρεσιών, με την ουσιαστική υποστήριξη στη διαδικασία είσπραξης των οφειλών μέσω της νομοθέτησης των απαραίτητων ρυθμίσεων, με τη χρηματοδότηση της αποπληρωμής των χρεών προς τους παρόχους ενέργειας, με την υπαγωγή των ΔΕΥΑ σε ειδικό τιμολόγιο κατανάλωσης ενέργειας και με τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής.

Αν δεν λυθούν τα προαναφερόμενα προβλήματα, η αποδοτική διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού όπως αυτού του πόσιμου νερού και η παροχή του με όρους ποιότητας και οικονομικότητας στους πολίτες, θα καταστεί πρακτικά αδύνατη. Η δε εφαρμογή του προωθούμενου σχεδίου νόμου θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην λειτουργία των Δήμων και των ΔΕΥΑ και δυσμενέστατες επιπτώσεις στο επίπεδο της ποιότητας ζωής των πολιτών όλης της χώρας.

Τέλος, το Δ.Σ της ΠΕΔ Ηπείρου, θεωρεί ότι η αναγκαστική συνένωση όλων των υπαρχόντων ΔΕΥΑ και υπηρεσιών ύδρευσης των οικείων ΟΤΑ, παραβιάζει την θεμελιώδη και συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης και για το λόγο αυτό είναι απολύτως απαράδεκτη.

Η όποια προσπάθεια συνένωσης θα πρέπει να έχει αυστηρά και αποκλειστικά εθελοντικό χαρακτήρα και να συνοδεύεται από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, οικονομικής, διαχειριστικής και διοικητικής υποστήριξης, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.