ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – Προς συγχώνευση οδεύουν και οι ΔΕΥΑ

Το νέο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο προβλέπει ριζικές αλλαγές στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης – Προς προώθηση και η ρύθμιση των υφιστάμενων χρεών των ΔΕΥΑ

 

Τη συγχώνευση του έργου των υφιστάμενων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) σε νέα μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα, που θα αναλάβουν ευρύτερες περιοχές αρμοδιότητας – αρκετές φορές όλη την αντίστοιχη Περιφέρεια – προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία περιλαμβάνεται σε νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης. Οι νέες Επιχειρήσεις θα ονομάζονται Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Μει.ΔΕΥΑ), παίρνοντας τη θέση των ΔΕΥΑ.

Όπως είναι φυσικό, στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος, οι Δήμοι και οι Σύνδεσμοι Ύδρευσης δεν θα μπορούν να παρέχουν πλέον υπηρεσίες διαχείρισης υδάτων και λυμάτων. Οι Μει.ΔΕΥΑ Θα είναι διαδημοτικές επιχειρήσεις ειδικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως ισχύει και με τις υφιστάμενες ΔΕΥΑ.

Μπλόκο σε νέες οφειλές

Θα εποπτεύονται από το Συμβούλιο Στρατηγικής και Εποπτείας, μέλη του οποίου θα είναι οι Δήμοι στους οποίους παρέχουν υπηρεσίες. Επίσης, όργανο διοίκησής τους θα είναι μία 9μελή Εκτελεστική Επιτροπή και ένας Εκτελεστικός Διευθυντής, που θα επιλέγεται με κριτήρια αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προωθήσει παράλληλα τη ρύθμιση των υφιστάμενων χρεών των ΔΕΥΑ. Την ίδια στιγμή, για τις Μει.ΔΕΥΑ που θα τις αντικαταστήσουν, θα θεσπισθεί μηχανισμός ο οποίος θα αποτρέπει τη δημιουργία νέων οφειλών. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται επίσης η χωρική επέκταση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε όμορες Περιφερειακές Ενότητες.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης με πιο κεντρικοποιημένο τρόπο «μεταφράζεται» σε ουσιαστική ενδυνάμωση των ΔΕΥΑ. Για παράδειγμα, με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, ώστε οι διαδημοτικές επιχειρήσεις να περιορίσουν σημαντικά τα κόστη τους.

Ενεργειακή εξοικονόμηση

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ δρομολογεί σημαντικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Έτσι, στο REPowerEU προβλέπεται η χρηματοδότηση των αντίστοιχων επιχειρήσεων για μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης, τα οποία μεταξύ άλλων θα μπορούν μεταξύ άλλων να στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος των αντλητικών σταθμών. Δικαιούχοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 ΔΕΥΑ.

Παράλληλα, οι ΔΕΥΑ (και κατά συνέπεια οι Μει.ΔΕΥΑ που θα τις διαδεχθούν) αποτελούν βασικό ωφελούμενο του προγράμματος «Απόλλων» που έχει στα σκαριά το υπουργείο, το οποίο προορίζεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Ενεργειακού Συμψηφισμού στη χώρα.

Στόχος του είναι να εγκατασταθούν σταθμού ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,1 GW, με συστήματα αποθήκευσης, ώστε μεταξύ άλλων να καλυφθεί το 50% της κατανάλωσης των ΔΕΥΑ, όπως και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ Α’ και Β’) και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων/Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ ΓΟΕΒ).