Την είδηση έκανε γνωστή ο υφυπουργός Ευαγ. Τουρνάς, μιλώντας για τον Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης: «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος»- Κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων, στη Βουλή, επισημάνθηκε ότι η μια Βάση Ετοιμότητας πρέπει να εγκατασταθεί, αντί για το Άκτιο στα Γιάννενα
Με τροποποιήσεις ως προς τις περιοχές που θα εγκατασταθούν οι Βάσεις Ετοιμότητας και Επιφυλακής, θα εισαχθεί τελικά στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ο λόγος φυσικά για τον «Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης: «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος». Στο νομοσχέδιο, που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, ορίζεται ότι για τις ανάγκες σχεδίασης και υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης συστήνονται, ως ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, έξι Βάσεις Ετοιμότητας/Επιφυλακής (ΒΕΕ) σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, ο αριθμός των οποίων μπορεί να τροποποιείται στο πλαίσιο επικαιροποίησης του ΕΣΕΕΔ.
Σε καθεμία από τις ΒΕΕ διατίθενται εναέρια μέσα (ελικόπτερα) καθώς και το αναγκαίο προσωπικό.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων, στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, επισημάνθηκε ότι η μια Βάση Ετοιμότητας πρέπει να εγκατασταθεί, αντί για το Άκτιο στα Γιάννενα.
«Στα Γιάννενα έχουμε δυσκολία, όσον αφορά την εξυπηρέτηση σε καύσιμα. Θα κοιτάξουμε να το λύσουμε. Θα πάμε λοιπόν στα Γιάννενα, αντί για το Άκτιο, γιατί επιχειρησιακά καλύπτουν μεγαλύτερη περιοχή. Επίσης, αντί για τη Λάρισα που την είχαμε προσδιορίσει ως Βάση Ετοιμότητας, λόγω της εγγύτητας στον Όλυμπο, όπου έχουμε αρκετά περιστατικά, θα απομακρυνθούμε κατά 30 χιλιόμετρα και θα πάμε στην Αγχίαλο, εφόσον θεωρείται ότι επιχειρησιακά θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, γιατί έχουμε και τη Θεσσαλονίκη βορειότερα», είπε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, μιλώντας νωρίτερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Τουρνάς, οι περιοχές που θα εγκατασταθούν οι πρώτες Βάσεις Ετοιμότητας και Επιφυλακής, επελέγησαν με κριτήρια την επισκεψιμότητα στους ορεινούς όγκους, τον αριθμό των ατυχημάτων που δηλώνονται στην Πυροσβεστική, τις επιχειρήσεις όπου καλείται το Πυροσβεστικό Σώμα να επέμβει αλλά και το πού βρίσκονται τα υφιστάμενα αεροδρόμια.
Ο νησιωτικός χώρος, όπως είπε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα συνεχίσει να στηρίζεται στα υφιστάμενα μέσα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης που και σήμερα συντρέχει σε τέτοια περιστατικά.
Η δαπάνη του Εθνικού Μηχανισμού
Ο Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης ”Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος”, θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη εκπλήρωση της αποστολής του Πυροσβεστικού Σώματος, για έρευνα και διάσωση στο χερσαίο χώρο, ανέφερε παράλληλα χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς.
«Ο Μηχανισμός αυτός δεν θα έχει αποστολή τη διάσωση μόνο των ορειβατών και φυσιολατρών, αλλά και τη διάσωση κατοίκων των ορεινών όγκων», είπε ο κ. Τουρνάς που για δεύτερη φορά, υπογράμμισε ότι η δαπάνη για συνδρομή του Εθνικού Μηχανισμού θα βαρύνει αποκλειστικά το κράτος, και δεν θα πληρώνει ο πολίτης που βρίσκεται σε κίνδυνο, για τις ανάγκες διάσωσης και αεροδιακομιδής του.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητείται το σχετικό σχέδιο νόμου, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς επισήμανε εξάλλου ότι:
– Θα είναι διακριτοί οι ρόλοι του νέου μηχανισμού, με το ΕΚΑΒ και το ΕΚΣΕΔ (Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης). Ο ρόλος του ΕΚΣΕΔ έχει να κάνει με την έρευνα και διάσωση στο θαλάσσιο χώρο και με την αντιμετώπιση κυρίως ναυτικών και αεροπορικών ατυχημάτων. Το ΕΚΣΕΔ διαθέτει, για την άσκηση του ρόλου του, τα πλωτά μέσα του λιμενικού και τα εναέρια μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας. Στους υψηλούς ορεινούς όγκους καταλληλότερο μέσο, για τις ανάγκες αεροδιάσωσης, είναι το ελικόπτερο. ΤΟ ΕΚΑΒ έχει ρόλο στη δευτερογενή διακομιδή.
– Η ευθύνη για την έρευνα και διάσωση στο χερσαίο χώρο εμπίπτει στην αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος. Για την εκπλήρωση της αποστολής του διαθέτει τις πυροσβεστικές υπηρεσίες και τις ΕΜΑΚ στην επικράτεια.
– Το Πυροσβεστικό Σώμα επεμβαίνει για τη διάσωση κάθε ανθρώπου που βρίσκεται σε κίνδυνο στο χερσαίο χώρο (ορεινοί όγκοι, σπηλιές, χαράδρες, ποτάμια, λίμνες). Στις περιπτώσεις που χρειάζεται διακομιδή, είναι αναγκασμένο να καλέσει το ΕΚΣΕΔ για να συνδράμει με τα δικά του μέσα, όμως, όπως συνέβη στην περίπτωση του άτυχου Θεοχαρόπουλου.
– Δεν θα πάψει να υφίσταται η σχέση του Πυροσβεστικού Σώματος με το ΕΚΣΕΔ και το ΕΚΑΒ. Μέχρι να δημιουργηθεί ο νέος μηχανισμός, θα συνεχίσει η άντληση δυνάμεων από το ΕΚΣΕΔ, όποτε προκύπτει ανάγκη διάσωσης στο χερσαίο χώρο.
«Το να στήσεις έναν τέτοιο μηχανισμό, είναι διαδικασία χρονοβόρα. Θα πρέπει να αγοραστούν τα κατάλληλα ελικόπτερα, ώστε να επεμβαίνουν στους ορεινούς όγκους και οπουδήποτε απαιτηθεί στο χερσαίο χώρο», είπε ο κ. Τουρνάς και επισήμανε ότι θα προηγηθούν προδιαγραφές, μελέτες, διεθνής διαγωνιστική διαδικασία. Όταν ευδοκιμήσει ο διαγωνισμός, θα πρέπει να συναφθούν συμβάσεις, να αρχίσει η παραγωγή και να ακολουθήσει η διάθεση των μέσων, τα οποία δεν είναι έτοιμα στην αγορά. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση πιλότων, μηχανικών, γιατρών και λοιπών ειδικοτήτων.
Μέχρι την αγορά των εναέριων μέσων και προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα ο μηχανισμός, με το νομοσχέδιο εισάγεται μεταβατική διάταξη, για να υποστηριχθεί το πυροσβεστικό σώμα στην εκτέλεση της αποστολής του. Προβλέπεται η σύναψη συμβάσεων για την παροχή υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης με εναέρια ιδιωτικά μέσα και προσωπικό (μέλη πληρώματος, χειριστές, τεχνικοί, διασώστες, ορειβάτες και υγειονομικό προσωπικό) καθώς και για τη μίσθωση των αναγκαίων εναέριων μέσων έρευνας και διάσωσης.
Ακόμη, όπως έκανε γνωστό, αποκλείστηκε η λύση ασφαλιστικού πακέτου, για την κάλυψη της δαπάνης που απαιτεί η υλοποίηση της αποστολής του Μηχανισμού. «Αποφασίστηκε η ανάληψη αυτής της υποχρέωσης, εξ ολοκλήρου, από το κράτος. Η δε παροχή αυτής της υπηρεσίας προς κάθε πολίτη, θα είναι εντελώς δωρεάν», είπε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ξεκαθάρισε: «Δεν τίθεται θέμα για κάποιον που θα κινδυνεύσει και θα πάμε να τον σώσουμε ότι θα τον βάλουμε να πληρώσει τις διαδικασίες διάσωσης του ή τις διαδικασίες αεροδιακομιδής του».
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Τουρνά, ο ρόλος της ΕΜΑΚ παραμένει ο ίδιος, όπως αυτός περιγράφεται στο Προεδρικό Διάταγμα για τη σύστασή της. Ακόμη, υπάρχει σχέδιο για τη σταδιακή ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, με προσλήψεις και μέσα, ενώ ανοιχτός θα είναι ο σχεδιασμός για τα σημεία που θα εγκατασταθούν οι Βάσεις Ετοιμότητας και Επιφυλακής.
Βασίλης Λούπας