ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – «Φρένο» στα φωτοβολταϊκά στο Ζαγόρι

Την ξεκάθαρη θέση πως δεν μπορεί να τύχει θετικής αντιμετώπισης καμία πρωτοβουλία, που μπορεί να δημιουργήσει προβληματισμό στην Unesco, εξέφρασε από τα Γιάννενα η Λίνα Μενδώνη

 

«Φρένο» στα σχέδια της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων ή άλλου επενδυτή, για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Πάρκων στο Ζαγόρι, έβαλε από τα Γιάννενα όπου βρέθηκε, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Πέμπτης στο πλαίσιο των επισκέψεων και συσκέψεων με τοπικούς φορείς και παράγοντες, η κα Μενδώνη βρέθηκε στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου αρχικά έγινε αποδέκτης της πρόσφατης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ζαγορίου από τον δήμαρχο Γιώργο Σουκουβέλο.

Στην αντιφώνησή της η κα Μενδώνη είπε, ότι αν και γνωρίζει πως ίσως στεναχωρήσει κάποιους, η θέση του υπ. Πολιτισμού είναι πως δε μπορεί να δώσει έγκριση, όχι μόνο στη συγκεκριμένη, αλλά σε καμία παρόμοια επένδυση στην περιοχή του Ζαγορίου ενόψει της αξιολόγησης του φακέλου για την ένταξη στην Unesco.

Το ίδιο υποστήριξε και λίγο αργότερα, όταν ρωτήθηκε από το Ioannina TV σχετικά και με τη θέση του υπουργείου Πολιτισμού στην υπόθεση, αλλά και σε σχέση με τη διαφορετική θέση, που εξέφρασε προ ημερών ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σκρέκας από το βήμα της Βουλής, κάνοντας λόγο για δυνατότητα εγκατάστασης των ΦΒ και στο Ζαγόρι και σε άλλες περιοχές, με όρους και κριτήρια.

«Όταν έχει κατατεθεί η υποψηφιότητα του Ζαγορίου για ένταξη στα Πολιτιστικά Τοπία της Unesco, το υπουργείο οφείλει να εξασφαλίσει όλες τις δυνατότητες ενίσχυσης της υποψηφιότητας. Έτσι, όποια παρέμβαση δημιουργεί πρόβλημα ή έστω προβληματισμό στους κριτές για την ένταξη του Ζαγορίου δε μπορεί να τύχει θετικής αντιμετώπισης από το υπουργείο. Προφανώς, υπάρχει συνεννόηση στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση άλλωστε πιστεύει, ότι οι ΑΠΕ είναι ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Ειδικά όμως για το Ζαγόρι, ως πολιτιστικό αγαθό, το υπουργείο Πολιτισμού έχει την κύρια αρμοδιότητα. Δεν υπάρχει καμία διγλωσσία στο θέμα αυτό. Την υποψηφιότητα άλλωστε του Ζαγορίου την ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης», ανέφερε η κα Μενδώνη.

Την ικανοποίησή του για τις δημόσιες δεσμεύσεις της κας Μενδώνη εξέφρασε με δικές του δηλώσεις ο δήμαρχος Ζαγορίου κ. Σουκουβέλος.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι η κα Μενδώνη αναφέρθηκε και στη δεύτερη πρόταση ένταξης στην Unesco, που έχει ηπειρωτικό χρώμα και είναι η ένταξη των χρηστηρίων ελασμάτων της Αρχαίας Δωδώνης στο πρόγραμμα «Μνήμη του κόσμου».