Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ

Παρά τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, οι φορολογούμενοι φαίνεται ότι προσπαθούν να παραμείνουν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως αυτό δείχνουν τα στοιχεία των πληρωμών σε φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και Επιστρεπτέα Προκαταβολή.
Με βάση τα δεδομένα που έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών έως τώρα, ήδη στα κρατικά ταμεία έχουν εισρεύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, που αντιπροσωπεύει το 47,5% του συνολικού ποσού που έχει βεβαιωθεί.
Δηλαδή από τα 2,26 δισ. ευρώ που έχουν βεβαιωθεί, έχει ήδη εισπραχθεί 1,077 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 800 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία μόνο τον Μάιο οπότε και ξεκίνησε η καταβολή του ΕΝΦΙΑ.
Αντίστοιχα ικανοποιητικά είναι και τα πρώτα στοιχεία για τις πληρωμές από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Από τα 2,9 δισ. ευρώ που αναμένει το Δημόσιο να εισπράξει, 210.170 ΑΦΜ έχουν καταβάλει 241 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 71.590 ΑΦΜ (δηλαδή το 1/3) έχουν προχωρήσει στην εφάπαξ εξόφληση του ποσού που έπρεπε να επιστρέψουν, κερδίζοντας την επιπλέον έκπτωση 15% με το ποσό που αντιστοιχεί να ανέρχεται σε 42 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σε εξίσου ικανοποιητικό επίπεδο φαίνεται όμως ότι κινούνται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, και οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος…
(A.)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ