Από τα μέσα Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει η διαδικασία του εμβολιασμού και από τους ιδιώτες παιδιάτρους με τέσσερις παιδιάτρους στην περιοχή, τρεις στα Ιωάννινα και ένας στην Ελεούσα να διενεργούν τους εμβολιασμούς παιδιών 5-11 ετών και εφήβων 11-17 ετών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η διαδικασία του εμβολιασμού είναι δωρεάν ανεξάρτητα από το αν ο παιδίατρος παρακολουθεί ή όχι το κάθε παιδί, όπως επίσης δωρεάν είναι και η επίσκεψη.
Η λίστα των παιδιάτρων που πραγματοποιούν εμβολιασμούς παιδιών κάθε ηλικίας είναι διαθέσιμη και εύκολα προσβάσιμη σε κάθε πολίτη, μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.
Ωστόσο, και σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, η αρχή της διαδικασίας του εμβολιασμού από τους ιδιώτες παιδιάτρους έγινε με καθυστέρηση καθώς είχε προαναγγελθεί για την περίοδο των Χριστουγέννων, ξεκίνησε όμως στις 17 Ιανουαρίου και έτσι στο μεσοδιάστημα, αρκετά από τα παιδιά που είχαν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους για τις διακοπές των Χριστουγέννων, νόσησαν και κάποια άλλα ήδη νοσούν, όπως εξήγησε η Σοφία Φίνου, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ιωαννίνων και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης.
«Η διστακτικότητα εξακολουθεί να υπάρχει σε αρκετούς γονείς, όχι όμως σε βαθμό άρνησης ή αντίστασης. Οι περισσότεροι και αυτό είναι το ενθαρρυντικό της υπόθεσης, φιλτράρουν τις πληροφορίες που φτάνουν σε αυτούς και εμπιστεύονται τους παιδίατρους για τα παιδιά τους. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό των παιδιών και από τους γονείς φυσικά για να θωρακίσουν τα παιδιά τους απέναντι στον ιό, παράλληλα όμως και από τα ίδια τα παιδιά που θέλουν να εμβολιαστούν για α επιστρέψουν στην κανονικότητά τους, το συντομότερο», ανέφερε η κα Φίνου.
Πρόσθεσε ακόμη, πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία, όμως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γίνεται αυξημένο testing κυρίως για τον εντοπισμό ασυμπτωματικών που νοσούν.
Η συμπτωματολογία στα παιδιά
Παράλληλα, αν υπάρχει κάτι επίσης θετικό σε όλη αυτήν την κατάσταση και στη νόσηση των παιδιών είναι ότι η πλειονότητα των παιδιών που νοσεί παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία, ενώ το 1/3 των παιδιών που νοσούν, είναι ασυμπτωματικοί.
Ωστόσο, η κα Φίνου επέμεινε στη διαρκή προσπάθεια του ελέγχου των παιδιών από τους παιδιάτρους, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της εμφάνισης post – covid ή long – covid συμπτωμάτων.
«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να ελέγχουμε εάν υπάρχουν κάποια υπολείμματα από τη νόσηση, όπως είναι το λαχάνιασμα, η ταχυκαρδία, η ατονία ή η μυική αδυναμία και η δυσκολία να επανέλθει το παιδί στις αθλητικές δραστηριότητες. Σε μεγάλο βαθμό όμως τα παιδιά, ακόμη και αυτά των μικρών ηλικιών, δείχνουν αξιοθαύμαστη πειθαρχία και προσαρμοστικότητα, τηρούν με μεγάλη σχολαστικότητα τα ατομικά μέτρα υγιεινής και πολλές φορές «βάζουν τα γυαλιά» σε εμάς τους μεγαλύτερους», ανέφερε η κα Φίνου.
Η χθεσινή ενημέρωση
«Με την Όμικρον μπορεί να έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά τα περιστατικά σοβαρής νόσου και θανάτου είναι χαμηλά. Πληρώνουμε ακόμα την επικράτηση της Δέλτα, που θεωρείται η πιο σοβαρή παραλλαγή που είχαμε, αλλά και των ανεμβολίαστων, που συνεχίζουν να αρνούνται», τόνισε εξάλλου, χθες, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
«Είναι αξιοθαύμαστος ο πλούτος των γνώσεων που έχουν συγκεντρωθεί αυτό το διάστημα για την Όμικρον, μόλις σε 2 μήνες», είπε. «Η αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης για την αποτροπή των λοιμώξεων είναι στο 50%», είπε για να προσθέσει ότι «το 50% είναι κριτήριο -σύμφωνα με τον FDA- χαρακτηρισμού ενός εμβολίου ως αποτελεσματικό».
«Η χορήγηση της 3ης δόσης προλαμβάνει το θάνατο σε ποσοστό 95%», πρόσθεσε και επισήμανε ότι «και με την Όμικρον, με την 3η δόση επιτυγχάνονται ποσοστά που είχαμε και για την Δέλτα». Αναφερθείσα στα συμπεράσματα τριών μελετών, «με 3 δόσεις η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 83%-90% για την Όμικρον».
Η κ. Θεοδωρίδου έκανε αναφορά και σε έρευνες που αφορούν στο long covid, με τα συμπτώματα που εντοπίστηκαν να αφορούν: κόπωση, αδυναμία άσκησης, δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια όσφρησης, γεύσης, πρόβλημα στη διανοητική λειτουργία.«Άτομα με δύο δόσεις έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτό το σύνδρομο», δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου.
Όσον αφορά στην 4η δόση, είπε ότι οι επιστήμονες εμφανίζονται σκεπτικοί, λέγοντας ότι «οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική».
Τα στατιστικά του εμβολιασμού
Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 4.880.000 εμβολιασμοί 3ης δόσης, ενώ υπάρχουν 200.000 πολίτες που έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους.
Συνολικά, το 87,2% των δικαιούχων της αναμνηστικής δόσης, είτε έχει εμβολιαστεί είτε έχει προγραμματίσει τον εμβολιασμό. Περισσότεροι από 7.330.000 συμπολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.