ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΠΕΙΡΟΥ – Απαντήσεις με στοιχεία για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Σώματος, ο Αλ. Καχριμάνης, απάντησε για την Μονάδα ΑΣΑ, για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης και για το τέλος ταφής

 

Αναλυτικά, με στοιχεία, αλλά και αιχμές, απάντησε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο κ. Καχριμάνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, απάντησε στους ισχυρισμούς όχι μόνο εκείνων που περιλαμβάνονται στην επίκαιρη ερώτηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», αλλά και όσων διατυπώνονται κυρίως από το Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ Ηπείρου.

Η επίκαιρη ερώτηση της παράταξης είχε επίκεντρο τα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των δήμων για τη διαχείριση των απορριμμάτων και σε αυτό το πλαίσιο τοποθετήθηκε ο περιφ. σύμβουλος Γ. Πρέντζας.

Στην απάντησή του ο κ. Καχριμάνης απάντησε σε όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων από τις διεκδικήσεις του αναδόχου του εργοστασίου, τις οποίες χαρακτήρισε ανύπαρκτες και αστήρικτες. Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι σήμερα και επειδή δεν έχει καταθέσει ούτε ένα σχετικό έγγραφο, η Περιφέρεια Ηπείρου κατέθεσε στο Διαιτητικό Δικαστήριο ανταίτηση λογοδοσίας και επίδειξης εγγράφων.

«Στη διαδικασία της διαιτησίας οι υπεύθυνοι της εταιρείας επιχείρησαν να εμπλέξουν την Περιφερειακή Αρχή σε περίεργα παιχνίδια, ψευδορκώντας. Η αντίδρασή μου ήταν αυτή που έπρεπε. Τα «μάζεψαν» λέγοντας πως τα είπαν εκ παραδρομής. Δεν ξέρω αν έχουν καταλάβει ορισμένοι πως το πολιτικό παρελθόν τους δεν τους νομιμοποιεί να ασκούν πολιτικές στην Ήπειρο. Έχω ζητήσει την απομάκρυνση του διευθύνοντα συμβούλου και του αναπληρωτή του, για το καλό του έργου. Στην Ήπειρο η εταιρεία ήρθε να επεξεργαστεί τα σκουπίδια, τηρώντας τις συμφωνίες, και τίποτε παραπάνω. Και εγώ η εντολή που πήρα από τους Ηπειρώτες είναι να εκπροσωπώ τα συμφέροντά τους και όχι τα συμφέροντα της εταιρείας. Αν έκανα «τα στραβά μάτια», όπως θα βόλευε ορισμένους, μέλι – γάλα θα ήταν οι σχέσεις μας», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.

Αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ και αιχμές για ΣΜΑ

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης με το εργοστάσιο, μία διαδικασία όμως για την οποία η αρμοδιότητα ανήκει στον ΦοΔΣΑ.

«Όσοι εκπροσωπούμε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί στις δηλώσεις μας, γιατί ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε βάρος των συμφερόντων των Ηπειρωτών. Το επισημαίνω, γιατί στη διαδικασία της Διαιτησίας η εταιρεία για να ενισχύσει τις διεκδικήσεις της σε βάρος των συμφερόντων της Ηπείρου, επικαλέστηκε και ισχυρισμούς του ΦοΔΣΑ», ανέφερε ο περιφερειάρχης.

Το περισσότερο ενδιαφέρον σκέλος ωστόσο της τοποθέτησης του κ. Καχριμάνη ήταν εκείνο, που αφορούσε στην προοπτική λειτουργίας των ΣΜΑ και στην παράνομη διαδικασία που ακολουθούν κάποιοι δήμοι ακόμη και σήμερα που δε μεταφέρουν τα απορρίμματα στο εργοστάσιο, αλλά στον ΧΥΤΥ Βλαχέρνας.

«Η περιφέρεια Ηπείρου που ανέλαβε με την Προγραμματική να παραδώσει τους ΣΜΑ προνόησε  με την ένταξη του έργου  να θεσμοθετηθούν και 45 θέσεις εργασίας ως μόνιμο προσωπικό του ΦΟΔΣΑ. 21 οδηγοί και 24 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων (εργατοτεχνικό προσωπικό). Η αμοιβή έχει φιξαριστεί σε 20.000 ευρώ το άτομο ετησίως, δηλαδή 1.500 ευρώ το μήνα. Επίσης με προϋπολογισμένες όλες τις δαπάνες, το τέλος εισόδου σε κάθε ΣΜΑ έχει ορισθεί δεσμευτικά από 18 έως 21 ευρώ.

Δε νομίζω, ότι είναι τυχαίο, ότι αυτοί που δεν μεταφέρουν τα απορρίμματα στο εργοστάσιο είναι δήμοι που υπάγονται σε συγκεκριμένο ΧΥΤΥ, αυτόν της Βλαχέρνας.  Μάλιστα, το τέλος εισόδου  σε αυτόν τον ΧΥΤΥ ανέρχεται σε 18,50 ευρώ τον τόνο, όταν στο Ελληνικό που η σύμβαση έχει υπογραφεί με την Περιφέρεια ανέρχεται σε 12,50 ευρώ τον τόνο. Να επισημάνω ότι ο ΧΥΤΥ Βλαχέρνας έχει χρηματοδοτηθεί για επέκταση με τον όρο να δέχεται μόνο υπόλειμμα. Έχουμε ενημερώσει και την εταιρία που τον διαχειρίζεται και τους δήμους που μεταφέρουν τα σκουπίδια εκεί,  ότι είναι παράνομη η μεταφορά τους και ότι παραβιάζουν την περιβαλλοντική νομοθεσία και τη σύμβαση. Ζητήσαμε στοιχεία από τον ΦΟΔΣΑ για τις ποσότητες των σκουπιδιών που μεταφέρονται σε αυτόν τον ΧΥΤΥ. Παρότι έχει υποχρέωση να τις χορηγήσει, αρνείται  να το κάνει. Κάποια στιγμή θα πρέπει να εξηγήσει και το «γιατί».

Για το τέλος ταφής

Από την άλλη ο κ. Καχριμάνης, ανέφερε πως η Περιφέρεια Ηπείρου θα σταθεί αρωγός, στην περίπτωση που η Ήπειρος με ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, διεκδικήσει τη μείωση, ακόμη και την κατάργηση του τέλους ταφής απορριμμάτων.

Καταλήγοντας, ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε και στο ότι κανείς Ηπειρώτης δεν επιβαρύνεται με το κόστος της μεταφοράς του υπολείμματος από το εργοστάσιο, ζητώντας από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση, αν είναι ή όχι συμφέρουσα η τιμή που πέτυχε η Περιφέρεια έναντι εκείνης που είχε ο ΦοΔΣΑ για το ίδιο αντικείμενο.

«Είναι συμφέρουσα ή όχι η τιμή μεταφοράς που πέτυχε η Περιφέρεια με 0,158 ευρώ το τονοχιλιόμετρο και με δημόσια χρηματοδότηση, έναντι 0,229 ευρώ που θα ίσχυε αν η μεταφορά γινόταν με τη σύμβαση του ΦΟΔΣΑ και από την τσέπη των πολιτών;

Για τη μεταφορά και την επεξεργασία των απορριμμάτων οι δήμοι εισπράττουν δημοτικά τέλη  από τους δημότες τους.  Κι εδώ συμβαίνει το εξής  παράδοξο: Κάποιοι δήμοι ενώ τα εισπράττουν, δεν τα αποδίδουν.

Κι εδώ έχουμε τέσσερις κατηγορίες:

Δήμοι που είναι απόλυτα συνεπείς: Ιωαννιτών, Ζίτσας, Κόνιτσας, Πωγωνίου, Ζαγορίου, Βορείων Τζουμέρκων, Πρέβεζας, Φιλιατών και  Σουλίου.

Δήμοι που  μεταφέρουν στο εργοστάσιο, αλλά έχουν υιοθετήσει το δόγμα «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω».

Δήμοι που δεν τα μεταφέρουν ούτε πληρώνουν, αλλά επιμένουν να ενεργούν παράνομα και να τα μεταφέρουν σε συγκεκριμένο ΧΥΤΥ. Μάλιστα αν κάνει κανείς τον λογαριασμό μπορεί αυτοί οι δήμοι να τα πληρώνουν σε βάρος των δημοτών τους πολύ πιο ακριβά σε σχέση με αυτούς που τα μεταφέρουν στο εργοστάσιο.

Δήμοι που μεταφέρουν ένα μέρος των απορριμμάτων τους στο εργοστάσιο και το μεγαλύτερο μέρος το μεταφέρουν στο ΧΥΤΥ Βλαχέρνας.

Επομένως ακόμη και αν η Περιφέρεια είχε την αρμοδιότητα, θα έπρεπε να «επιβραβεύσουμε» τους ασυνεπείς δήμους, που εισπράττουν και δεν πληρώνουν, σε βάρος εκείνων που είναι συνεπείς. Αυτό ούτε λογικό, ούτε δίκαιο, ούτε τίμιο είναι».