Σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για αυστηροποίηση των ελέγχων και κυρίως για απόδοση ευθυνών και καταδίκες, έστειλε από τα Γιάννενα, ο υπουργός, Γ. Γεωργαντάς – Εγκαινιάστηκε η Μονάδα Έρευνας Ποιότητας Γάλακτος – Σε λειτουργία ο Σταθμός Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στην Κακαβιά
Αισιόδοξος ότι το μεγάλο στοίχημα αναβάθμισης του πρωτογενούς τομέα μπορεί να γίνει πράξη, δήλωσε από τα Γιάννενα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στην περιοχή.
Στα εγκαίνια του Εργαστηρίου Ελέγχου Γάλακτος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι είναι καθήκον της πολιτείας, μέσω της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών και συστημάτων, να αξιοποιήσει τις σύγχρονες υποδομές και το άρτια καταρτισμένο προσωπικό για να ενισχυθούν οι έλεγχοι στην αγορά και να προστατευθούν τα ελληνικά προϊόντα και οι Έλληνες παραγωγοί.
«Κανείς δεν δικαιούται να νοθεύει τα ποιοτικά προϊόντα και το μόχθο του πρωτογενούς τομέα μας. Η διαδικασία ελέγχων πρέπει να γίνεται με ταχύτητα και διαφάνεια», επισήμανε ο κ. Γεωργαντάς.
Ο υπουργός, τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας και ιδίως της υπαίθρου, ενώ, παράλληλα, σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη χωρίς αυτόν.
Σε ό,τι αφορά στο έργο που γίνεται στη Γαλακτοκομική Σχολή, είπε ότι «παντρεύει» τους παραδοσιακούς τρόπους με τις νέες τεχνολογίες. Αναφερόμενος στα νέα συστήματα ελέγχου που εφαρμόζουν τα εργαστήρια της Σχολής είπε, ότι μέσω της διαλειτουργικότητας, θα αξιοποιηθούν για ενίσχυση των ελέγχων στην αγορά.
«Όπου υπάρχει περίπτωση νοθείας θα την εντοπίζουμε», δήλωσε με κατηγορηματικότητα, ο υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης. Πεποίθηση του κ. Γεωργαντά είναι ότι, μέσα από τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, ο πρωτογενής τομέας μπορεί να βγει αναγεννημένος. Και εξέφρασε τη βούλησή του, ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να ενισχύσει την παραγωγή και να προστατεύσει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.
Ακόμα, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των παραγωγών και ανακοίνωσε ότι, τις επόμενες ημέρες, θα ανακοινωθεί και ο τρόπος στήριξης των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών, καθώς με βάση τον τζίρο του 2021 θα διατεθούν άνω των 45 εκατ. ευρώ.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην αγορά τόνισε ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών, καθώς αξιοποιείται η εγχώρια παραγωγή και γίνονται εισαγωγές από εναλλακτικές αγορές.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ καθηγητής κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, κατά την τελετή των εγκαινίων, δήλωσε ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί διαχρονικά το στήριγμα του ελληνισμού και έδωσε έμφαση στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης που υλοποιεί το υπουργείο, αλλά και στους στοχευμένους ελέγχους που γίνονται με βάση τα εργαστήρια του ΕΛΓΟ.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης χαρακτήρισε τους ελέγχους του ΕΛΓΟ αιχμή του δόρατος της προσπάθειας, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για την πολιτική και τις δράσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τη διαφύλαξη της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων. Τα εγκαίνια της Μονάδας Έρευνας – Ποιότητας Γάλακτος
Παράλληλα, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο κ. Γεωργαντάς είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και της Μονάδας Έρευνας Ποιότητας Γάλακτος που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Η Μονάδα Έρευνας Ποιότητας Γάλακτος ουσιαστικά αποτελεί ένα νέο σύστημα έρευνας, το οποίο στηρίζεται στις σύγχρονες τεχνολογίες και στην επιστημονική γνώση, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη σύγχρονη κτηνοτροφία και βιομηχανική παραγωγή.
Η Μονάδα στηρίζεται στις σύγχρονες τεχνολογίες και την επιστημονική γνώση με στόχο τη δημιουργία ενός υγιούς και αποτελεσματικού συστήματος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη σύγχρονη κτηνοτροφία και τη βιομηχανική παραγωγή. Η λειτουργία της Μονάδας φιλοδοξεί να συνδέσει την ακαδημαϊκή έρευνα με την πρωτογενή παραγωγή, τη βιομηχανία τροφίμων και την τοπική παράδοση, με μία σειρά δράσεων.
Για το στόχο της Μονάδας και το ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΛΓΟ Δήμητρα μίλησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Σέρκος Χαρουτουνιάν, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης.
Ο κ. Γεωργαντάς εξέφρασε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να διαφυλάξει με κάθε τρόπο τα ΠΟΠ προϊόντα και νε ενισχύσει την έρευνα σε όλα τα επίπεδα.
Ο Σταθμός Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στην Κακαβιά
Εν τω μεταξύ, πραγματικότητα αποτελεί και η λειτουργία του Σταθμού Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στην Κακαβιά δεν είναι ψέμα, αλλά πραγματικότητα.
Σε ένα πλήρως ανακαινισμένο κτίριο, που παραχωρήθηκε από την περιφέρεια Ηπείρου, λειτουργεί ο Σταθμός Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, που εγκαινιάστηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά.
Στις εγκαταστάσεις του Σταθμού διενεργούνται με βάση σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι στο σύνολο των νωπών προϊόντων που εισάγονται στην Ελλάδα από τη γειτονική Αλβανία, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητάς τους και της υγείας των καταναλωτών.
Μετά την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων, ο κ. Γεωργαντάς ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις όπου ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο του Σταθμού κ. Ρούκο για τον τρόπο λειτουργίας και τις δυνατότητες που έχει ο Σταθμός, στον οποίο απασχολούνται σήμερα 14 άτομα, αριθμός επαρκής όπως ανέφερε ο υπουργός, για να καλύπτονται οι υπηρεσίες και οι ανάγκες στη διαδικασία του ελέγχου. Ακολούθως ο κ. Γεωργαντάς, επισκέφθηκε το Συνοριακό Φυλάκιο στην Κακαβιά.
Το Δ.ΙΕΚ Τυροκομίας στη Βελλά
Εξάλλου, για την πολιτική δέσμευση του ιδίου και της κυβέρνησης συνολικά, να στηρίξει κάθε αντίστοιχη δραστηριότητα και πρωτοβουλία, όπως αυτή που υλοποιεί η Μητρόπολη Ιωαννίνων στη Βελλά με τη συνεργασία που έχει αναπτύξει και τη λειτουργία του ΔΙΕΚ Τυροκομίας, ενημέρωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γεωργαντάς τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμο.
Οι πρότυπες εγκαταστάσεις του τυροκομείου στη Βελλά ήταν ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του κ. Γεωργαντά το πρωί της Παρασκευής και εκεί είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την καθετοποιημένη μονάδα που συνδυάζει παράλληλα και την εκπαιδευτική διαδικασία, με τη συνεργασία με το ΔΙΕΚ Ιωαννίνων. «Το μέλλον βρίσκεται στον πρωτογενή τομέα», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, απευθυνόμενος στους σπουδαστές του ΔΙΕΚ.
Στις εγκαταστάσεις της φοιτούν 26 τυροκόμοι και 30 μελισσοκόμοι, ενώ υπάρχουν τμήματα αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών, σχολή κρέατος και αμπελουργίας – οινολογίας.
Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων ευχαρίστησε τον κ. Γεωργαντά για την επίσκεψή του, επισήμανε ότι όλες οι εγκαταστάσεις και τα προϊόντα που παράγονται είναι πιστοποιημένα και τόνισε ότι, μέσω της Ακαδημίας και των τμημάτων που λειτουργούν, δίνεται η δυνατότητα στους νέους να μείνουν στον τόπο τους.
Ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι, μέσω των Σχολών, συνδέεται η πρωτογενής παραγωγή με την κατάρτιση και την εκπαίδευση, την οποία, όπως δήλωσε, είναι αποφασισμένος να ενισχύσει, καθώς απέχουμε από τα ευρωπαϊκά επίπεδα. Τόνισε ότι, μέσα από την κατάρτιση και εκπαίδευση των νέων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, μπορεί να ενισχυθεί η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας.
Τον κ. Γεωργαντά συνόδευσαν στην περιοδεία του σε Κακαβιά και Βελλά, ο υφυπουργός Αγρ. Ανάπτυξης Γ. Στύλιος, η Γ.Γ Χριστιάνα Καλογήρου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης και η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου
Μια ημέρα πριν, την Πέμπτη το απόγευμα, ο κ. Γεωργαντάς από την Περιφέρεια Ηπείρου, όπου βρέθηκε, έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην κτηνοτροφία και στον πρωτογενή τομέα.
Σε δηλώσεις του, κατά τη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής περιφέρειας και η κυβέρνηση τον στήριξε, τον στηρίζει και θα συνεχίσει να τον στηρίζει με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, με στόχο να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος παραγωγής.
«Προχωρούμε σε μια αποφασιστική αντιμετώπιση της κρίσης», είπε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε ότι, ήδη, υλοποιούνται μέτρα ύψους 200 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα και αναμένεται η καταβολή ενίσχυσης επί συγκεκριμένου ποσοστού, επί του τζίρου του προηγουμένου έτους, σε κτηνοτρόφους, για την αγορά ζωοτροφών.
Απαντώντας σε ερώτηση ήταν κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ζήτημα επισιτιστικής κρίσης, καθώς και αποθέματα υπάρχουν αλλά και εισαγωγές γίνονται από εναλλακτικές αγορές. Όπως είπε, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τους αγρότες να αυξήσουν την παραγωγή τους.
Ο κ. Καχριμάνης χαρακτήρισε τιμή για την Ήπειρο το γεγονός ότι ο κ. Γεωργαντάς ξεκίνησε από τα Ιωάννινα τις περιοδείες του στην περιφέρεια και παρέδωσε στον ΥπΑΑΤ υπόμνημα με τα προβλήματα της περιοχής.
Στη σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου συμμετείχε και ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Σταύρος Καλογιάννης. Κατά την επίσκεψή του στην Περιφέρεια ο κ. Γεωργαντάς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μελισσοκόμων Ελλάδας, Τάσο Ποντίκη, με εκπροσώπους των Χοιροτρόφων Ηπείρου, Αριστείδη Έξαρχο και Κώστα Χρήστου, τον Πρόεδρο και τον Διευθυντή του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, Χάρη Λιούρη και Βασίλη Μήτσιο και εκπροσώπους του Συλλόγου Μετακινουμένων Κτηνοτρόφων, Γιάννη Δεκόλη και Άγγελο Φούκα.
Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων
Τα θέματα του πρωτογενούς τομέα και η ανάγκη ενίσχυσής του βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά τον οποίο υποδέχθηκε στο γραφείο του.
Η συνάντηση έγινε σε μία συγκυρία όπου αναδεικνύεται η ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής, κτηνοτροφικής και πτηνοτροφικής παραγωγής της χώρας.
Στο Δήμο Ιωαννιτών υπάρχουν δεκάδες μονάδες του αγροτικού κλάδου παράγοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας.
Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι από τους πυλώνες της τοπικής οικονομίας και το διάστημα αυτό είναι αντιμέτωπος με προβλήματα που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής και απειλούν την συνέχιση των δραστηριοτήτων.
Ο Υπουργός από την πλευρά του επανέλαβε την απόφαση για στήριξη του κλάδου και με μέτρα πέραν αυτών που ήδη έχουν ανακοινωθεί.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα.
Η συνάντηση στην ΠΕΔ Ηπείρου
Ακόμη, συνάντηση στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Χρήστο Ντακαλέτση, είχε λίγο μετά την άφιξή του στα Ιωάννινα, το απόγευμα της Πέμπτης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Ντακαλέτσης υποδεχόμενος τον υπουργό, τον ευχαρίστησε θερμά για την πρωτοβουλία του να ακούσει από τους εκπροσώπους των Δήμων της Ηπείρου τα προβλήματα που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου του.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου δεν έμεινε ωστόσο στα αμιγώς αυτοδιοικητικά θέματα αλλά με την επίδοση ενός αναλυτικού υπομνήματος, παρέθεσε τα σημαντικότερα προβλήματα των παραγωγών της Ηπείρου, ζητώντας την οικονομική και θεσμική στήριξη της πολιτείας, πριν να είναι πολύ αργά για τον κλάδο της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε σταθερή επικοινωνία, προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία τους, επ’ ωφελεία των Δήμων και των δημοτών της Ηπείρου.
Τα θέματα που έθεσε με το υπόμνημά του στον υπουργό, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου είναι τα εξής:
– Εξέταση της δυνατότητας ανακατεύθυνσης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για να προχωρήσει άμεσα ένα συγκροτημένο σχέδιο αλλαγής των παραγωγικών προτεραιοτήτων της χώρας και αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, ανάγκη που κατέστη εξαιρετικά επείγουσα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του κινδύνου ομαλής τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς με βασικές πρώτες ύλες.
– Κάλυψη της δυσθεώρητης αύξησης του κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία και πτηνοτροφία της χώρας.
Με την ΔΕΕΠ Ιωαννίνων
Τέλος, επίσκεψη στα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Ιωαννίνων πραγματοποίησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, συνοδευόμενος από τη Βουλευτή Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα και τη Γενική Γραμματέα Χριστιάνα Καλογήρου.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως τοπικά τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, τα οποία περιέγραψε αναλυτικά η πρόεδρος Λένα Σταμάτη και ο τομεάρχης Αγροτικού της ΔΕΕΠ Δημήτρης Τζιάλλας.
Ο κ. Γεωργαντάς αφού τόνισε ότι η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα ανέφερε ότι «στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους αγρότες» επισημαίνοντας ότι «πέρα από τα 200 εκατομμύρια που διατίθενται για πετρέλαιο και μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα θα υπάρξει και ενίσχυση για τις ζωοτροφές»
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ακόμη η αντιπρόεδρος της ΔΕΕΠ Τόνια Κορτζή, οι τομεάρχες Μιχάλης Τσάγκας και Κωνσταντίνος Λιόλιος και από την ΟΝΝΕΔ το μέλος της Κ.Ε. Θανάσης Μωρόγιαννης.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΠΑΣ