Σοκ και δέος προκαλούν οι προβλέψεις των αναλυτών για τις ανατιμήσεις που έρχονται, απόρροια της τρελής κούρσας σε πετρέλαιο, αέριο, ρεύμα και σιτηρά – Έτοιμη η κυβέρνηση για την εφαρμογή του μέτρου της «επιταγής ακρίβειας»
Νέος κύκλος ανατιμήσεων αναμένεται στην αγορά σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει μία τρελή κούρσα στο κόστος ενέργειας.
Ο φόβος ότι σύντομα θα δούμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ, μεγάλες αυξήσεις σε μία σειρά από βασικά αγαθά, όπως μακαρόνια, ρύζι, όσπρια κ.λπ. είναι υπαρκτός και όπως σημειώνουν παράγοντες της αγορές είναι μόνο η αρχή και ουδείς μπορεί να εκτιμήσει, πότε και που θα … σταματήσει η τρελή αυτή κούρσα.
Οι τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκονται πλέον σε έντονα ανοδικό κύκλο και ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει την επόμενη ημέρα. Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον έρχονται και οι αυξήσεις σε αγροτικά προϊόντα, όπως σιτάρι και καλαμπόκι, που φωτογραφίζουν αυξήσεις και μάλιστα σημαντικές σε μία σειρά προϊόντων.
Είναι προφανές ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι εφιαλτικό για την αγορά, αφού η μία αύξηση θα διαδέχεται την άλλη και μάλιστα χωρίς να είναι κανείς σε θέση να προβλέψει που και πότε θα σταματήσει αυτή η παράλογη κατάσταση.
Χθες, στην αγορά προκλήθηκε μία άνευ προηγουμένου τρελή κούρσα σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και σιτάρι καλαμπόκι.
Πιο συγκεκριμένα το πετρέλαιο άγγιξε τα 140 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει εν συνεχεία σε χαμηλότερα, δηλαδή στην περιοχή των 124 δολαρίων το βαρέλι. Εκ των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες θα δούμε την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να ίπταται πάνω τα 2 ευρώ το λίτρο, κάτι που αναμφίβολα θα παρασύρει τόσο το diesel κίνησης, όσο και το πετρέλαιο θέρμανσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, τόνισε ότι πολύ σύντομα η αμόλυβδη θα φτάσει τα 2,2 ευρώ μέση τιμή πανελλαδικά, όπως και στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην νησιωτική Ελλάδα ίσως αγγίξει και τα 2,5 ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν το δεύτερο κύμα ανατιμήσεων στο πετρέλαιο, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης πανελλαδικά ήταν στο 1,944 ευρώ το λίτρο, το diesel κίνησης στα 1,685 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,341 ευρώ.
Το ηλεκτρικό ρεύμα έκανε χθες ένα πραγματικό άλμα κατά 52,50% σε μία μόλις ημέρα και εκτινάχθηκε στα 426,90 ευρώ η μεγαβατώρα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους λογαριασμούς ρεύματος στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
Επίσης άλμα έκανε για μία ακόμη ημέρα η τιμή του φυσικού αερίου, που αφού προσέγγισε τα 350 ευρώ η μεγαβατώρα, υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα στα 215 ευρώ.
Οι τιμές έχουν φθάσει σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης των τιμών των τροφίμων το 2008, ξεπερνώντας τα υψηλά που συνέβαλαν στο ξέσπασμα της «Αραβικής Άνοιξης» πριν από μια δεκαετία.
Η «επιταγή ακρίβειας»
Με την προσδοκία στο μεταξύ να έχει «καθαρίσει» κάπως το σκηνικό του πολέμου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να λάβει στη συνέχεια τις αποφάσεις του για τα πρόσθετα μέτρα απορρόφησης μέρους των επιπτώσεων της πολεμικής ενεργειακής κρίσης.
«Θα πρέπει να νομοθετήσουμε μέσα στον Μάρτιο» αναφέρει κυβερνητική πηγή, όταν ερωτάται για την «επιταγή ακρίβειας» την οποία έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως για την «επιταγή» το επικρατέστερο σενάριο αφορά σε «αντιγραφή» του μοντέλου που ακολουθήθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με καταβολή επιδόματος 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑΜΕΑ καθώς και διπλό ΚΕΑ στους περίπου 250.000 δικαιούχους.
Το επίδομα Χριστουγέννων είχε χορηγηθεί σε περίπου 800.000 συνταξιούχους με ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.400 ευρώ με παράλληλο κριτήριο ακίνητης περιουσίας (έως 200.000 ευρώ). Για κάθε δικαιούχο, το ποσό των 250 ευρώ προσαυξανόταν κατά 50 ευρώ.
Αντίστοιχο επίδομα εξετάζεται και για περίπου 170.000 ΑΜΕΑ και τις οικογένειές τους.
Παράλληλα εκτιμάται πως με τη νέα τροπή των εξελίξεων, η Κομισιόν θα δει από άλλη σκοπιά το ελληνικό αίτημα για αύξηση της επιδότησης των ενεργοβόρων επιχειρήσεων από το 50% της επιβάρυνσης στο 75%. Το αίτημα αυτό είχε υποβληθεί από το υπουργείο Ενέργειας στην Κομισιόν ήδη από τον Φεβρουάριο, αλλά δεν είχε εγκριθεί καθώς θεωρήθηκε κρατική ενίσχυση. Τώρα όμως, η βεντάλια των κρατικών ενισχύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να ανοίξει και πάλι.