Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά ανοίγει η πόρτα επανεισόδου στις δομές υγείας ανεμβολίαστων υγειονομικών και αρνητών που είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας.
Το Γ’ Τμήμα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματική την παράταση μέχρι 31-12-2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας λόγω έλλειψης επαναξιολόγησης του μέτρου.
Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά ανοίγει η πόρτα επανεισόδου στις δομές υγείας ανεμβολίαστων υγειονομικών και αρνητών που είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας.
Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ και ζητούσε να ακυρωθεί η από 14.4.2022 απόφαση του υπουργού Υγείας.
Οι σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ πριν αποφανθεί έλαβε υπόψη του προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας που είχαν κρίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κορωνοϊού (covid-19), όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, κ.λπ., πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών. Όμως, όπως επισημαίνουν στην απόφασή τους είχε παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου χωρίς να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του.
Παράλληλα, οι ανώτατοι δικαστές τονίζουν ότι δεν προκύπτει «βάσει ποίων συγκεκριμένων επιστημονικών δεδομένων ο χρόνος της επαναξιολογήσεως παρατάθηκε έως τις 31-12-2022, δηλαδή τοποθετήθηκε σε χρόνο που επίσης υπερβαίνει τον εύλογο, εν όψει του ότι απέχει 9 μήνες από την ψήφιση του ν. 4917/2022». Στο σκεπτικό της απόφασης καταλήγουν πως «εν πάση δε περιπτώσει τα προσκομισθέντα στο ΣτΕ στοιχεία δεν δικαιολογούν την παράταση της υποχρεώσεως προς εμβολιασμό».