Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ – 13.000 αναθηματικές πλάκες στη μνήμη των πεσόντων

Ένα ξεχωριστό μνημείο, που θα περιλαμβάνει την τοποθέτηση 13.000 αναθηματικών πλακών, με τα ονόματα αντίστοιχου αριθμού ελλήνων στρατιωτών, που έχασαν τη ζωή τους στις μάχες του Έπους του 1940 στο Καλπάκι και στα βουνά της Αλβανίας, ετοιμάζει με ταχείς ρυθμούς ο Δήμος Πωγωνίου.

Πρόκειται για το πρώτο έργο που θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο υλοποίησης της πρότασης του δήμου για συνολική ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Καλπακίου. Σύμφωνα δε, με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, προ ημερών, η ελληνική Βουλή, με προσωπική παρέμβαση του προέδρου της Κων. Τασούλα αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με το ποσό των 600.000 ευρώ το πρώτο από τα τρία υποέργα, που προβλέπονται στη συνολική πρόταση του δήμου Πωγωνίου.

Πρόκειται για την αξιοποίηση ενός χώρου έκτασης 19 περίπου στρεμμάτων, που εκτείνεται από την είσοδο του δρόμου που οδηγεί στο Μνημείο του Μαχητή, με την κατασκευή αναβαθμίδων, στις οποίες ανά μισό τετραγωνικό μέτρο, θα τοποθετηθεί μία αναθηματική πλάκα με το ονοματεπώνυμο και άλλα προσωπικά στοιχεία κάθε ένα από τους 13.000 στρατιώτες που άφησαν τη ζωή τους στους πρώτους μήνες του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Ο χώρος αυτός εκτείνεται μέχρι το Μνημείο του Μαχητή στην κορυφή του λόφου και οι 600.000 ευρώ που θα δοθούν από την ελληνική Βουλή, αναμένεται να καλύψουν τη δαπάνη του συνόλου του έργου.

Θερμές ευχαριστίες εξέφρασε προς τον κ. Τασούλα, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης, κάνοντας λόγο για ένα χρέος τιμής στη μνήμη των πεσόντων ηρώων. Στάθηκε στην αρχική απόφαση της Βουλής με πρόεδρο τον αείμνηστο Δημ. Σιούφα, που επί θητείας του είχε εγκριθεί το ποσό των 500.000 ευρώ, το οποίο έως στη συνέχεια διατέθηκε για άλλους σκοπούς από το υπ. Εθνικής Άμυνας

«Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων για χρηματοδότηση του σπουδαίου έργου τιμής και μνήμης «Ανάδειξη – ανάπλαση ιστορικών θέσεων Μαχών Έπους 1940 στο Καλπάκι – Μνημείου Πεσόντων» με το αναπροσαρμοσμένο ποσό των 600.000€. Η συμβολή του κ. Τασούλα ήταν πολύτιμη στην κατεύθυνση υλοποίησης μίας δέσμευσης που αείμνηστου Δ. Σιούφα και τον ευχαριστούμε πολύ. Είναι ηθική υποχρέωση όλων μας να θυμόμαστε την ιστορία και να τιμούμε όσους έχουν χάσει τη ζωή τους για την Ελευθερία κι αυτό το σπουδαίο έργο θα επιτελέσει αυτόν ακριβώς το σκοπό. Παράλληλα ευχαριστούμε πολύ τον τέως αντιπρόεδρο της Βουλής και υπουργό κ. Γεώργιο Σούρλα καθώς και τη Ένωση Παιδιών Πεσόντων κατά το Έπος του 1940-41 για την πολύτιμη βοήθειά τους», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Καψάλης.

Δυο ακόμη υποέργα

Παράλληλα, σε εκκρεμότητα βρίσκονται τα άλλα δύο υποέργα που έχουν συμπεριληφθεί για να ολοκληρώσουν την συνολική πρόταση ανάδειξης του ιστορικού χώρου.

Πρόκειται για την επέκταση του Πολεμικού Μουσείου, με την ανέγερση ενός νέου κτιρίου, 800 τ.μ σε χώρο παραπλεύρως και πίσω από το υφιστάμενο, με τα δύο κτίρια να συνδέονται μεταξύ τους. Ήδη, η μελέτη έχει ολοκληρωθεί, όπως επίσης και οι παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν από τον δήμο και οι οποίες αφορούσαν στην διευθέτηση ρεμάτων και στο τοπικό ρυμοτομικό.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,8 εκ. και ήδη έχουν γίνει επαφές μεταξύ του δήμου Πωγωνίου, της περιφέρειας Ηπείρου και της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Πολιτισμού, με την υπουργό Λ. Μενδώνη να έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την προώθηση και αποδοχή της πρότασης για χρηματοδότηση από πόρους του υπουργείου, με τη συνδρομή και της περιφέρειας Ηπείρου.

Το τρίτο υποέργο που συμπληρώνει το παζλ αναφέρεται στην ανάδειξη των ιστορικών θέσεων μαχών (πολυβολεία και χαρακώματα), η μελέτη του οποίου θα ακολουθήσει μετά την προώθηση των άλλων δύο υποέργων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ