Σε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο των Ιωαννίνων με τα κίτρινα σχολικά λεωφορεία, προχώρησαν χθες το πρωί, οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών – νηπιακών κέντρων.
Τα προβλήματα τους οδήγησαν σε αυτή την διαμαρτυρία καθώς είναι απλήρωτοι από την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΣΠΑ, τους τελευταίους τρεις μήνες, γεγονός που απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητά τους.
Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα και στα Γιάννενα ζητούν άμεσες λύσεις σε μια σειρά προβλημάτων που έχουν ανακύψει μεταξύ των οποίων και το θέμα με το παρουσιολόγιο που θεωρούν ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε τόσο μικρές ηλικίες.
Εκατοντάδες μικρά παιδιά βρίσκονται από το Σεπτέμβριο στους Παιδικούς μέσω της συγκεκριμένης επιδότησης που λαμβάνουν εργαζόμενες μητέρες. Η επιδότηση αυτή στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τον τζίρο των παιδικών σταθμών και είναι κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί αν δεν εκταμιευθούν σύντομα τα χρήματα μηνών Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και Νοεμβρίου καθώς οι υποχρεώσεις έχουν συσσωρευτεί και «πνίγουν» τους επιχειρηματίες.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο που την Παρασκευή το πρωί με τους συναδέλφους της παρέδωσαν υπόμνημα στον περιφερειάρχη, οι περισσότεροι δεν έχουν πλέον χρήματα για να αγοράσουν ούτε πετρέλαιο αλλά ούτε και φαγητό για τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτές τις δομές.
Σε αρκετές, δε, περιπτώσεις οι εργαζόμενοί τους είναι απλήρωτοι και αυτό μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα τους τελευταίους μήνες έναντι των οφειλόμενων ποσών, λόγω της απουσίας των επιδοτήσεων του ΕΣΠΑ, που για πολλούς επιχειρηματίες είναι και ο κύριος πόλος χρηματοδότησης και κινητήριος μοχλός για την βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεών τους, στις οποίες εργάζονται πάνω από 20.000 εργαζόμενοι από τον παιδαγωγικό και όχι μόνο κλάδο.
Τα προγράμματα επιδότησης για συμμετοχή βρεφών, νηπίων και παιδιών σε φορείς παροχής υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας είναι ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα στους γονείς ενώ οι εργαζόμενοι στις δομές αυτές είναι χιλιάδες σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το σχολικό έτος 2019-2020 82.900 μητέρες με βρέφη και νήπια έλαβαν επιδότηση (vouche)r που αντιστοιχεί περίπου στο 18% του αντίστοιχου ηλικιακού πληθυσμού (0-4 έτη).