ΦΟΔΣΑ – «Υποχώρηση» για την λειτουργία των ΣΜΑ

Σε μια συνεδρίαση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών (!), ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος αποφάσισε να προχωρήσει στη διερεύνηση της δυνατότητας δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ με προσωπικό των δήμων και με προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου

 

Τέλος στη σύγκρουση ανάμεσα σε ΦΟΔΣΑ και Περιφέρεια Ηπείρου, σύγκρουση με πολιτικά και όχι μόνο χαρακτηριστικά, φαίνεται πως μπαίνει στο μείζον θέμα της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης και γενικότερα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραμάτισε σε κάθε περίπτωση η ανυποχώρητη στάση της Περιφέρειας Ηπείρου.

Όμως, όπως αναφέρθηκε χθες και σε ρεπορτάζ του Ioannina TV, καθοριστική ήταν η ουσιαστική, νομική και πολιτική αδυναμία της διοίκησης του Συνδέσμου, να πείσει για την ορθότητα των δικών της επιχειρημάτων και της δικής της στάσης, οδηγεί τη μεταξύ τους σύγκρουση στο τέλος.

Ένα τέλος, που σε κάθε περίπτωση θα κινείται αποκλειστικά και μόνο στην κατεύθυνση της Περιφέρειας Ηπείρου. Σύμφωνα μάλιστα με το χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, η συνεδρίαση του Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων το μεσημέρι της Παρασκευής, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς καν τη δυνατότητα της τηλεδιάσκεψης, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη παραδοχή ήττας και ομολογία αποτυχίας των χειρισμών της διοίκησης, τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Η διοίκηση παρότι προχώρησε στη σύγκληση της συνεδρίασης ώστε να πάρει το «πράσινο φως» της πλειοψηφίας για να συνεχίσει στη λογική της αντιπαράθεσης με την Περιφέρεια, και για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ και για τη μεταφορά του υπολείμματος, συνάντησε τελικά μεγάλη αντίσταση από την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ, μεταξύ άλλων και από δημάρχους – μέλη, που είχαν τραβήξει στα άκρα το σχοινί τους προηγούμενους μήνες και στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Έτσι, μετά από έντονες αντιπαραθέσεις και σφοδρές επιθέσεις που δέχθηκε το προεδρείο για τη στάση και τις παλινωδίες του όλο το προηγούμενο διάστημα η κατεύθυνση που δόθηκε είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ με προσωπικό των δήμων και με προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου, όπως όμως και να συνεχιστεί η διαδικασία μεταφοράς του υπολείμματος από την Περιφέρεια Ηπείρου. Αν αυτό αποτυπωθεί και πρακτικά, θα σημάνει την ταυτόχρονη ακύρωση ή ματαίωση των διαγωνιστικών διαδικασιών, που είχε ήδη κινήσει ο Σύνδεσμος. Εξουσιοδοτήθηκε προς τούτο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Καλαντζής, να συναντηθεί εκ νέου με τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, κάτι που ζητήθηκε ήδη να γίνει την προσεχή Δευτέρα, ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία και να μπουν στην άκρη οι αντιπαραθέσεις.

Περί παραιτήσεων…

Από την άλλη και σύμφωνα με το Ioannina TV, αν τελικά ό,τι συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, υλοποιηθεί κιόλας στην πράξη, όπως και φαίνεται, ότι θα γίνει ως η μόνη εφικτή λύση, τότε θα πρόκειται για μία τεράστια ήττα της διοίκησης του Συνδέσμου, που «έπαιξε με τη φωτιά», αλλά κάηκε, αποδεχόμενη στο τέλος τις αποφάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου.

Από την άλλη, είναι προφανές, ότι οι επόμενες ημέρες για τη διοίκηση του Συνδέσμου θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, αφού χρεώνεται με λανθασμένους χειρισμούς που πέραν του ότι καθυστέρησαν τις διαδικασίες για δύο ολόκληρα χρόνια, χρέωσαν τους δήμους, άρα και τους πολίτες της Ηπείρου, με μεγάλες δαπάνες και πλέον με τις εξελίξεις, δικαιώνονται όλοι εκείνοι που οι δήμοι και κυρίως ο δήμος Ιωαννιτών και ο δήμος Ζίτσας, που εξαρχής είχαν σταθεί απέναντι στις λογικές που επιχείρησε να επιβάλει η διοίκηση του Συνδέσμου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι και στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το ρεπορτάζ, όσο κυρίως μετά από αυτήν, υπήρξαν έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ δημάρχων – μελών του Συνδέσμου, ενώ για πρώτη φορά ακούστηκαν προτάσεις προς το προεδρείο, ότι από τη στιγμή που οι αποφάσεις του δεν είχαν και δεν έχουν πρακτική εφαρμογή, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, δηλαδή να θέσει την παραίτησή του, στη διάθεση των μελών του Συνδέσμου.