Ένα εξαιρετικά σημαντικό «όπλο» στην προσπάθεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών να «σωθούν» αποτελεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός, που προβλέπεται με το Νόμο του Φεβρουαρίου του 2020, ωστόσο η εφαρμογή του μέχρι σήμερα γίνεται μετ’ εμποδίων.
Τις ωφέλειες, αλλά και τα λάθη του εξωδικαστικού μηχανισμού, τόσο για τους οφειλέτες, όσο και για τους πιστωτές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα του Κέντρου Διαμεσολάβησης Ηπείρου, με τη συμμετοχή ομιλητών, που είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι ή εξαιρετικοί γνώστες του αντικειμένου.
Από τις εισηγήσεις – τοποθετήσεις καθώς και από τις απαντήσεις σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων, φάνηκε η απόσταση που χωρίζει αυτή τη στιγμή, την αντίληψη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, για τον εξωδικαστικό και την πορεία υλοποίησής του, σε σχέση με τους επαγγελματίες που ασχολούνται για λογαριασμό των πελατών τους, με την υπαγωγή στις ρυθμίσεις, καθώς επίσης όμως και σε πολιτικό επίπεδο. Μπορεί όλοι να αναγνωρίζουν, ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι μία αναγκαιότητα για τη χώρα, πλην όμως ούτε οι ρυθμοί υπαγωγής είναι ικανοποιητικοί, ούτε όμως και οι ρυθμίσεις τις περισσότερες φορές λειτουργούν υπέρ του οφειλέτη, όπως άλλωστε είναι και η φιλοσοφία του Νόμου.
Η Ειδ. Γραμματέας Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένα Αθανασοπούλου από τη μία, υπερασπίστηκε τον μηχανισμό ως ένα χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις καθυστερήσεις, τις οποίες απέδωσε κυρίως στο ότι η πλατφόρμα αντλεί στοιχεία από διάφορους φορείς και οργανισμούς, που πολλές φορές δε συνεργάζονται καν μεταξύ τους.
«Ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι ένα σημαντικό νομοθέτημα και μεγάλο εγχείρημα για την ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν σίγουρα καθυστερήσεις και τεχνικά προβλήματα, που προσπαθούμε να τα λύσουμε, και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε απτά αποτελέσματα και σε αυτό», ανέφερε η κα Αθανασοπούλου.
Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, βουλευτής της Ν.Δ και δικηγόρος, τόνισε, ότι ο βασικός στόχος είναι να μην επιβραβεύονται ή να ενθαρρύνονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά παράλληλα να προστατεύονται και οι τράπεζες και κυρίως οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Σημαντικά στοιχεία και ενστάσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κα Αθανασοπούλου, μέχρι στιγμής στο νέο Νόμο έχουν υποβληθεί 5.146 αιτήσεις υπαγωγής στον εξωδικαστικό, που αναφέρονται σε 2,2 δις δάνεια. 36.000 αιτήσεις βρίσκονται σε διαδικασία επεξεργασίας, ενώ έχουν ήδη σταλεί απαντήσεις και ρυθμίσεις σε 1.270 οφειλέτες.
«Το τελευταίο δίμηνο έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο ρυθμός ολοκλήρωσης της εξέτασης των αιτημάτων και φιλοδοξούμε, έτσι να συνεχίσουμε», ανέφερε η κα Αθανασοπούλου.
Διαφορετική άποψη ως προς την πρακτική εφαρμογή όμως του εξωδικαστικού μηχανισμού εξέφρασαν οι άλλοι ομιλητές, που ήταν η Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και ο Χάρης Κονδύλης, μέλος της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ, με την ιδιότητα όμως και του επαγγελματία δικηγόρου, που χειρίζεται τέτοιου είδους υποθέσεις.
Η κα Τζάκρη αφού έκανε μνεία στο Νόμο Κατσέλη, που λειτούργησε καθοριστικά για την προστασία των οφειλετών, τόνισε, πως ο εξωδικαστικός μηχανισμός αντιμετωπίζει όλους τους οφειλέτες με τον ίδιο τρόπο, σαν να πρόκειται για στρατηγικούς κακοπληρωτές. «Υπάρχουν πενιχρά αποτελέσματα. Δε γίνονται «κουρέματα» όπως γινόταν με το Νόμο Κατσέλη, και οι ρυθμίσεις τελικά των δόσεων είναι ασύμφορες για τους οφειλέτες. Είναι ένα ψευδεπίγραφο χρηματοδοτικό εργαλείο, που δεν αντιμετωπίζει στην ουσία το μεγάλο πρόβλημα της συσσώρευσης του ιδιωτικού χρέους, που έχει ξεπεράσει τα 200 δις στην Ελλάδα. Ακόμη και στην περίφημη διαδικασία της εξυγίανσης, οι όποιες ρυθμίσεις είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των τραπεζών. Σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήρθαν και τα στοιχεία για τα περιβόητα funds, που διαχειρίζονται πλέον χιλιάδες περιπτώσεις οφειλών. Τα 11 από αυτά, δεν έχουν καν κεφάλαιο, τα δέκα έχουν κεφάλαιο μέχρι 100.000 ευρώ, τα δέκα έχουν κεφάλαιο μέχρι 1 εκ. ευρώ, και μόλις ένα fund έχει κεφάλαιο πλέον των 10 εκ. Αν μάλιστα ασχοληθεί κάποιος με τις προτάσεις που κάνουν στους οφειλέτες για τη ρύθμιση των χρεών τους, θα διαπιστώσει, ότι είναι αρνητικοί για παράδειγμα στην αποπληρωμή του χρέους, και ενδιαφέρονται μόνο να έχουν όσο γίνεται περισσότερες δόσεις», ανέφερε η κα Τζάκρη.
Ο Χάρης Κανδύλης από την πλευρά του έκανε λόγο για εκτίναξη των οφειλών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, σε μία χρονική περίοδο, που δεν υφίσταται καμία προστασία πρώτης κατοικίας και εκτίμησε, ότι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα εκτιναχθούν. Το Επιμελητήριο
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, είχε την δυνατότητα στην κεντρική του τοποθέτηση να τοποθετηθεί για τις παραλήψεις και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και να επισημάνει και τα σημεία εκείνα που ίσως δημιουργούν τα προβλήματα για την περαιτέρω εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού για να φέρει τα σημαντικά αποτελέσματα για όλους.
«Θα ξεκινήσω με μια παραδοχή η οποία ουσιαστικά τορπιλίζει τον ίδιο τον μηχανισμό και δεν είναι άλλη από την δυστυχώς μη υποχρεωτική συμμετοχή των τραπεζών, των fund, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων γενικότερα. Δυστυχώς, επειδή προέρχομαι από την επιχειρηματικότητα και σήμερα την εκπροσωπώ παρότι έχουν γίνει βήματα για την προστασία τους δεν μπορώ να μην αναφέρω και μια ακόμη παραδοχή, τη δυνατότητα που δίνεται στους πιστωτές να προβούν σε μονομερή ενεργοποίηση της διαδικασίας πτώχευσης και η αντιμετώπιση για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους των φυσικών προσώπων, των επιχειρήσεων που ουσιαστικά ευνοεί με προκλητικό τρόπο τις τράπεζες. Θέλω πραγματικά να δω την θετική πλευρά της υπόθεσης και ελπίζω στο τέλος αυτού του δρόμου να είναι πραγματικά μια δεύτερη ευκαιρία και όχι μια τελευταία προσπάθεια εγκλωβισμού στην φάκα χιλιάδων αιμοδοτών-μικρομεσαίων της ελληνικής οικονομίας γιατί τότε πραγματικά θα μιλάμε για μια χώρα όπου δεν υπάρχει μεσαία τάξη αλλά μόνο υψηλή και χαμηλή, εξαθλιωμένη χωρίς συνθήκες ανόδου», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Χαιρετισμοί
Στην αρχή της ενδιαφέρουσας ημερίδας μίλησε ο Χάρης Λαζάνης, από το Κέντρο Διαμεσολάβησης Ηπείρου, που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την υλοποίησή της, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Ευάγ. Πήχας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημ. Δημητρίου και ο πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ Παν. Κολόκας.
Χορηγός επικοινωνίας της ημερίδας ήταν το ITV.